Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Rudná magistrála 2: Tlstý javor – Stolica

Jaro Flídr

Pavel Forgáč-v mojom príspevku som chcel vyzdvihnúť tvoj prístup k turistike, potom som to skrátil a vynechal.
Samkoh- ten môj výlev nie je namierený proti tebe, je to iba upozornenie na iný spôsob.
Túlam sa po svete už skoro 50 rokov a moje preferencie sa menia. Tiež som kedysi viac hľadel na výkon, ale dnes je to ináč. Celkom rád by som sa s tebou stretol a podebatil. Aj s Palom.

Pavel Forgáč

samkoh - keď som chodil magistrály, tak som sa vždy snažil pobehať aj zaujímavé miesta v neďalekom okolí trasy. Teda pokiaľ som o nich vedel. Kilometre a výškové metre naviac mi nikdy nevadili. Obísť miesta ako napr. spomínanú Poludnicu je určite chyba. Osobne som už dal červeným stužkám zbohom a radšej si vymýšľam trasu podľa seba. Aj keď som samozrejme rád, že som magistrály prešiel. Doviedli ma na miesta, kam by som sa inak nevybral. Osobne by som trasovanie magistrál určite upravil. Aby išli čo najviac cez les a mimo asfalt. Asi každá jedna z nich má nejaký blbý nelogický úsek, pri ktorom som sa zmyslel prečo ju dali tadiaľto. Osobne sa mi najviac páčila Východokarpatská. Tá je natrasovaná fakt dobre a nemám jej čo vytknúť.

Mahe

Jaro: plný súhlas - každému vyhovuje iný štýl. Aj ja som v mladosti musel skúsiť Dukla-Devín (ale neprešiel celú trasu) či Dargov-Dukla. Dnes mi viac vyhovuje dovolenka tipu 7x svitanie na Nižnej Kl. ako nejaký týždňový puťák. Nádherne to vystihol Sylvain T.:

"Ľudia, ktorí bolestne pociťujú poklus času neznášajú usadlý život. Útechu nachádzajú v pohybe. Ubiehajúci priestor okolo nich im dáva pocit, že predbehli čas."

(denník novodobého Waldena, ktorý prežil v roku 2010 šesť mesiacov sám v malej chatke na brehu Bajkalu)

Jaro Flídr

Samkoh, ja nie celkom chápem dogmatické putovanie po niekým v minulosti nakreslenej trase. Veď napríklad aj cesta z Devína na Duklu sa dá prejsť inak, ako po červenej CHSNP. Tvorivosť pri plánovaní. A improvizácia po ceste. Pre mňa by bolo ťažké nezájsť na nejaké zaujímavé miesto, na ktoré ma upozorní niekto miestny. To zväčša nie sú miesta typu Chopok- tam špeciálne ma nikto nedostane. Takže ja svoje plány chápem iba akúsi kostru a k tomu sa sem tam niečo priloží. A pôvodný cieľ často dosiahnem pri ďalšej potulke. Ale to všetko je iba rozdiel v prístupe, každý sme iný a každému vyhovuje iný štýl.

Samkoh

Jaro Flídr: odpoviem ti za seba, že ako aj diaľkový turista beriem trasu viac ako celok, než ako putovanie k jednému hlavnému cieľu a potom naspäť. Preto neraz ten významný cieľ obchádzaný hlavnou značkou vynechám, najmä ak sú na tom významnom mieste kvantá jednodňových turistov(vrchol Chopka...)

Samkoh

možno je to tak volené kvôli tomu, aby sa zbytočne nestrácal čas/výškové metre. Turistovi na 10-dňovom pochode je 20.-ty vodopád/vyhliadkový vrchol..., ktorý by bol zaujímavý pre jednodňového turistu, už jedno...

Pavel Forgáč

martin knor - to máš pravdu a pri viacerých týchto magistrálach mi to príde ako keby občas obchádzali fakt pekné miesta a išli úplne nelogicky. Osobne by som tie značky úplne pretrasoval aj keď mám úctu k nejakému ich historickému odkazu.

Martin knor

Ked pozeram na mapu, tak mam pocit, ze ta cervena znacka najkrajsie miesta obchadza. Muransky hrad je trochu od ruky, ale aspon na Poludnicu ste sa mohli pozriet.

Boro

Úplne bezva. Poznám ten kraj a rád spomínam.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma