Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako kakáte v lese?

Peter61

Máte s biodegrabilitou tohto lidlwethajzláku nejaké skúsenosti alebo referencie ?

Peter61

qeci :
Prečo sa v daktorých citovaných článkoch dookola spomínajú vreckovky a nie toaletný papier ? Hajzlák je vyrobený tak, aby sa rozpadol čím skôr a nerobil problémy v kanalizácii. Vreckovky sú pevnejšie, majú vydržať aj prúd vzduchu sú určené na zahodenie po použití do komunálneho odpadu. Priame porovnanie som nikde nečítal, ale mne sa to tak javí. A to už nehovorím o takých nuansách, ako že je dostupný aj sivý hajzlák.
Papierové vreckovky sú pomerne odolne zabalené, takže lákajú. Takisto sa dá zabaliť aj hajzlák, ak ho nechcem mať pokrčený, tak do ruxaku dám nepremokavo zabalený kotúč v poslednom kvartáli.
08/12/20 18:39 Ondro_RK zavesil pekný letáčik aj tam je výstraha pred vlhčenými plastovými vreckovkami a obrázok kotúča.
Obrázok kotúča má na titulke aj ten smečkár Gigel
(doprírody prakticky ), ktorý ale potom blúzni o tom, že výkaly sa pomalšie rozkladajú zakopané. Vrchol nezmyslu je ale " toaletný papier alebo vreckovky spáľte na kôpke na popol." No ešteťe tam nedal aj obvyklú reklamu na link na zapaľovače/ kresadlá a pod. Hasiči a ochranári by ho mali vycvičiť.

Čo sa týka vzdialenosti srania od prameňov etc.
Pri niektorých útulniach je latrína blízko prameňa. Treba dávať pozor : ak v prameni budú dusičnany/dusitany ako indikátory fekálnej kontaminácie, to turista prežije. Ak tam "presiakli" aj koliformné baktérie, môže z toho byť sračka.

Martin knor

Doteraz som uspesne vzdoroval a clanok "o hov..." som necital, ale ked uz aj Pali sem dava taketo linky, tak som podlahol :-(.

Podla mna cela tema "odniest so sebou exkrement ako odpad" patri do kategorie "naivneho ochranarstva". Teda ochranarstva, ktore je bez logiky a v konecnom dosledku moze viac skodit ako chranit. Napadlo Vas preco niektore rastliny vytvaraju duzinate plody? (Cucoriedky, maliny, jahody...) Nie preto, aby sme my mali v lese co do huby. Ale preto, aby semiacka dostali na uvod kusok hnojiva, vo forme exkrementu. No a toto hnojivo im ja zoberiem, ked si vezmem exkrement so sebou domov. Exkrement je totiz tym najlepsim prirodnym hnojivom, ake existuje. Preto ja radim opak. Ak mate lesy radi, snazte sa v nich nechavat co najviac exkrementov! :-D Samozrejme, nie na turistickom chodniku ci v jeho bezprostrednom okoli. Nik predsa nepotrebuje aby ho pri tlaceni ktosi pristihol a asistoval mu.

A do podobnej kategorie patri aj bezny toaletny papier. Ide o bunicinu, miestami v starsich toaletakoch dokonca bolo vidno zvysky dreva, s trochou vapna a prisad. Ked maju lesnici pri tazbe nechavat v lese haluzinu, je to cosi podobne ako ked v nom nechate toaletny papier. (Iba v mensom.) Vlacit ho so sebou domov povazujem za nezmysel.

A k Novemu Zelandu. Bol som v tej krajine uz 4x a ono je to trochu zlozitejsie. Jednak tam neziju bakterie bezne u nas, takze napriklad supka z bananu sa tam nerozlozi tak rychlo ako v Europe. Donedavna tam nezili ani ziadne cicavce, takze vsetko co tam akykolvek cicavec zanecha po sebe je pre tamojsie biocenozy cudzie. Naviac, u Maorov sa miesa krestanstvo s uctievanim riek ... , takze oficialne je tam zakazane aj dotykat sa akehokolvek vodneho toku. Pre turistov su pri chatach cisterny v ktorych sa zhromazduje dazdova voda a ta je urcena aj na pitie. Jednu z riek dokonca nedavno uznali za "zivu bytost" a dali jej prava. Takze ked ju urazite, mozu Vas sudit. Ale popri tom tam maju holoruby vacsie ako v Nizkych Tatrach a odlesnene svahy eroduju sialenym tempom. Jednoducho, Novy Zeland by som v oblasti ochrany prirody nedaval za vzor ani nahodou.

Peter61

k téme od klasika : otázka na Rádio Jerevan :

Q :Môže byť riť členkou strany ?

A : Nie nemôže. Je rozpoltená a so straníckou tlačou prichádza len pod vplyvom pravice.

Pipa

Ďakujem za prínosný článok :) určite by som však v časti venujúcej sa slečnám a dámam v kritických dňoch odporučila tzv. menštruačný kalíšok. Je to praktické (máte pokoj aj 12 hod), ekologické (vydrží aj 10 rokov) a oveľa pohodlnejšie ako tradičné alternatívy, ktoré produkujú odpad. :)

Ondro_RK

... obrazový návod bol zaliaty vo fólii a vysel špagátom privazaný na prístrešku v NT (Podsuchá), takže je možné, že to bude rozmnožené a na viacerých turistických miestach a prístreškoch rozvešané...

Samkoh

t bolo, myslím, aj v sedle Veľký Šturec.

Ondro_RK

Článok, ani diskusiu som ešte neprečítal...
Vkladám sem obrázkové návody, ktoré som odfotil pred pár dňami z jedného prístrešku:

Matiseq

@jaro.q: Ou, do pekla. Inak videl som ze niekto predaval taku sadu, ze kelnicka a zasterka z vzorom murika co si roztiahnes okolo seba a akoze si v drepe murujes, ale obrazok som uz nevygooglil. :)

VanTomas

Som vďačný za tento článok. Ako sa vraví, šťastie praje pripraveným, a to platí aj tu.
Keď je možnosť zložiť sa do jamky tak je to super. Osobne preferujem umytie vodou (hovorte si co chcete), ale je to najčistotnejšie. Ved skúste si ráno umyť tvar toaletnym papierom :D a pochopíte. Okrem toho litrova flasa nie je ktovieaka záťaž navyše. Okrem toho sa vyvarujte problémom letných dní, a detský zasyp môžte nechať doma.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma