Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Stane sa Čertovica bežkárskym eldorádom?

Diskusná téma K článku: Stane sa Čertovica bežkárskym eldorádom?

Po minulej zimnej sezóne má OZ Horské spoločenstvo za sebou testovací ročník, kedy sme sprístupnili 15 kilometrov bežkárskych tratí pomocou staršieho ratraku, ktorého limity nedovoľujú pripraviť seriózne trate do ďalších sezón. Ratrak sme viac času opravovali, ako na ňom jazdili a aj tak ho presvedčili iba na zatáčanie do jednej strany.

Mariad

emi
veľká vďaka, začínam mať predstavu, čo tam čakať, hádam sa mi podarí naplánovať prejazd na víkend. Ten kúsok z netu vyzerá dosť hnusne, jazdiť po takej krajnici je nepríjemné. Máme trekové biky, ale istia nás dupľované ráfiky a tvrdené plášte... a že už zažili všeličo:-))

Mariad

rast
pri silnej premávke každý kúsok pomôže, keď je schodný... vďaka

Mariad

Lubo
... pardón - Priehyba. Muž so mnou práve riešil čosika dôležitého :-))

Emi2

Obmedzena rychlost je iba na kratkom useku na vrchole, tusim 50 km/h. Ale to ja fakt iba 200-300 metrov. A potom uz iba 50 v dedinach - Jaraba, Vysna a Nizna Boca, Maluzina.
Cez pracovny tyzden treba pocitat s nakladnymi autami, cez vikend by ich malo byt menej. Ale zato viac pretekarov :-) Tych vsak pocut dostatocne zdaleka.
Pre cyklistu sa mi zda bezpecnejsia horehronska strana. Su tam ostrejsie zakruty a kratsie rovinky, takze auta nejazdia tak rychlo. Liptovska strana ma viac dlhych, priamych usekov, takze tam sa jazdi rychlejsie a je to potencialne nebezpecnejsie.
Co sa tyka povrchu, tak je to mierny slovensky nadstandard, za Niznou Bocou je dokonca pomerne dlhy usek s novym povrchom (asi z minuleho roku), ale zase medzi Maluzinou a Kralovou lehotou je dost vela zaplat, najma okolo kamenolomu, napr.
goo.gl/maps/SgteJj32tSGrLyLGA
Kedze vsak pojdete "na tazko", tak asi budete mat dostatocne mnozstvo gumy na kolesach, tak to nebude problem. So zatnutymi zubami sa to da zvladnut aj na galuske :-)

Rast

zo sedla smerom na Bocu sa da ist kusok po vedlajsej, ci to pomoze neviem...

Mariad

Ľubo
Príruba vyzerá dobre, vďaka za tip, pri ďalšom plánovaní možno príde vhod. Teraz sa zatiaľ javí Čertovica ako jediná možnosť, lebo idea je taká, že tam biky odložíme a odskočíme si peškom na Ďumbier. Má to byť jeden z kľúčových bodov treku a nerada by som sa ho vzdala.

Mariad

rc
Nevyhľadávam na cestách adrenalín. Dávam prednosť pokojným okreskám a lesným a poľným cestám, ba v záujme bezpečnosti nepohrdnem ani chodníkom :-)
Frekventovaná cesta je nutné zlo, keď iná, pre mňa schodná, k cieľu nevedie. Nevieš, či na Čertovicu je obmedzená rýchlosť? 70km a menej by potešilo.

Lubo

Na bike na tazko je lepsim prechodom cez Nizke Tatry sedlo Priehyba. Je to sice trochu zachadzka, no iste je to prijemnejsia jazda ako cez Certovicu. Najma horehronska strana ma dost uzku cestu. Liptovska je na tom uz lepsie. Nejazdi tam sice vela kamionov, no zato dostatok pretekarov s minimom empatie.

Rc

mariad obcas tadial chodim a videl som tam uz aj cyklistov. okrem toho som tam videl uz aj par kolizii. mna by si tam urcite na biku nedostal. ale to zasa ja aj u nas na dedine chodim na biku radsej po chodnikoch. chodcov dokazem akceptovat zato motoristi cyklistu uz menej. zivot je pre mna dolezitejsi ako zakon. keby som mal takto ist uz by som si asi vybral radsej cestu kusok dalej s prichodom do spisskej. tam je ovela viac rozbita cesta a fitipaldich sa tam predpoklada menej

Mariad

Ospravedlňujem sa, že môj príspevok bude mať veľmi málo spoločné s témou, vlastne len lokalitu - Čertovica. Vie mi niekto povedať, ako až vážne je to s hustotou dopravy v letných mesiacoch cez toto sedlo? Plánujem obvyklú letnú dovolenku krížom-krážom po Slovensku na bikoch "na ťažko". Má niekto skúsenosti s cestou cez sedlo priamo na biku? Ideálne v smere z Horehronia na Liptov?
Ďakujem.

Jefo22

Asi objavili ameriku. Vracia sa tam len to čo už v prvej polovici 80tych rokov bolo považované za bežkársky raj. Na Čertovici sa organizovali preteky v bežeckom lyžovaní na celoslovenskej úrovni a bez ratrákov, len so skutrami.

Peter61

02/12/20 11:35 secult :
netreba sa veľmi namáhať s tými darčekmi. A decká sa po prázdninách zídu ( konečne!) a môže to podľa MUDr.Vodvářku vyzerať takto :

Po Vánocích se sejdou tři spolužáci a říkají, jaké dárky dostali.
Jožko se chlubí:?? Byli jsme na večeři a potom jsme otevřeli dárky a já dostal pušku, co dělá ratatatatatatá a lego a auto v rádiu."
Janko se nebude stydět:?? Byli jsme u prarodičů a po večeři jsem otevřel krabice a dostal jsem úžasného robota, který chodí a bliká, potom letadlo, tank, ten na baterky a jezdí v jakémkoliv terénu."
Dívají se na Davida, protože vědí, že neslaví Vánoce a začnou se mu smát.Jen pokrčí rameny a říká:?? Tatínek mě večer vzal do práce a strašně se smál, když mi ukázal úplně prázdný sklad, vůbec nic tam nebylo, všechno bylo pryč. Víte, máme velkoobchod s hračkami."
vodvarka.blog.sme.sk/…/zidovs…
Prajem všetkým pekné dni.

Janabilesova

Nech sa to podari! Na bezkovanie trasy super, mame vyskusane :-).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov