Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Slovenskom 6: Malohont, Novohrad a Hont

Pavel Forgáč

Tak to máš pravdu, aj keď vždy sa snažím navštíviť čo najviac zaujímavých vecí v okolí, ale zase na druhej strane zároveň zachovať nejakú logickú líniu. A o veľa veciach som ani netušil napr. žiarové pohrebisko v Kyjaticiach. Ale aspoň mám dôvod sa tam v budúcnosti vrátiť. Tak to som rád, že sa ti článok páčil :). No tie nervózne kabelkové psy by človek aj odkopol, keď doskakujú. Len keby sa majiteľ nepozeral :D.

Martin knor

Paradna vandrovka, hoci si viacero atrakcii po trase minul. Paci sa mi aj Tvoj styl pisania. Uz koniec prveho odseku ma dostal, tiez "tu musi byt radost zit" a podobne :-).

Pavel Forgáč

samkoh - čo tak čítam, tak osobná doprava bola zrušená v 1992. Ale raz ročne tam zvykol prejsť aspoň osobný turistický vlak. To fungovalo minimálne do roku 2015, či to však funguje aj v súčastnosti som sa nedopátral. Nákladná fungovať môže, ale ako som spomínal. Podľa stavu toho jedného kusa trate by tam vlaky museli jazdiť 10 km/h. Aj to neviem či by bolo bezpečné.

Samkoh

podľa tohto príspevku, ktorému nemám dôvod neveriť:
vlaky.net/…/895372
ešte funguje dodnes pre nákladné vlaky. Osobné po nej, myslím, v našom tisícročí, už nešli.

Pavel Forgáč

samkoh - myslím, že tá trať už vôbec nefunguje. Bola zrejme dôležitá na odvoz uhlia kým fungovala Baňa Dolina. Ale teraz tam už nejakú reálnu využiteľnosť nevidím. A tá časť od hranice po prípojku na maďarskú trať je naozaj v katastrofálnom stave. Chýbajú šrouby, niektoré podvaly sú už úplne zhnité. Neviem či by tadiaľ ešte mohol prejsť vlak. Skôr si myslím, že nie. Trať na slovenskej strane bola zmodernizovaná ešte asi za čias, keď fungovala aj baňa.

boro - tak to som rád :).

Samkoh

ak je prevádzkovaná slovenská strana trate cez Bušince a veľké straciny, tak musí byť aj maďarská-totiž tá trať má jediné napojenie na zvyšok železničnej siete cez Maďarsko, a to formou tzv. peáže- vlak z VK prejde v Bušinciach cez železničný most do maďarska, v Nogradszakále sa napojí na maďarskú trať z Balašských Ďarmôt(Balassgyarmat)a následne v Ipolytarnóce prejde naspäť na Slovensko do Kalondy a na zvyšok slovenskej siete sa napojí v LC. Nepredpokladám, že by len tak naprázdno jazdili z V. Krtíša do V. Stracín(Bušince a Malé Zlievce sú len zastávky)

Boro

Palo, ty si chodiaci oživovač spomienok. Vďaka

Pavel Forgáč

erik.pauer - priamo v areáli som nebol. Videl som ho iba z diaľky. V noci bol však celý vysvietený, hučali tam nejaké stroje takže neviem čo sa tam dialo. Či je tam už nasťahovaná nejaká iná firma alebo čo. Bývalý areál bane sa mal zmeniť ne hnedý priemyselný park. Ale dosť pochybujem, že sa tak aj stalo. Podľa posledných informácii čo mám, tak by sa v bani ešte mali udržovať štôlne aby boli v priechodnom stave. Či to však ešte platí neviem. Skôr by o tomto vedeli viac miestny. Je však škoda, že z bane neurobili aspoň nejaké múzeum po ukončení ťažby. Pokiaľ by to bolo samozrejme bezpečné. Pre región by to bolo turistické lákadlo.

Gusto - a na ten Čabraď som si dával pozor, ale hlavne pod fotkami. V texte mi to nejak ušlo. Dám si nato nabudúce väčší pozor. Ďakujem za upozornenie :).

Svatopluk Štěpánek - veru je to pekné mesto a aj celý tento zabudnutý kraj stojí za návštevu :).

Svatopluk Štěpánek

Pavel, Ty/Vy si/ste borec !
R. Sobota je pekné mesto, prvý krát som tam bol v roku 1978, 9 masiacov na vojančine. Už vtedy bola pekná, teraz je ešte peknejšia. Malohont, Gemer, Novohrad a Hont a Zvolen ( stolica ), to sú nádherné kraje.

MisoB

Vďaka z upozornenia - zemepis opravený.

Gusto

Pavel , skús dať pozor pri písaní zemepisných názvov. Už minule som ťa upozorňoval, že píšeš Vydrík namiesto Vydrník, teraz Bušice namiesto Bušince a Čabrať namiesto Čabraď.

Erik.pauer

Pavel, prosím Ťa, spomínaš v článku baňu Dolina. Nemáš aktuálne fotografie ako to tam teraz vyzerá? Ďakujem

Pavel Forgáč

Pod titulnou fotkou mám chybu v popisku "Pohľad zo Steblovej skaly na Karanč vľavo a Zabodu vpravo" namiesto vrchu Karanč tam má byť Ragáč. Nejak som si to pri písaní poplietol. Taktiež to treba opraviť aj v texte v prvom dni na konci vo vete "Pri pohľade na husto zalesnené kužeľovité vrchy Karanč a Zaboda mám pocit, ako by som bol niekde v amazonskom pralese." Ospravedlňujem sa za popletenie názvu.

FunTTomas

opäť parádne putovanie krajinou. Všetky tri regióny Malohont, Novohrad i Hont sú krásne kraje a okrem pár navštevovaných lokalít sú úplne ľudoprázdne a pritom majú množstvo stavebných a prírodných pamätihodností, kam sa oplatí zájsť.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma