Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Tatranské chodníky ožijú vďaka grantu

Mian Knizka (predseda OZ Ozva)

Mali sme dobru sancu ziskat financne prostriedky na projekt. Osobne si myslim, ze sme nasim projektom polozili latku na hodnotenie dost vysoko. Naozaj tu musel byt dvovod hladat nieco, koli comu projekt nepodporit - to je dobre znamenie v pripade, ze predlozeny projekt je dobry, znamena to ze ste mu venovali prisluznu pozornost a vas postoj k podanenmu projektu nebol lahostajny, co si zo vsetkeho cennim najviac.

Samozrejme (ako jeden z tvorcou projektu) budem suhlasti s nazorom, ze sme splnili vsetky kriteria. Odbocku na Prednu holu sme povazovali za "mensiu zmenu trasovania". Ved co je to cca 500 m usek proti 15 km? Z legislativneho hladiska je Predna hola sucastou NP Slovensky raj, preto sme jednali hlavne Spravou NP Slovensky raj. Sprava NP Nizke Tatry s odbockou ocividne nesuhlasi, ja vsak musim poznamenat, ze hoci sa nam chodnik podari dokoncit bez odbocky na Prednu holu, budeme robit nadalej vsetko preto, aby ta odbocka bola.

Nam uz iba terz zostava hladat ineho sponzora, ktory budem mat svoje logo na najdlhsom, najkrajsom, najmohutnejsom, dvojnarodnoparkovom kralovoholskom naucnom chodniku v strede Slovenska :-)

Jano Rohac

Jano, dakujem za poznamku. Ak program Zive chodniky bude pokracovat (toto bol pilotny rocnik, pokracovanie zavisi od viacerych faktorov, vratane kvality vystupov jednotlivych projektov, uspesneho ziskania prostriedkov a i.), tak sa budeme snazit, aby sa postupne rozsiril aj na ine pohoria/uzemia. Zatial nie je nic iste, uvidime po lete :-)

Jano

Teším sa,že sa obnovia turistické chodníky.Len ma zaráža jedna vec:pochodil som toho už naozaj veľa,k značkovaniu vo Vysokých a Nízkych Tatrách nemám výhrady,horšie je to so značkovaním v menej atraktívnych turistických centrách.Tam naozaj máš čo robiť,aby si nepoblúdil.napr:oblasť Klenovského Vepra,Badínskeho pralesa....tých lokalít je strašne veľa.Proste zabúda sa na značkovanie menaj atraktívnych chodníkov.Nedajú sa tieto granty využiť aj na tieto účely?

Lubo

Vrchol je jedna vec, ale hora ako celok je na rozhrani. Preto je logicke, ze v tom maju byt zainteresovani obaja. Uz len zo slusnosti a snahy o korektne vztahy.

Vlado

cervena znacka nebude pretrasovana, na vrchol povedie vyznamova tur. znacka (cerveny trojuholnik) na vrchol Prednej hole a spat, pierovo najvyssi bod NP Slovensky raj (tiez vyborna alternativa ukoncenia chodnika pre menej zdatnych turistov), bude tam umiesteny informacny panel o totmo kopci s panoramou Tatier, ktore je najlepsie vidiet prave ostial

MilanPP

Vlado, Lubo...Podľa mapy je vrchol Prednej hole na území SRNAPu a nie na území NAPANTu.

PeterNR

Vlado: trochu mimo témy - na vrchol Prednej hole bude len nová odbočka, alebo bude červená značka v tomto úseku pretrasovaná cez jej vrchol?

Lubo

Vlado, ako uviedol Jano, grantovy program bol vyhlaseny za ucelom revitalizacie, nie tvorby novych chodnikov. Aj ked len 500 meterov, stale ide o novy chodnik a aj pre tuto nezrovnalost nebolo mozne ho podporit v ramci tohto programu.

Som rad, ze ste pre realizaciu nasli ine prostriedky. Nami podporene projekty by ine zdroje najst nemuseli a preto sme radi, ze to takto dopadlo :-). Realizuje sa tak viac projektov pre dobro pesich horskych turistov.

Jano Rohac

Vlado, tieto veci sme si uz vydiskutovali a priznam sa, ze nepovazujem pre Vas za staste ich takymto sposobom otvarat. Mne to vsak nevadi a rad napisem, aby sme trochu instruovali dalsich ziadatelov v dalsich programoch: Predna Hola lezi na rozhrani NAPANT a NPSR. NAPANT nesuhlasil so spristupnenim tohto vrcholu znacenym chodnikom a je jedno, z ktorej strany. Suhlas spravy narodneho parku bol jednym z kriterii a tento projekt (inak velmi dobry) tento suhlas nemal.
Ak je raz v kriteriach programu poziadavka suhlasu NAPANT a projekt nema suhlas NAPANT, tak to sa tazko schvaluje. :-)

Vlado

toto je cat propozicii ohladom "vytvarania novych znacenych chodnikov"

  • trasa je v teréne už vyznačená (cieľom programu nie je otváranie nových značených trás), výnimkou môžu byť menšie zmeny trasovania už vyznačenej trasy....

je dobre, kde inych pat projektov bolo lepsich, len tie argumenty preco tento navrh nepresiel mi akosi nesedia

Vlado

tento projekt sa bude realizovat urcite uz tohto roku aj bez nadacie Ekopolis aj s odbockou na Prednu holu. Nechapem ake nezrovnalosti? Odbocka na Prednu holu prechadza uzemim NP SLovensky raj,nie uzemim NAPANTu, správa NP Slovenky raj mala specialne sedenie ohladom tohto noveho cca 500 m dlheho chodnika s kladnym zaverom. Dokonca aj vlastnika pozemku sa nam podarilo presvedcit, naozaj nerozumiem kde vznikol problem? Rokovania so Slovenkym rajom boli dotiahnute vsetky, oni su nasej myslienke nakloneny, dost pomahaju aj s obsahom.
v prilohe projektu boli dokonca vsetky tieto povolenia

Jano Rohac

Vlado, Vas projekt bol dobry. Ako pise Lubo, vdaka tej odbocke na Prednu holu vsak nesplnal kriteria - nevytvaranie novych znacenych chodnikov. Navyse NAPANT vo svojom stanovisku s projektom nesuhlasil so "spristupnenim" Prednej hole.
Je to grantova sutaz, inych (najmenej) pat projektov bolo skratka lepsich a bez problemovych veci.
Drzim palce a ak treba, radi pomozeme, v com vieme.

Lubo

Myslim, ze Tomas, ktory mal na starosti posudzovanie Nizkych Tatier, bol vasmu projektu nakloneny. Aj podla mojeho zbezneho precitania to bola kvalitne odvedena praca. Z hiking.sk turistickeho pohladu to teda je projekt, ktory by sa oplatilo realizovat.

Hacik vsak bol v tom, ze NAPANT nesuhlasil (novy chodnik na Prednu holu) a rovnako neboli dotiahnute rokovania so Slovenskym rajom. Na zaklade tychto dovodov sme sa nakoniec priklonili k podpore ineho projektu. Verim, ze sa na nezrovnalostiach v buducnosti dohodnete a tento projekt v prijatelnej forme pre kazdeho zucastneneho budete aj realizovat. Predpokladam, ze pomocnu ruku v oblasti konzultacii radi poskytnu aj v Nadacii Ekopolis.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma