Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Biela skala – stretnutie s kamzíkom

Diskusná téma K článku: Biela skala – stretnutie s kamzíkom

Prišla k nám jeseň, trochu sa ochladilo, slniečko však ešte dostatočne zohrieva svojimi lúčmi putujúceho krajinou. Mierny vetrík ma trocha ochladzuje, a tak sa aj v žiari slniečka dá pohodlne kráčať po neznámom kraji. Ešte ani sám neviem, kam vlastne pôjdem a čo všetko stihnem počas dnešnej túry v oblasti medzi Kavečanmi a Kysakom. Rozhodovať sa budem cestou, ale jedno miesto by som veľmi rád dnes navštívil. Bude ním Jánošíkova bašta s jej výhľadom do údolia rieky Hornád a na okolité vrchy.

Martin knor

V tom sedle Rypy som pred rokmi stanoval. Vtedy tam bol iny pristresok. Taky klasicky. Ked pozeram na mapu, tak tu by sa dalo spravit zopar vyletov :-).

Peter61

Forestportal o "alpských" kamzíkoch na Slovensku:
"Celková početnosť kamzíkov alpskej proveniencie sa v roku 2019 uvádza vo výške 154 jedincov, čo je o 9 jedincov menej ako v predchádzajúcom roku. Tieto kamzíky sú vo dvoch, vzájomne izolovaných lokalitách a to 71 kamzíkov v oblasti Veľkej Fatry a 83 kamzíkov v oblasti Slovenského raja a Levočského pohoria. V oblasti Slovenského raja a Levočského pohoria bol povolený odstrel 7 kamzíkov alpskej proveniencie, pričom z týchto sa aj všetky odlovili. Vo Veľkej Fatre bol plánovaný odstrel 7 kamzíkov alpskej proveniencie, z ktorých sa podarilo uloviť všetkých 7 ks. Úhyn bol zaznamenaný v počte 1 ks."
forestportal.sk/…/vyskyt-a-st…

Peter61

KarolM :-)
aj to je možné

@all čo sa týka tatranského / alpského kamzíka v SR, tuto je prehľadný článok od prof.Cibereja
myslivost.cz/…/Kamzik-vrchovs…
( to je ten bielovlasý pán na fotke spod Muránskeho hradu, vpredu Rupicapra rupicapra ssp.telemetrica )

Pekm

Inak vyhlad z Janosikovej basty povazujem doteraz za jeden z najkrajsich ake som videl. Ak vide pocasie je to nadherny pohlad. Nez sme tade isli SNP som ho vobec nepoznal a dokonca sa mi tam na skaly ani nechcelo ist ale kamos co so mnou bol ma presvedcil a stalo to za to. Doteraz nelutujem a naopak ak by som to nevidel velmi by ma to mrzelo.

KarolM

Kamzík asi ušiel z blízkej košickej ZOO. V minulosti sa to už stalo. Okrem kamzíka tam videli už aj emu a muflóny...

Boro

Pekná túra,a mne sa páči ten prístrešok. Tak by sa mali stavať, aby poskytli naozaj ochranu, keď je to treba. Ešte mohol byť o 20 cm nižší.

FunTTomas

výskyt kamzíka na netypických stanovištiach bol v uplynulých rokoch zaznamenaný na Muránskom hrade a tiež na Zobore nad Nitrou.

Peter61

Ad kamzík :
pravdepodobne sa jednalo o alpského kamzíka, teda alpský poddruh kamzíka vrchovského (Rupicapra rupicapra ssp. rupicapra), , ktorý bolumelo vysadený vo VF a Slov. raji.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma