Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Severovýchodnou časťou malebnej Muránskej planiny

Diskusná téma K článku: Severovýchodnou časťou malebnej Muránskej planiny

Po viacerých zimných a jarných potulkách Muránskou planinou som bažil po ďalšej návšteve ľudoprázdneho horstva. Naplánoval som si „okruh“ z Červenej Skaly s prespaním na útulni Nižná Kľaková, ktorá je čarovným miestom priamo v srdci národného parku. Počkal som, kým prejde daždivé obdobie druhej októbrovej dekády a vydal sa neplánovane sám do divočiny.

Mahe

K tomu len malá poznámka od Malého princa - "čo je dôležité, je očiam neviditeľné."

Všetky, (alebo skoro) všetky najkrajšie miesta na M.P. sú mimo značených chodníkov.

Niekedy sa stačí len poriadne dívať. Koľko ľudí počulo o Lykovci m. a pritom ho majú rovno pod nosom.

Matobee

Martin si to musel poriadne preskúmať za 7 dní. S tými chodníkmi je to veru na zamyslenie. Že napríklad také úžasné Nehovo obchádzajú a aj miesta ktoré uvádzaš ty. Ale zas kto vie a chce, vyberie sa. Ciest je až priveľa by som povedal. Tú lúčku čo odporúčaš rozhodne neobídem nabudúce, kedže v tých miestach som ešte nebol a chystám sa. Dík za tip. :-)

Určite sú pohoria bohatšie na kvantitatívne a
častejšie stretnutia so zverou ako uvádzané Štiavnické vrchy, Krupinská planina atď. kde človek stretne viac krát za deň 50 a viac kusové čriedy napr. jelenej zvery. Napr. okolie Sebechlieb.
Skôr sa mi páči keď to má atmosféru akú somn zažil na Muránskej. Nikde nikoho, ráno krásny jeleň, pár jeleníc. V zime to bol vlk samotár. Množstvo stôp vlkov, medveďa, rysa. Proste pre mňa je z tohto hľadiska menej niekedy (skoro vždy) viac.

Martin knor

Do tychto oblasti nechodievam casto, ale tuto jesen som sa tam motal 7 dni. Dost ma hneva, ze znacene chodniky najkrajsie miesta obchadzaju. Dokonca ani k "Skalnej brane" nevedie znacka, hoci je iba par metrov pod vyhliadkou. Ani cez skrapmi posiatu luku kilometer juzne od vyhliadky Prislopka nejde znaceny chodnik, pritom tak carovne miesto som uz davno nevidel.

Inak co sa tyka zveri, tak v Stiavnickych vrchoch jej stretnete ovela, ovela viac, ako na Muranskej planine.

Matobee

Podobne to mám s Muránskou, tiež som tam toho pobehal dosť veľa tam, ale väčšinou tento rok potom ako mi v zime silno učarovala.
Hej bolo to už na hrane čo sa dĺžky týka aby sm si to aj vychutnal, kedže nie som nejaký "hltač kilometrov" a tiež z hľadiska dĺžky dňa v októbri. Rád a často sa zastavím aj ja, tam kde ma to zaujme.

To okno som nebol pozrieť. Krasové a podobné útvary ma až tak nelákajú všeobecne. Ani "rebríkové" trasy v Raji, Diery v MF. Niečo z toho som prešiel, ale nevyhľadávam to.
Zelená zo Studne- fúúú vypiskoval som si veru. Stôp tam bolo požehnane. Bodaj by sme sa dožili ešte väčšej divočiny tam, ako plánuje "vrchnosť".

Parádne si využil dovolenku a teda sme sa aj "videli" na diaľku. Ty spod Studne a ja z Vápenice. :-)

Daulagiri

Konečne mám čas na koment. Muránska pl. patrí k mojim najväčším srdcovkám, prešiel som už takmer všetky značené chodníky (aj viacero neznačených ciest a cestičiek).
Na 2 dni dosť dlhá trasa pre mňa, zvyknem sa v horách veľa zastavovať a vychutnávať. Ten prechod cez lom ma poprvýkrát tiež zarazil, ale potom som to už bral ako normálnu vec. Studňa ma očarila až na druhýkrát, Nižnú Kľakovú a jej okolité vyhliadky (Hrdlisko, Skalná brána) mám najradšej z celej planiny. A bol si pozrieť aj to okno v Skalnej bráne? Zelenou zo Studne do Červenej Skaly som šiel dvakrát a vždy som sa tam poriadne vybál :-)
Inak fakt je že na MP som stretol asi najviac kusov vysokej zvery zo všetkých pohorí (aj množstvo stôp medveďov, vlkov, rysov atď). Zážitkov ktoré sa mi pri čítaní vybavili je mnoho, o tom by som vedel písať dlho.

Tiež som sem chcel ísť v októbri, ale daždivé počasie ma odradilo a tak som sem zavítal teraz v piatok a sobotu. Bol som po 6-tich rokoch pozrieť čo je nové. Prekvapil ma napr. vypadnutý les nad Sitárovom a výhľad odtiaľ, aj popadané stromy pri Hrdlisku, taktiež nová chatka v južnej časti Nižnej Kľakovej.

Proste super článok, Muránska planina je klenot!

Matobee

Nazdar Braňo
Ďakujem. Tak to poznáš trošku. No také areály, družstvá, farmy, salaše čím viac na východ tým horšie. Stane sa že dačo vybehne.
Túra bola dietna. Ale už som ku koncu cítil, že dochádza energia.

Adelmos

Čaves Maťo, konečne som si to celé prečítal. Super túra a nádherné fotky. Až na to jedlo... 1/2 rožka na večeru a potom 4 plátky salámy, tak to boli iné hody ;-) Tým lomom v Červenej skale som išiel asi v 2018tom a mal som z toho tiež zmiešané pocity :-)

Mahe

Tááák presne Martin. A ja som si už myslel, že som schizofrenik. Aj ja mám v mobile OFF staršiu verziu mapy.cz, kde mám spústu lesných ciest a chodníkov a milión svojich značiek po MP. A nedávno sa mi opakovane stálo, že v NTB som teraz niektoré tie cesty nevidel. A myslel som si že zle vidím alebo čo. Takže je to asi tam bude pes zakopaný.
Podstatné je dostať sa z bodu A do bodu B podľa možnosti po schodnej ceste, čo na Planine môže byť niekedy problém (napr. z Poludnice do Hrdzavej)

Martin knor

Fiha, ono je to inac. Na internetovej mape to je na mapy.cz v poriadku. Ale na verzii co mam v smartvolovinke ide zelenocervena zo Studne priamo na zapad, cize nie najprv kus po ceste.

Hmm, uz som si vsimol, ze v smartvolovinke mam zaznacene ine lesne cesty ako na internetovej mape, ale pri znackach sa mi to doteraz nestalo.

Pisal som to preto, lebo som siel zo Studne dosledne podla smartcapiny, takze cez krkahaje. Chybne je v mape.cz znaceny aj usek pod sedlom Sitarovo (aj na internetovej verzii), ale tam ma to netrapilo, znacenie je tam v terene dobre. (Porovnaj s mapou na hikingu.)

Mahe

Aha, ja som pochopil úsek Studňa - sedlo S. že je zle kreslený.
Zo sedla dole do doliny je už tá serpentína OK.
(aj keď ja chodím stále priamo).
O tom prekrývaní som nevedel (preto radšej používam...) ale to sú asi každého osobné preferencie.

PaliT

Mahe: v Mapy.cz chýba serpentína pod sedlom Sitárovo, je tam ešte starý priebeh.

A Hiking mapy nezobrazujú paralelné vedenie značiek, zelená a žltá idú spolu, no zelená tú žltú zakrýva. Priority sú – červená, modrá, zelená, žltá. Je to trochu optická vada.

Mahe

Martin môžeš upresniť, kde je to zle značené na Mapy.cz ? Ja mám práve dojem, že je to naopak - na Hiking je kreslená zo Studne do Sitarovo len zelená značka, ale idú spolu žltá aj zelená

Martin knor

Gusto, pred 9 dnami som to siel naopak. Je to v pohode, no v blizkosti Studne je znacka na mapy.cz znacena zle. Tu na hikingu je dobre. Krizom cez cesticku su 2-3 padnute briezky, znacenie je dobre.

Matobee

Gusto s Klátnej do Sitárova po žltej som ešte nešiel. Len zo Sitárova v januári 2020 hore strminou (ako uvádzajú PaliT a Mahe) je to akčné, ale je odtiaľ pekný výhľad na severnú časť MP a časť NT.
Čo sa stavu týka predpokladám, že tam bude veľa popadaných vrcholcov najmä listnáčov po októbrovom snežení ako uvádzam aj v článku v iných úsekoch MP. Ale prejsť sa to dalo. Horšie je to v iných pohoriach (Poľana) napr. v okolí Ľubietovskej Bukoviny, kde sú popadané celé stromy.

PaliT

Tá slučka na žltej je z môjho GPS záznamu spred cca. 3 rokov, bolo to čerstvo vyznačené, od asfaltky to bolo najprv zarastené.

Ten výstup k Studni je výživný a traverzuje parádnu strminu, viď foto.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma