Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Tatranské chodníky ožijú vďaka grantu

Diskusná téma K článku: Tatranské chodníky ožijú vďaka grantu

Pravdepodobne už túto letnú sezónu budú môcť turisti využiť niekoľko nanovo preznačených turistických trás vo Vysokých a Nízkych Tatrách. Rovnako sa na niektorých miestach vylepší turistická infraštruktúra. Tieto zmeny sú obsahom piatich projektov, ktoré dostali grant od Nadácie Ekopolis a spoločnosti Toyota v rámci programu Živé chodníky v celkovej sume 549 000 Sk. V poradných výboroch pre obe pohoria boli aj zástupcovia HIKING.SK.

Jano Rohac

Horúca novinka (zatiaľ len pre čitateľov hiking.sk :-) Program Živé chodníky bude vďaka podpore spoločnosti Toyota pokračovať aj v roku 2009. Nadácia Ekopolis vyhlási výzvu na predkladanie projektov v priebehu novembra, uzávierka bude asi 30. januára 2009. Aj keď priorita bude aj v tomto roku na TANAPe a NAPANTe, na rozdiel od minulého roku bude možná podpora projektov aj v ostatných národných parkoch Slovenska. Sledujte ekopolis.sk$ret a ak plánujete uchádzať sa o podporu, rýchlo ešte kým napadne sneh vybehnite na váš chodník spraviť dokumentačné fotografie do žiadosti :-)

Wago

Ahojte,ako to vyzerá s prístreškom v Hiadelskom sedle-je už dokončený,dik.

Funttomas

Od stredy 6. augusta do nedele prebieha výstavba dreveného prístreška v Hiadeľskom sedle. V stredu som bol so strážcami NP vyčistiť prístupový chodník k studničke nad sedlom po červenej smer Prašivá. Neskôr bude osadená drevená búdka. Taktiež bude upravený prameň pri partizánskom pomníku, vzdialený 450 m od sedla po modrej smer Korytnica.

Funttomas
  1. augusta pri ceste Demänovskou dolinou som videl obnovené rázcestníky. Boli osadené a natreté nové samorasty so šindľovou strieškou. Samotné smerové tabuľky ostali pôvodné, lebo neboli staré.
Sona

Vcera som dostala cerstve info k Hiadelskemu sedlu od p. Hartanskeho z NAPANTu - minuly vikend sa robili terenne upravy pod altanok, vykopanie jamy na latrinu a oprava najhorsich casti chodníka veduceho na Kozi chrbat. Bud. tyzden sa stavia altanok + latrina a ak sa podari, tak ho aj pokryju dreveným sindlom - zavisi aj od pocasia.

Funttomas
  1. júla som prechádzal cez Hiadeľské sedlo, tak som pozrel, čo sa zatiaľ zrealizovalo z podporeného projektu. Vedľa kríža sú urobené terénne úpravy a kamenné podstavce pre budúci prístrešok. Kalamitou zavalená červená značka na Prašivú je v po hornú studničku prečistená. Nad studničkou je ešte niekoľko stromov spadnutých cez chodník, ktoré nie sú odpratané.
Gregus

Nedávno sme sa vrátili z Prednej hole, samotný vrch sme však nenašli. Snehu bolo po pás, žiadna znateľná cesta, výškomer udával presnú výšku vrcholu, ale po kóte ani stopy. Myslíte, že sme boli blízko?

Funttomas

jano, presne tak máš pravdu.
Milan, stará cesta na Žiarsku chatu oficiálne už funguje ako variant k frekventovanej asfaltovej ceste a je označená navádzacími tabuľami, ale bez pásového značenia. Ide o presmerovanie chodníka (značenej trasy) na turisticky priateľnejšiu a už existujúcu lesnú cestu (zvážnicu), na ktorej nie sú potrebné terénne úpravy a vedie v lesnom pásme.

Milan

RE: Funttomas & Honza286

mam tomu rozumiet tak, ze bol odsuhlaseny projekt na neexistujuci chodnik?

Jano

Funttomas:viem,že Badínskym pralesom nevedie značka.Okrajom však áno.To ale nie je podstatné,podstata je v zlom značení chodníkov mimo hlavných horstiev.

Funttomas

Keďže vo výbere projektov pre NT mám prsty, žiadalo by sa vyjadriť.
Vlado a Milan: možno neuveríte, ale ako jediný z výboru som nemal pripomienku k vášmu NCH Vernár – Kráľova hoľa. Tento projekt som mal vo svojom rebríčku na 1. mieste. Ale počet bodov (bez pripomienok, s pripomienkami a bez podpory pre jednotlivé projekty) určil iné celkové poradie projektov. Zo štyroch mojich favoritov sa uskutočnia 3 projekty, žiaľ, váš projekt nie. Je to škoda, lebo celú posudzovanú trasu som osobne prešiel v septembri 2007 a stav chodníka resp. značenia je skutočne zanedbaný. Tiež sme mali orientačné problémy a paradoxne vďaka tomu sme prešli aj vrchol Prednej hole. Presne viem, prečo chcete tento vrchol sprístupniť. Predná hoľa resp. navrhovaná odbočka síce leží na území NP Slovenský raj resp. na hranici oboch NP, ale z prírodného (geomorfologického) hľadiska sa nachádza na území Nízkych Tatier ako podcelok Kráľovohoľských Tatier - Predná hoľa, čiže má čo povedať aj Správa NAPANT-u do sprístupnenia vrcholu. Rešpektujem ich odborný postoj, ktorý je uvedený v stanovisku, kde je mimochodom uvedený nesprávny názov vrcholu, čo som si práve všimol.
Váš projekt bol a je najprepracovanejší a cítiť z neho veľa odvedenej príprav a roboty. Verím, že rýchlo nájdete novú podporu. Držím palce!

Funttomas

honza286: tzv. starou cestou Žiarskej doliny (zvážnica) sa chodí už pár rokov, ale doteraz nebola oficiálne vyznačená pásovým značením len navádzacími tabuľami.

Jano: Badínskym pralesom nevedie žiadna značená trasa, len na okraji rezervácie sú osadené 2 informačné panely. Pohyb po pralese je možný len so sprievodcom podobne ako v Dobročskom pralese.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma