Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Furkotská dolina, Bystrá lávka a Štrbský štít

Diskusná téma K článku: Furkotská dolina, Bystrá lávka a Štrbský štít

Ôsmy diel zo seriálu Tatranské doliny je venovaný Furkotskej doline, ktorá ústí neďaleko Štrbského plesa a ohraničuje ju Soliskový hrebeň z východu a hrebeň Ostrej zo západu. V závere doliny sa nad ňou týči Furkotský štít, z ktorého oba hrebene vybiehajú. Veľkou ozdobou Furkotskej doliny sú dve Wahlenbergove plesá, ležiace v jej hornej časti. Vyšné Wahlenbergovo pleso v samom závere doliny je druhým najvyššie položeným plesom v Tatrách a to je aj dôvod, prečo tu robím výnimku a dolinu si neprejdem tradične hore a späť dole.

Peter61

V žľabe od Capieho pl. pribudlo oceľové lanko na expanzných istiacich bodoch

Daulagiri

V týchto končinách (oboch dolinách) som už dávno nebol, naposledy tuším v 2011. Vtedy sme si pridali aj Furkotský štít, na Štrbskom som nebol. Je tam krásne, tak ako to ukazujú fotky.

Martin knor

Peto, koncom augusta pred cca 8 rokmi, sneh tam nebol. Ale to je jedno. Teraz po Tvojom komentari uz priblizne viem, kadial tam treba ist.

Peter61

@ 19:09 martin knor :
kedy ( cca mesiac) ste tam boli ? Bol tam ešte sneh ?

Martin knor

Peto, to som netriafal ja, ale sef oddielu. (Vtedy som este nebol instruktorom.) Ale proti nam sli miestni zo Strby, takze som to povazoval za klasicku trasu. Mam pocit, ze sme z nejakeho dovodu zlab netraverzovali, ale isli priamo nim pomerne strmo dole a neskor sme uhli na travy. Ale nemam to pred ocami, musel by som to vidiet. (Trasy, kde som iba cupital za kymsi, si pamatam trochu horsie ako tie, kde som trasu hladal/vyberal sam.)

Peter61

ad 1.XII.2020 08:37 martin knor " zostup strmymi travami k Capiemu plesu"
Asi si trafil nejakú divnú trasu. Medzi Capím pl. a Okrúhlym pl. je znateľný chodník, pokračuje do skál a doprava traverzuje žľab. Začiatkom leta s firnom, viď 2. foto (6/2019)
svts.sk/4381-xxi-letne-tatran…

Peter61

ad 26/11/20 05:36 pardon, opravujem,
"zostup k Vyšnému Nižnému Koziemu plesu"
( to Nižné K.pl. je fakt príliš nízko)

Martin knor

Hmm, mne vystup od Nizneho Kozieho plesa prisiel pohodlnejsi ako zostup strmymi travami k Capiemu plesu. Akurat tam od Nizneho Kozieho plesa nie je ziaden chodnik, teren treba dobre citat. (Mal som dobreho vodcu, bolo to davnejsie.)

Cez Bystru lavku som siel uz viac krat, no vzdy som Furkotskou dolinou zostupoval. Raz bol teren pokryty tenkou vrstvou snehu a sledujuc stopy som sa omylom dostal na Furkotsky stit. Vyhlad z nedalekeho Hrubeho vrchu, najma dolu do Hlinskej doliny, cloveku vyrazi dych.

Peter61

čo sa týka spomínanej výstupovej / zostupovej trasy k Nižnému Koziemu plesu: nic moc.
Je to menej ochodené, vedie aj v suťovom žľabe, treba odbočiť. Vo vysokom lete aj vysoká tráva.
Od Okrúhleho presa, opravujem, plesa je to schodnejšie, ale až do polovice júla môže byť traverz žľabu nad roklinou okorenený firnovým poľom. Sú tam aj dve planžetky na zhotovenie lanového zábradlia.

Janabilesova

Tieto články a video vždy veľmi potešia a človek si pri nich aj zaspomína... na prechod cez Sedielkovú kopu, či na výstup na Furkotský štít... ďakujem :-).

Peter61

Štrbský š. :
podľa Jacinovej schematickej mapy : 2385 mnm

KarolM

Paráda Peťo, ako vždy. Ja som bol na Štrbskom štíte jediný raz v roku 1975. Vyniesli sme si tam aj obľúbené občerstvenie:).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma