Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Chata Varta pod Klenovským Veprom

Svatopluk Štěpánek

pre: Muška, FunTTomas, rdbb a
JaroB.
Páni ďakujem, aj vďaka Vám sa výlet pred 14 dňami do Veporských vrchoch vydaril. A naviac, ani som "neotrávil" ( bohemizmus ) syna.

Rdbb

Hlavne aktuálne v nadm. výškach od 600 - 1000 mnm (i vyššie na strmšej a otvorenej juž. expozícii) po tých 2-3 sneženiach z min. týdňa je to všetko premočené (tu sneh ani nebol predtým, len na tônistých úsekoch, kde boli zase aj ľad. miesta).
Premočený sneh sa vo veľkom topí na nezamrznutej pôde, na svahoch sa tvoria sa potoky v sneh. vrstve, sneh. pokrývka má typický povrch - tvar poznačený vod. eróziou (neskôr do nej i výdatne pršalo). Nižšie položené zvážnice, ktoré nemali spevnený povrch či poznačili mechanizmy spred zimy, sú galeje. A na strmom je sneh klzký na rozmočenej zemi, tráve.
Tu na obuv len úplná gumenná ochrana či dobre utiahnutý plast. skelet.
Na víkend ale sa má mierne ochladiť, takže to nešťastné pásmo sa zmenší po očakávanej primrznutej noci.

FunTTomas

Svato: v sedle Zbojská dnes (utorok) len posledné fliačiky snehu. Aj počas nocí je teplo a snehu ubúda. Na Vepri bude sneh, ale značne mokrý. Taktiež v sedle Prašivá je nesúvislá snehová pokrývka.

JaroB

Ja som momentálne mimo obrazu pre túto oblasť :-)

Muska

Ahoj, neviem ako je to momentálne okolo Vepra so snehom, ale cez víkend bolo na hrebeni Tlstý javor - Zákľuky v priemere cca 20 cm mokrého snehu (okolo Vepra predpokladám viac).. Lyžiarskou cestou popod Vepor sme šli na jeseň a bola v pohode priechodná, neboli tam žiadne popadané stromy..

Svatopluk Štěpánek

FunTomas, Muska, JaroB - PROSÍM ak viete, poraďte.
Ako je so snehom na úseku Bánovo - s. Machniarka - Klenovský Vepor - Tlstý javor - Zákluky - Hrončok - Tri Vody ? Je priechodná zvážnica pod K. Veprom ?
ĎAKUJEM - idem s 10-ročným synom, nechcem riskovať.

Mnicky

V stredu sme sem zavitali, uz za tmy, pocas hrebenovky Rudohoria. Postele nas prijemne prekvapili, pre nas nezvykly luxus :) Voda tiekla. Piecky v chate nepouzitelne, respektive z jednej sa stalo take kvazi ohnisko :-/ Povalu sme netestovali. Inak parada.

Pavol Chodec Horvath

Dole bolo otvorene, ale dvere vyseli na jednom pante. Tazke pancierove dvere som nevedel dat nazad. Ziadne odpadky (ani ja som nenechal) a obidve piecky nefunkcne. Voda pred chatov v poriadku.

Sona

V utulni sme spali predvcerom. Prizemie bolo otvorene, hore by som sa v prvej miestnosti bala stupit na podlahu, ze sa prepadnem, druha vyzerala lepsie, na pohlad od rebrika. Spali sme dole na matracoch. Vidiet, ze mnohe casti drevenice su opravene. Bolo to prijemne. Voda pod chatou tiekla postacujuco.

Pencurák

Nazdar Lenon,čelovku sme tam nenašli,ale prázdnych fliaš od alkoholu tam bolo neúrekom,takže tam pred nami asi už boli domáci z neďalekej dediny...

Lenon

Aoj, nenašli jste tam náhodou čelovku?

Pencurák

Spali sme tu 15.8.Strecha je nová a to je základ,že chata nezhnije.Na prízemí je 6 postelí s matracmi,piecky sú zničené,je tam stôl a skrinka.Poschodie je prázdne,celkovo je chata zachovalá.Studnička je zarastená a dlho už bez údržby nevydrží

Lenon

Chata prochází opravou. Nová střecha, opravené čela, nový stúl u ohniště. Podkroví ještě nedodělané, je rozdělené na dvě části, v té zadní se dodělává stůl a lavice, přední ještě neopravená a tudíž nepoužitelná. Dole otevřeno, uklizeno, čisto a krásně to tam voní. Momentálně asi nejpříjemnější útulna, co na Slovensku znám. Jako chalupa u babičky.) Otázka je, jestli spodní patro po dodělání nezavřou. Dole dokonce někteží nechávao správce peníze a stále tam leží. Já tam, nechal (neplánovaně) čelovku.)))

Zivan

Myslel som, že keď chata dostala novú strechu tak jej to pomôže. Bol som tam na jar a ešte to vnútri vyzeralo znesiteľne. Zrejme však zase niekto vyčíňal?
Bude veľká škoda ak táto chata doplatí na ľudskú bezohľadnosť.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum