Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zimný salaš

Peter61

voda / termoska s čajom v spacáku v zime rutinou.

Pekm

daulagiri - s tym medvedom si mi teda moc nepridal odvahy :-) Skusim ja pekne postupne, najskor niekde tu v Malych Karpatoch v zime prespat a postupne si to pridavat :-) Trosku ma odradza zmrznutie vody ale ked ju mam v batohu oblozenu vecami snad nezmrzne. Ci radsej dat do spacaku?

Matobee

Daulagiri ďakujem. S tebou sa dá len súhlasiť.
Nocovanie na horách je úžasná vec.
Dúfam že aj túto zimu bude ešte toľko snehu.

Daulagiri

Pekný príbeh, parádne zimné podmienky aké sú snom snáď všetkých turistov. Takýmito zážitkami a blúdením si musí prejsť každý poriadny horal :o) Toto sú tie zážitky ktoré pretrvajú navždy. Gratulujem!

Zima je najšpecifickejšia vo všetkom a treba naozaj dávať pozor. Ale aj takto sa získavajú skúsenosti.
Zažil som to viackrát, to motanie v snehu či hmle a tme. Raz aj tu na Koniarkach okolo polnoci.

Tento salaš a jeho okolie patria ku klenotom našej prírody. Nebol som tu dlhší čas, hmmm...

Nocľahy v salašoch, búdach či pod hviezdami sú to najj... Keď sa v bivaku strhnete nato že si vás prehadzuje medveď alebo po vás niečo skáče, to sú silné zážitky. Odporúčam začať pekm ;-)

Matobee

Adushka určite skvelé spomienky na toto čarovné miesto. S drevom to vie byť niekedy zaujímavé. Ja som mal šťastie že tam nejaké bolo. A bol tam aj dotiahnutý strom. Ale dalo by sa prežiť aj bez, keby bolo zle.
Nech nám všetkým slúži ešte dlho. :-)

Jana T. podmienky vedia prekvapiť, hlavne keď to nečakáme.

Jana T.

Aj môjmu srdcu je toto miesto milé. :) A tiež som tu zažila trochu strachu. Nevedela som nájsť cestu späť od válovov... od kešky k salašu. Pár metrov odo mňa za autobus ľudí, no okolo mňa iba hustá, mokrá, biela tma. A ticho. A ticho...

Adushka

Ach, náš milovaný salaš :) Aj v zime sme ho zažili viackrát, ešte pred deťmi, či už v spoločnosti časti Štyroch nitov a zvyšku hiking.sk partie (v totálne rôznych počasiach, aj fekáloch, tiež som raz vyzerala, či už uvidím svetielko salaša, našu záchranu pred nečasom), alebo aj počas skialpovačky z Tureckej. Vtedy sme prišli tiež na salaš v predstihu, nech stíhame nachystať drevo (my sme boli traja), zarovno s nami bežkári z Turca (štyria) a veru nebyť nás toľko, tak to do tmy nestihneme nachystať. Zima vie byť v tomto celkom zrádna, keďže v okolí salaša nie je kde drevo nazbierať a treba poň ísť ďalej.

Matobee

Boro hej neradno podceniť ako som ja. Našťastie to bol relatívne známy úsek. Ale aj tam sa dá poblúdiť.

Jana T. ďakujem. Podobne aj tebe.

MisoB stratky v tme to nie je dobrý nápad. :-)
Fúúú, to si mal riadne návštevy. Ktovie čo sa ten prvý tak pokakal.
Našťastie sa im tie vlky neukázali.

Anonymized_25093

Miso B: "Boli to traja poľovníci, vraj čakali na vlky."

Chceli z nimy ist na pivo?

MisoB

Na salaši som často prespal pri jesennom prechode z RK do TR a nezabudnuteľné sú dva zážitky:

Raz som odbočil zo značky hneď za Koniarkami, že krížom budem prv. Podcenil som tmu zmiešanú s hustou hmlou a po motanici som sa pekne krásne vrátil na značku, prešiel až pod Suchý vrch a už to šlo...

Inokedy som tam spal tiež sám (asi to bolo cez týždeň). Po zotmení som vliezol na hornú posteľ do spacáka a ani som dvere nezaprel - veď ešte ktosi dorazí. Z driemot ma prebral buchot nôh na drevenej podstienke a svetlo baterky mieriace dnu cez okno. Vravím: "Poď dnu, je otvorené." Vzápätí TO zutekalo preč. Nebolo mi všetko jedno. Na svetlonosov neverím, ale všelijaké indivíduá sa môžu potulovať... Zahasproval som dvere a okná zakryl matracmi. Po polnoci ma z ľahkého spánku opäť zobudil dupot a tentoraz aj hlasy. Zliezol som otvoriť. Boli to traja poľovníci, vraj čakali na vlky. Možno to bol predtým jeden z nich, keď mu bolo milšie teplo salaša ako mrznúť na postriežke...

Jana T.

Paráda! Všetkým prajem kopec takýchto mimoriadnych zážitkov. :)

Matobee

Martin súhlasím. Našlo by sa veľa superlatívov na tento Salaš. Ja z bačovskej oblasti a rodiny mám toto slovo veľmi rád a má pre mňa určitý honor.
Príbeh o Vianočnom salaši je skvelá, nehasnúca legenda. :-)

Pekm ďakujem. Určite vyskúšaj aj niečo čo si doteraz nie. Má to svoje čaro. Samozrejme v rámci možností a skúseností.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum