Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: V otcových stopách...

Diskusná téma K článku: V otcových stopách...

Môj otec, rodený Štiavničan, začínal s turistikou v kopcoch v okolí Banskej Štiavnice. Medzi jeho najobľúbenejšie trasy patril Chodník Andreja Kmeťa, konkrétne jeho severná časť. Hneď, ako som ho vládal sprevádzať, brával ma so sebou. Teraz, po vyše tridsiatich troch rokoch som sa sem opäť vrátil. To, ako som putoval, čo som videl a ešte niečo navyše sa dočítate nižšie.

Šobul de Zakyl

Mystérium Štiavnicka a tento prechod zvlášť bol pre mňa jednym z največších objavov pochopenia matky prírody aspoň do takej miery,že viem aká je krásna,jedinečná a životne doležitá.Na počiatku toho procesu si bol aj ty a jednoznačne tvoj otec.Šobul.

Buddha

Tak štiavnické vrchy sú srdcovka. Žijem v ČR a pred 4 rokmi sme s kamarátmi z práce dospeli k rozhodnutiu že každý rok sa urveme na týždeň od milujúcich manželiek a plačúcich detí (alebo opačne?) a pojdeme niekam "na hory". Bol som poverený organizáciou prvej akcie. Vybral som Štiavnické vrchy a bol to skvelý nápad- kúpanie v tajcu uprostred októbra, nádherné túry, hríbov toľko že ich ďalší zber bol zakázaný pod hrozbou fyzického trestu... Nádhera, proste nádhera, stojí za to sa sem vracať

Tono

75 cm sneh, ktory sa prebaral bol len od chaty Kostolna pod razcestie Priechodna. Potom bol uz sneh nosny a sneznice boli idealne.

Karol

Pekný článok, pekné fotky. Ale nebolo by to pri tých snehových podmienkach (až 75 cm) lepšie na lyžiach?!

JarinoM

Tento článok a krásne fotky ma len utvrdili, že tento rok musím tento, mne úplne neznámy kraj navštíviť.

Tono

Aj ten "susedny hreben" je krasny. Volakedy sa Zlatemu vrchu (Goldbergu, po stiavnicky Kolberku) hovorilo aj Hudcov vrch. J. Horak sem umiestnil dej povesti "Hudak spod Hudcovho vrchu" a ine.

Daulagiri

Dík, ja som v tom mesiaci šiel susedný hrebeň smer Goldberg.
Pozdravím!

Tono

Daulagiri, turu som isiel vo febr. 2007. Tesima, ze sa Ti clanok pacil. Pozdravuj ten kraj!

Daulagiri

Tono opäť si sa presne trafil do môjho vkusu :-)

Z výnimkou žltej zo Žarnovice po Priechodnú mám tento hrebeň prejdený (nie v zime) a pri čítani som si pred seba postavil mapu a vybavovali sa mi spomienky na moje túlačky týmto krajom. Na tomto hrebeni sa mi najviac páčia tie samoty, ktoré sú v určitých vzd. os seba a tie lúčky pri nich to je rozprávka. A plne súhlasím aj s tým že v tomto kraji sa treba túlať aj mimo zn. chodníkov a vtedy človek objaví ďalšie krásne zákutia.
Minulý rok som tejto oblasti venoval zvýšenú pozornosť a tento rok tomu nebude inak. Podľa mňa sú Štiavnické vrchy ešte turisticky nedocenené, ale práve vďaka tomu že nie sú preľudnené ma očarili. Často som na túre mal pocit že som jediný človiečik čo sem chodí, hoci to tak samozrejme nieje.

Túto zimu som plánoval tiež túto trasu, ale opačne a s koncom vo Vyhniach, lenže keď bol sneh tak som mal povinnosti a teraz keď už mám čas tak sneh nieje. Tak som to odložil na budúcu zimu.

K jaskyni Lernskej Hydry: raz si mi ju spomínal a hľadal som ju tam, ale nepodarilo sa mi to, takže to tam musím lepšie pochodiť.
A kedy si šiel túto túru že tam bolo toľko snehu ?

Inak opäť veľmi príjemné čítanie z kraja, ktorý aj ja všetkým odporúčam.

Tono

Skoda ze ja uz nebyvam cca 500 m od Namestia Sv. Trojice...

Jjano

No, pozrite sa pani, co vam budem hovorit, ked byvam 100 metrov od Namestia Sv. Trojice :-))))
Tono, dakujem za clanocek. Mozem potvrdit, ze ide o mimoriadne scenicku turu, pekny vylet, hlboko odporucam zaradit do zoznamu tur v Stiavnickych vrchoch.

Tono

Mas pravdu Boro. Presne si to vystihol.

Boro

Tak toto je Tono tvoja srdcovka,je to vidieť. Človeče,asi každý máme svoju Mekku,kde sa vždy radi a z trošku rozbúchaným srdiečkom vraciame.Krásny kraj.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma