Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zimná prechádzka do Lányiho Huty z Dobšinej

Diskusná téma K článku: Zimná prechádzka do Lányiho Huty z Dobšinej

Neďaleko Dobšinej učupená pod Čiernou horou sa nachádza neveľká osada Lányiho Huta. Leží na konci údolia, ktoré pôvodní obyvatelia Dobšinej, nemeckí kolonisti, tzv. Bulineri, nazývajú Titersgrund, v preklade Titerov pozemok. V súčasnosti je skôr známe ako Depovo. Vedie tade žltá turistická značka až pod Hanesovú.

Anna.lenkeyová

Súhlasím. Dobšiná má zaujímavú históriu, najmä banícku. Teraz máme aj nový minerál, ktorý objavili mineralógovia z Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied (SAV) a pomenovali ho dobšináit.

Čítajte viac: tech.sme.sk/…/na-slovensku-ob…

Adushka

Gusto, Dobšiná je stále ospalé mestečko, ale sranda bola, že sme tam mali kešerský event, ktorý sme organizovali, jedna z kešeriek robí na mestskom úrade, a na druhý deň sa jej kolegyňa v práci pýtala - že počuj, nevieš, čo sa to dialo včera na námestí? Nejako veľa ľudí tu bolo, to je nezvyčajné, podozrivé, v Dobšinej a toľko ľudí.. a to my kešeri.. tam sa nič neutají :D

Gusto

Boli časy kedy chalupári na Lányiho hute žili ako jedna veľká rodina. Neviem ako je tam teraz, no mám pocit, že odkedy je tam penzión Stará horáreň už tam nie je taký kľud ako kedysi.
Zmenila sa aj Dobšiná. V centre mesta žije oveľa viac spoluobčanov ako tomu bolo pred cca 20 rokmi.
A ešte k Lányimu - bol to kamarát s Jurom Jánošíkom a pričinil sa o to, že Jánošíka prepustili po prvom zatknutí v roku 1712 kedy bol väznený v kaštieli v Hrachove. Jánošík sa mu odvďačil líščími kožkami a ovčím syrom.
Po druhom zatknutí mu už Lányi nedokázal pomôcť

Adushka

My sme strávili začiatkom leta 2020 týždeň v Dobšinej a jeden z našich výletov s deťmi bol aj do okolia Lányiho huty. Krásne tam je :)

FunTTomas

Lányiho Huta je veľmi pekná časť Dobšinej. Odporúčam navštíviť. Samozrejme aj samotné historické centrum Dobšinej stojí za prehliadku.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma