Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Corneliusova chata

Diskusná téma K fotke: Corneliusova chata

Pre krásne výhľady na Spiš, Slovenské rudohorie a Vysoké a Nízke Tatry bola celá oblasť Krížového vrchu obľúbeným výletným miestom od 70.rokov 19.stor. Už v r. 1886 tu vyrástla Corneliusova chata, ktorá turistom poskytovala ubytovanie, jedlo a nápoje. Bohužiaľ chata časom zanikla a zriadenie vojenského pásma nadlho utlmilo turistiku v tejto oblasti

Mato_d

bikemartin:
Ano, hore pri tej sotolinke, v lokalite Dvorcanka (luka pod vrcholom Javoriny - 1224m) kedysi naozaj stal skokansky mostik a chata Javorinka (niekedy "Na Javorinke" alebo "Pod Javorinkou"). Chata bola postavena v r.1932 a nedaleky mostik v r.1947.
Bohuzial v suvislosti so zriadenim Vojenskeho vycvikoveho priestoru Javorina zaciatkom 50-tych rokov bol mostik zburany a chata rozmontovana.

Blahola

Ahoj mato_d. Poslal som ti email s prosbou o radu tak ak môžeš...

Bikemartin

Nazdar mato_d, o skokanskom mostiku nahodou nevies ? Raz som isiel na bajku od ´lietadla´ po sotolinke dolu do Levocskej doliny a jeden lesnik-dochodca mi rozpraval, ze tam kedysi bol skokansky mostik na takom strmom svahu. A ze panstvo sa tam na kococh/saniach vyvazalo. Asi mal na mysli 1.CSR.

Mato_d

Dik, som rad, ze sa aj tato paci...
Waldek@PvanHaady - oficialne je sice VVP Javorina zruseny, ale na viacerych (nie vsetkych) vjazdoch su znacky "Zakaz vjazdu" a stale plati aj nejaky divny zahmleny zakaz vstupu. Kazdopadne tabule zakazujuce vstup pesim nie su osadene nikde, prave naopak - su tam nove tabule vitajuce navstevnikov a nabadajuce na ochranu prirody. A klinec tomuto peknemu slovenskemu "choasu" davaju miestni obyvatelia, ktori sa tam aj tak veselo pohybuju, zakaz-nezakaz ;)

Nechcemalias

Ty si netopier, alebo co? dennu fotku od teba si uz ani nepamatam.

Fashoun

1
dat inu znamku ako 1* sa snad ani neda...
inak diky za ten sumrak...pozadie mam jak vymalovane... :)

Mato_d

Sorry, nevsimol som si, ze podobny nazov som uz raz pouzil. Takze dodatocne som to zmenil na nieco originalnejsie...

PvanHaady

Nádherné fotečky!! Chtěl sem se zeptat, oblast Levočských vrchů je stále jako vojenský prostor,nebo už byly nějaké části zpřístupněny pro veřejnost?

Eta

super, mato, robis nasim Levocskym vrchom skvelu reklamu :o)

Waldek

Pekne ... doteraz som sa nevedel rozhodnúť, kde pôjdem cez veľkonočné sviatky, ale teraz to už viem ... diky

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky