Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Putovanie po putujúcich pieskoch

Diskusná téma K článku: Putovanie po putujúcich pieskoch

Pri slove Poľsko si väčšina Slovákov vybaví nákupy, hikeri si zas okamžite spomenú na Tatry, mestskejšie založení ľudia na Krakov a Varšavu, niektorých napadne Osvienčim a temnejšie stránky Poľska... Len málo našincov však pozná Słowińský národný park. Preslávil sa pohyblivými piesočnými dunami, ktoré sa každoročne posunú až o 9 metrov, pochovávajúc pri tom stromy a okolitú prírodu a nechávajúc za sebou len mŕtve pne.

Piškot

Słowiński PN jsem navštívil dvakrát.

Poprvé to byl listopadový pracovní den a vyráželi jsme z Łeby. Cestou ani noha, na duně taktéž. Celkem jsme litovali, že už nestihnem jít dál do "pouště".

Podruhé jsme zavítali loni taktéž v listopadu, ale z druhé strany od Smołdzina - zde jsou duny možná o něco nižší, ale také pěkný výlet - opět minimální počet lidí.

Mimo sezónu se výjimečně parkovné neplatí a s ubytováním může být problém (polská přímořská městečka jsou mimo sezónu trochu strašidelná).

Funttomas

Jitka, obdobné pobrežné duny sa tiahnu po južnom a východnom obvode Baltiku od Pobaltských štátov k Nemecku. Zastúpené sú tzv. kosami, čo platí aj pre Słowiński PN, kde pieskové kosy prehradili more a vytvorili lagúny v podobe dnešných jazier, odčlenených od mora. Osobnú skúsenosť s týmto prírodným fenoménom mám z litovsko-ruskej Kurskej kosy nerija.lt/en (Kurši? Nerijos Nacionalinis parkas). Tiež je národným parkom zaradeným v UNESCO, čo potvrdzuje fakt, že sa oplatí aj takéto nevysoké kraje navštíviť.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov