Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Polianka

Diskusná téma K článku: Polianka

Napriek značnej rozlohe Volovských vrchov sa dajú turistické chaty v pohorí spočítať na prstoch jednej ruky. Ani jednoduchých útulní pre tulákov tu veľa nenájdete. Do rodiny turistických útulkov v roku 2020 pribudla vzorne postavená útulňa Polianka, ktorú postavili Gelnické lesy.

Ade.e

Spal som tam. Utulni sa neda co vytknut, akurat asi len to, ze nieje na hrebeni, kde by bodla ovela viac.
A info. Pramen, resp. UZITKOVA VODA!!!, toho casu bez moznosti nabratia si. (odlomeny kohutik)!!!
Pramen si preto treba nabrat nizsie na modrej, ak sa ide od Gelnice. Ak od Prakoviec, Hutiska, tak sa podla mapy nachadza na zltej pramen.

Ade.e

Uf... to som si ani nevsimol. Nova utulna vo Volovskych vrchoch? Paraaada!
Tak to si budem musiet nejak preplanovat dvojdnovku, aby som tam mohol ist prespat.
Vsetka cest jej zhotovitelom a snad vydrzi dlho..

MatusM

Skvelý počin, článok mi spravil dobrú náladu. Vďaka.

KarolM

Bolo by vhodné preveriť zdroj vody, pretože keď som tade šiel naposledy (v auguste 2020) voda bola označená ako úžitková (viď foto).

Polianka (Vyšná Polianka) je pekná lokalita. Keď idem okolo, vždy sa tam rád zastavím a pookrejem. Je to aj strategická lokalita s históriou. Už v roku 1987 tu Gelnický poľovnícky spolok postavil prvú chatu. Pomenovaná bola Karlova chata podľa Karola Menesdorfera – starostu Gelnice, člena výboru Hnileckej sekcie Uhorského karpatského spolku a predsedu Gelnického poľovníckeho spolku. Počas 1.svetovej vojny chata zanikla. V roku 1923 postavili na jej mieste novú poľovnícku chatu Hubertus, z ktorej ostala len spomienka v podobe drevenej búdy na pokraji lesnej škôlky. Na opačnej strany cesty na mieste opisovanej útulne stála nedávno chata lesov, ktorá vyhorela (vraj ju niekto podpálil).
Vďaka Gelnickým lesom za výstavbu útulne, altánkov i celkovej úpravy areálu. I za to, že gelnické lesy sú pekné a ťažba v nich prebieha citlivo a zodpovedne.

MarcelKE

Už sa teším ako to tam pôjdem preskúmať. Ale dosť blízko mi príde, že je aj Trohánka, tak teraz si môžme vyberať kde budeme spať :)

Zivan

Išiel som vlani koncom augusta okolo, ale bližšie som to vtedy nepreskúmal. Je to naozaj turistický luxus.
Podľa aktuálnych fotiek na Mapy.cz z 8.9.2020 (autor Rastislav Hrutkai) je už dokonca vybudovaná aj ubytovacia časť v suteréne veľkého prístrešku : sk.mapy.cz/turisticka?x=20.93…

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma