Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Trekbuddy - jednoduché GPS riešenie

Diskusná téma K článku: Trekbuddy - jednoduché GPS riešenie

Pred časom som sa rozhodoval, akým spôsobom si bez väčších nákladov pomôcť pri orientácii v teréne pri turistike alebo na bicykli. Rozhodol som sa pre spojenie mobilu a GPS modulu v kombinácii s voľným softvérom Trekbuddy. Toto riešenie si vyžaduje určitý stupeň gramotnosi pri práci s PC, ako aj samostatnosť pri získavaní nových informácií. Odmenou je vysoká flexibilita pri nízkych nákladoch.

Solariz79

Je to pravda, je to vyborny a lacny system. Ale, konkretne tento system Nokia 6300 + Nokia LD-3W napr v zime vydrzi cca 2hodiny v rezime zaznamu logu=prejdena trasa(krasne sa da pozerat v Google Earth). V lete cca 5-6 hodin do uplneho vybitia telefonu. Informacie mam po roku aktivneho pouzivania. Horam zdar.

Lubo

Ja davam zas do pozornosti modul QSTARZ BT-Q1000, ktory ma MTK chipset. Ten je papierovo minimalne tak dobry Sirf Star III no ma podstatne nizsi odber. Na dodavanu bateriu tak vydrzi vyse 24hodin (odskusane). Vyhodou je, ze vie fungovat aj bez mobilu, len ako zaznamnik bodov. Podla nastavenia sa tam zmesti okolo 60-100tis bodov. Navyse ma aj tlacitko na zaznamenanie waypointov. Je to zaujimavy pristrojcek, ktory bude dalej pouzivat MisoB na sprasnosvanie dat pre Hikeplanner a Turisticku Mapu. Cele stoji cca 3400 Sk. Vrelo odporucam.

Palo TT

Ten GPS modul je volitelna poziadavka. TB funguje aj bez neho - na zobrazovanie mapy. Na mape je zobrazena poloha (suradnice) a mozno sa v nej pohybovat.
Takze na pozadovane miesto na mape sa mozno posunut aj rucne, napr. odcitanim suradnic z Garmin GPSka. Taky "manualny rezim" :)
Alebo pouzivat TB aj uplne bez GPS - ako alternativu v papierovej mape (VKU) mam dohrate v mobile ine mapy.

Ako autor spomina TB
pouziva formaty map Oziexplorer, takze pouzivatelia tohto softu maju vyhodu. Pokial ale stiahnete hotove mapy pre Oziho, netreba mat Oziho vobec naistalovaneho. Existuju aj nastroje, ktore generuju mapy pre TB napr. priamo z Google maps.

Nokia 6300 ma celkovo velmi malu vydrz baterie.
Ja na zaznam trasy pouzivam Garmin GPS - lebo ho uz mam a ma barometricky vyskomer.
TB pouzijem len v kritickych chvilach v "manulnom rezime"
, lebo zatial nemam GPS BT modul a Garmin na mobil prepojit nejde. Ale casom GPS BT modul urcite dokupim...

Mne osobne celkom dlho trvalo, kym som prisiel na to, ako zobrazit v TB prejdenu trasu (a to som aj manualy precital). Dobry postup je tu:
linuxtechs.net/…/viewtopic.ph…

Lubo

Mimochodom, na webe trekbuddy.net$ret pisu, ze by mal vediet spolupracovat aj so senzorom Garmin Mobile 10. Mne sa to zial nepodarilo (s Nokiou 6120) a aj podla vyjadrenia od dovozcu to nejde...

Matell

trekbuddy zvlada nielen bluetooth gps prijimace, ale pekne pracuje aj s sony ericssonovym HGE-100 (ktory sa pripaja kablikom) - v najnovsej verzii TrekBuddy je uz aj nativna podpora.

nevyhodou TrekBuddy je podla mna prilis doslovne logovanie - napriklad pri strate signalu obcas poloha "odleti" o niekolko sto metrov dalej, nez je skutocna, co znehodnocuje post-analyzy napr. pomocou uTrack (utrack.crempa.net/).

zislo by sa vyhladzovanie logovanych dat napr. pomocou Kalmanovho filtra (en.wikipedia.org/…/Kalman_fil…)

Nick.n17

TB+LD3W pouzivam na mapovanie. Je to lacne, a uzitocne riesnie.

Ak by niekto chcel, spravil som skript na export map pre OZI a TB.. z free dat servera freemap.sk
Volitelne sa daju renderovat vrstevnice, turisticke trasy.

Mato_d

Pacia sa mi tieto technicke hracky...
Avsak podla mna jednoduche outdoorove GPS urobi svojmu uzivatelovi lepsiu sluzbu, hlavne v terene. Pri porovnatelnych cenach su jeho vyhody v jednoduchosti obsluhy, robusnosti, odolnosti voci vode, nizkym teplotam a padom, vacsej vydrzi baterii (a AAcka kupis vsade alebo vezmes rezervne a nemusis nic nabijat), setreni baterie v telefone pre pripad nudze, moznosti pripevnit na bike, v lepsie citatelnom LCD, vacsom nez ma vacsina sucasnych mobilov atd. Samozrejme nevyhodou je absencia map, resp. nutnost kupit specialnu digimapu, ale ja sam mam mapovy Garmin LegendC s mapou Slovakia TOPO v2, no v porovnani s papierovou mapou je to aj tak slabota.
Garmin eTrex H sa pritom da kupit uz za 4.990,-.
Riesenie mobil + GPS BT modul je urcite pre mnohych zaujimave a pouzitelne, podobne ako modul + PDA, alebo cisto PDA so zabudovanym GPS. Podla mna je to paradne riesenie napr. do auta. Ale outdoor je outdoor, a prvy dazdik alebo nevinny pad moze poslat sebelepsi telefon alebo PDA-cko "do kytek" ;)

Palo TT

2: mato_D
Ja by som pri vybere noveho zariadenia asi uprednostnil kombinaciu mobil + TB + modul.

Zalezi aj od toho, na co to chces pouzit: geocaching, vylet podla zaznamenanej trasy, pouzitie GPS ak sa stratis zo znacky, resp. len logovanie trasy...

Hlavna vyhoda TB su mapy
, otvorenost a cena riesenia.

Vyhody Garmina vidim v
jednoduchsej obsluhe.
Optimalizacia logovania trasy a optimalizacia ukladania tracklogu do pamati, barometricky vyskomer, vyssia odolnost.

Ideal by bola turisticka GPS s moznostou volitelne posielat polohu cez bluetooth. Ale to Garmin urcite nevyrobi, siel by sam proti sebe :)

2 nick.n17
zaujmavy web, ten som ani nepoznal. Vsak hod tvoj skript niekde na web, alebo posli na moj mail.
Vdaka.
Na mojej stranke najdes v sekcii Rozne postup na lesne cesty do Oziho.
Na skripte lesnych ciest do TB usilovne pracujem a bude publikovany. Dufam ze coskoro :)

Rbr69

V zime nosim PDA, lepsia vydrz baterie, moznost aj priamo Oziexplorer CE. Zda sa mi, ze Ozi na PDA stavi omnoho viac bateriu ako TB na PDA. Prikladam to tomu, ze TB je vyvijany s "ekonomicnostou" k pametovym narokom, vzhladom, ze primarne je robeny pre mobilne telefony. Prave vzhladom na tento fakt asi ani autor Kruch nejde cestou "zabit" aplikaciu vsakovakymi "vylepseniami", ktore poniektori dopisovatelia na forume TB pozaduju. TB je vynimocna vyborna aplikacia s vybornou odozvou a spokojnostou od uzivatelov s okolitych krajin.

Harrvy

Ahoj vie niekto ako skonvertujem naskenovanu mapu pre ozzi na format .tar pre TB??? Dakujem ;)

Rbr69

Harrvy: samozrejme, tym naskenovana myslis aj nakalibrovana v OziExploreri, nie len scan do jpeg, bmp, ...

Harrvy

rbr69: ano aj nakalibrovana pre ozzi, skusal som ju v ozziexploreri prekonvertovat spat na bmp a v clanku sa spominal aj tbcutter, ale ten len mapu poroztrihaval do .pef suborov.. Skusim este teda tbmapper ;)

Rbr69

Harrvy: TBmapper Ti vytvori TARovy atlas priamo, TBCutter Ti nareze mapy a podla postupov uvedenych vo fore TB sa daju pouzit ako mapy alebo vytvorit dalej TARovy atlas pomocou komprimatora TAR (cez prikazovy riadok - tiez popisane na TB fore). Osobne mi graficky interface TBMappera ako uzivatelovi windowsov je rychlejsia cesta.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov