Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Kliešte

Rbr69

zufanka: neviem ako je to aktualizovane, ale napr. pre Trencin su tam vymenovane vsetky okolite pohoria, takze mestsky clovek je v bezpeci :)

Sona

Zajtra vyjde clanok o kliestoch na HIKINGu :)

Zufanka

Na stranke uradu verejneho zdravotnictva uvzsr.sk/index.html
v kolonke informacie> epidemiologia som nasla zoznam prirodnych ohnisk kliestovej encefalitidy na slovensku...

Nechcemalias

Pri tejto teme som si spomenul na jeden tabor, co sme robili pre deti (Tribec, rok asi 1995).
Jeden moj znamy tam nazbieral raz za den 26 kliestov (a jedneho tiez v oku), dalsi si robil cesnakovy odvar a umyval si s nim vlasy (uz neviem, kto mu to poradil) a jeden chalan tam za cely tyzden nemal ani jedneho, ale on sa neumyval.

Malalamka

No ja mám už chronickú boreliózu, takže veľmi mi tieto malé potvory už nevadia :)) Mám ju už v podstate päť rokov a prišli mi na to až teraz, ale nejaké výrazné problémy mi nespôsobovala (zatiaľ) :)Ale popravde, voľakedy som sa kliešťov bála viac ako medveďov :))

JarinoM

Ja som tiež mal boreliózu na hranici, antibiotiká ju zahnali. V tomto majú výhodu severní a strední Slováci, pretože tam rastú prevažne smreky a tam sa tuším kliešte nezdržiavajú. Ale čo ja,Žochár? Na východe Tríbeč, na západe Inovec a tam ich je na mraky. Takže po každej túre máme s manželkou vzájomnú prezeračku.A aj tak sa niekedy stane, že ho sviniara objavím až na druhý deň, keď začne svrbieť

Lubo

Bean, informacie by to boli urcite velmi cenne, myslim vsak, ze uplne postaci, ak nam to porozprava nejaky lekar :-)

Bean

...a samozrejme dakujem Pepovi, ze drzal palec
;-D

Bean

Caute. Tak konecne prisli vysledky testov. Borelie aj protilatky negativne. Nie ze by som nebol rad, ale tesil som sa, ze vam tu ako exemplarny priklad budem podavat kazdodenne info o priebehu liecby :)

Private

V Statnom zdravotom ustave v Bratislave na Trnavskej ulici je odborne pracovisko, kde sa problematike venuje uz roky ista doktorka, zial meno si nepamatam. Pred rokmi moja dcera chytila lymsku boreliozu od kliesta v Bielych Karpatoch, odvtedy sa lesom Zapadneho Slovenska podla moznosti vyhybame. Zaujimave je ze v lesoch pri Viedni sa tie potvory takmer nevyskytuju.

Eskimo

Sona: dakujem, uz sa tesim, ze sa o5 nieco uzitocne dozviem.

Jano_Vr: vdaka za link, obsiahle info aj s mapami... akurat sa obavam, ze od r. 2000, z ktoreho mapy su, sa ta nakaza uz rozsirila na vacsiu plochu... okrem toho, ten clanok je venovany len encefalitide, co je asi najvacsie svinstvo od kliestov, okrem toho ale prenasaju aj boreliozu a proti tej ziadne ockovanie neexistuje (teda pokial sa nemylim)

Rbr69

Vdaka tymto potvoram som prekonal pri nastupe do zakladnej skoly zapal mozgovych blan, horucky, bolesti, zvracanie, mnozstva injekcii, ... priserny zazitok, polezal som si dostatocne dlho v nemocnici. Vdaka Bohu ziadne nasledky (aspon tvrdi blizke okolie, no niekedy ma pocastuju aj inymi nazvami :) ale to uz z inych dovodov - nastastie :))
I ked mam tuto skusenost ockovanie nepreferujem.

Sona

Dobre, napisem. Samozrejme, ak sa toho nechce chytit Axel ;-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum