Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Severným cípom VF: Kopa, Nolčovská Magura a Smrekové

Diskusná téma K článku: Severným cípom VF: Kopa, Nolčovská Magura a Smrekové

Veľká Fatra patrí medzi moje najobľúbenejšie pohoria, ktoré mám už aj slušne prechodené v každom ročnom období. Je to sčasti preto, že sa nachádza blízko môjho bydliska. Druhým dôvodom sú krásne zachované lesy, ktoré sú oproti iným slovenským národným parkom v slušnej kondícii a tvoria stále veľkú časť jej rozlohy. Samozrejmosťou je známy hôľny hrebeň a nádherné vyhliadkové vrchy ako Krížna, Ploská a Rakytov. Tam som však bol už mnohokrát a ešte určite pôjdem. Tentokrát som sa vydal inde, kde som bol len raz v lete a tento kraj mi učaroval.

Boro

No poviem ti Martin, že toto bola veľká PARÁDA.Krásna trasa a aj krajina, veľmi pekné fotky. Len k tej fotke Krpelanskej priehrady by som dodal ešte - tesne pred zrútením. Vyzerá otrasne.

Svatopluk Štěpánek

Parádny výlet aj fotky.
Severná časť V.F. mňa už dlho láka, bol som iba na Kope z Ľubochne.

Matobee

Ďakujem páni. Boli to krásne dva dni v obľubenej Fatre. Počasie ako jing a jang. Dole sychravá zima. Hore babie leto v decembri.

Boro priehrada je v žalostnom stave, ale hlavne že drží.

Svätopluk nenechaj si zájsť chuť a okolie Nolčovskej Magury určite vyskúšaj.

Daulagiri

Veľmi pekné motanie sa krížom krážom neznámymi končinami Fatry. A navyše vo výbornom počasí. Obdivujem že sa dokážeš zo spacáku vyhrabať tak skoro, ja s tým mávam veľký problém :-)
Veľmi príjemný štýl písania a fajn fotky.

Bol som tu pred 4-mi rokmi v zime, tiež som šiel z Krpelian, ale priamo do Ľuboch. sedla a na kolibu. Bolo však priveľa prašanu a na druhý deň som vzdal výstup na Kľak a zostúpil som Nolčovskou dolinou. Tieto končiny sa mi veľmi páčili, hlavne ich opustenosť a túžim sa sem vrátiť. Vďaka za pripomenutie.

Akurát vo faktoch je malá chybička v nahratej trase v mape.

Matobee

Daulagiri ďakujem. Posledné dva roky asi skrz mnoha skorých ranných túr som sa nejak naučil prirodzene vstávať veľmi skoro. Síce som bol vždy "ranný vták", ale každý deň vstávam o 4 30 až 5.
Len spoločenský život upadá, kedže tým pádom sa mi už o 21 drieme. :)

V zime, v prašane to muselo byť báječné. Skvelý nápad niekedy do budúcna lebo zatiaľ som tu bol len bez snehu.
Lúka pod sedlom Príslop má spolu s kolibou úžasnú atmosféru. Neopísateľne sa mi tam páči. Presne ako vravíš, nestretol som tam nikoho už dva krát.

Adushka

Článok z pre mňa domovských končín. Zrovna tieto Vianoce na Štefana sme si s Matúšom vybehli cez Ľubochnianske sedlo na Vyšné Rudno a Moguru, ako my Turčania Nolčovskú Maguru voláme. Bolo to fajn, hoci chýbal sneh a aj inverzné počasie. Ty si dal riadnu motanicu, takú na štýl Miša Bukvaia :)

Matobee

Adushka poznáte to tam teda aj od zadu. Postrehol som od vás nejaké fotky v galérii. Známe, domovské končiny vždy dobre padnú.
Mogura je skvelý názor. Som zástanca miestnych názvov a kedže magúr je veľa aspoň) je to origoš.

Hej cik-cak až tak, že sa to nedá ani v mape správne vyznačiť ako som sa dozvedel. :-)
V poslednej dobe keď už niekde som tak sa to tam snažím pochodiť poriadne z každej strany. Keď je čas, chuť, počasie a teraz to vyšlo.

MisoB

Maťo, len taký tip pre plánovanie cez mapu: nenavrhlo ti tebou prejdenú trasu, lebo si nechal kritérium "najkratšia vzdialenosť". Cez "najmenej prevýšení" by to bolo OK. Sú tam aj ďalšie kritériá, ale nepomôže to vždy, ale za pokus to stojí.

Matobee

MisoB skúšal som aj podľa farieb značiek, ale možnosť "najmenej prevýšení" ma nenapadlo vyskúšať.
Ďakujem za nové informácie, určite sa do budúcna zídu.

PatrikSlanina

Pekné fotky aj článok. Dobre napísaný. Čítal sa sám. :)
Hneď mám chuť zbaliť batoh a vyraziť v ústrety dobrodružstvu. Akurát, ja by som si to asi sám nevedel tak vychutnať.

Matobee

Patrik ďakujem za slová chvály.
Ver mi, že aj ja. Lebo mám trošku zdravotné problémy, ale snáď už čoskoro to znovu rozbehnem. :-)
No so samotou je to rovnaké ako so zimou v horách. Nie je to pre každého veru.
Ja si hory lepšie vychutnám sám. Keď som s partiou vtedy je to sranda, túra rýchlo a príjemne ubieha. Do popredia ide iná "pridaná hodnota" ako keď si sám.

PatrikSlanina

Matobee
Tá pridaná hodnota tam určite je veru. Aj intenzívnejší zážitok. Možno niekedy v budúcnosti vyskúšam aj ja podobný variant. :)

Martin knor

Tu som sa posledne roky motal pomerne casto, pretoze som chcel na snezniciach dorazit Velkofatransku magistralu. Lenze Klak je na snezniciach pre mna jednoducho pridaleko. Nakoniec som to dorazil vlani na jar.
Ten padak na zltej je fakt brutalny. Pri jednej (vlastne pri dvoch) navsteve som parkoval ako Ty, takze som tiez siel po tom hrdzavom moste cez Vah. Tiesnava ma zaujala ked som v Krpelanoch zaregistroval, ze sa miestny folklorny subor vola Tiesnavan (ci tak nejako).

Matobee

Patrik určite vyskúšaj. Prípadne sa možno aj naskytne príležitosť ísť sám. Keď budeš chcieť vyraziť do hôr a nikomu sa nebude dať, alebo chcieť. Tak to vlastne pomaly vznikalo aj u mňa. Nie som extra samotár, ale na horách mi to vyhovuje.

Martin tak poznáš tieto končiny dobre. Gratulujem k výkonu. V zime, na snežniciach je to fuška, ale o to krajšia keď výjde počasie a zimné podmienky.
Magura je famózna. Akurát dnes som k nej vzhliadal z Veterného naproti v MF.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov