Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Po bežkárskej stope na Líšku

Diskusná téma K článku: Po bežkárskej stope na Líšku

Koniec roka 2017 sa blížil a s ním aj najkrajšie sviatky roka - Vianoce. S týmto obdobím sú spojené rôzne akcie, medzi ktoré patria aj "kapustnice, bašávely a vianočné besiedky" v zamestnaniach. Po jednej takejto akcii som si naplánoval nenáročnú túru, počas ktorej som zažil zimné peklo aj raj.

Matobee

Martin Knor Pekne si si dal. Skvelé terény a krásne fotky. Vrchol Göller-a mi trochu pripomína Velkú Vápenicu.
Ja si spomínam, že som moje snežnice testoval na Ráztockej holi z Ráztoky.

Matobee

Martin Knor je to tak ako vravíš. Viac krát sa mi stalo, že som sa v čerstvom snehu prepadával 40 cm aj v snežniciach. Napriek tomu ich mám radšej ako lyže. Má to svoje čaro bez ohľadu nato, či sa trasa dokončí alebo nie.
A kde si to bol na tej prvej snežnicovej túre?

Martin knor

Pekne. Moja prva tura na snezniciach vypadala podobne. Ked clovek vyrazi den po velmi vydatnom snezeni, tak ani sneznice nemusia stacit. Musel som sa otocit a vratit spat, ale zazitok to bol paradny.

Daulagiri

Tvoj zážitok je takmer totožný s tým mojim tak som musel reagovať. Bola to jedna z túr kde som napr. pochopil že bez snežníc to vo vyšších horách v zime nejde. Ale dalo mi to viac...

Matobee

Daulagiri prešiel si si teda tortúrou na tomto úseku aj ty. A to si musel ešte šliapať do kopca. Zaujímavé, že rovnaké miesto a aj podobný dátum v rámci roku.

Ako píšeš sú to užitočné skúsenosti do budúcna. Človek zistí koľko vydrží a čo dokáže v ťažkých podmienkch. S toho sa dá neskôr ťažiť.

S tou bežkárskou stopou to snáď nik nezobral ako návod. :-)

Daulagiri

Pekný príbeh, takéto neplánované strasti a vydreté zážitky si človek pamätá najdlhšie a sú cennými skúsenosťami.

Tiež som si pred 12-timi rokmi zažil práve pri výstupe na Beňušku svoje trápenie. Z Beňušu od vlaku mi to na vrchol trvalo asi 6 a pol hod, pamätám si že cestou som trikrát blúdil v zasneženom lese, zabáral sa skoro po pás (nemal som ešte snežnice), bol som hladný a smädný. A na vrchole bola odmenou parádna inverzia (hiking.sk/…/kralovka_nad_obla…) ale ja som bol dosť unavený a nedokázal som si to úplne užiť. A musel som ešte stihnúť bus na Čertovici. Je to jedna z túr kde som získaval skúsenosti a patrí k naj aj po rokoch.
Beňušku mám rád, v Líške som spal 2-krát, ale už som tam pár rokov nebol, vďaka za pripomenutie.

A ako píše Tomáš, chodenie po lyžiarskej stope sa dá ospravedlniť len v takýchto výnimočných prípadoch, inak slušnosť káže ísť mimo.

FunTTomas

nechcem otvárať tému bežkári versus pešiaci, ale kto nelyžuje, tak nepochopí, že po stope sa nešliape. Našťastie to nie je Martinov prípad, keďže väčšinu trasy si musel sám preraziť. No nasledovníkov chcem poprosiť, aby v zime skutočne neničili upravenú trasu pre bežkárov. Ak už je lyžiarska trasa, tak na pešo treba ísť okrajom, nie po celej šírke alebo nebodaj priamo stopou. Za všetkých bežkárov vopred ďakujem.

Matobee

Boro múdro vravíš. Tak je. Koniec bol úžasný hlavne v autobuse a doma. Na nezaplatenie boli aj príjemné chvíle na Líške v dobrej spoločnosti.
Ako bol som dosť zničený, ale zas o život nešlo. To by som neriskoval.

Peťo haha sneh vajčiak, dobrééé.
Veru sú teraz lepšie technológie ako zaznamenať zážitky.
Na tej staršej fotografii spred pár rokov fotil prvý turista ktorého stopy sa ťahajú tieňom druhého (na fotke) na fotografii vpravo. Je to z doby keď drony ešte neboli moc rozšírené, ak vôbec už boli.

Boro

Kto nezažil brodenie v vysokom snehu, tak si to ani nevie predstaviť. Ale hlavne, že bol šťastný koniec a zostala takáto skvelá spomienka.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov