Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Kohút a Stolica

Diskusná téma K článku: Kohút a Stolica

Prvý raz som Kohút a Stolicu videl asi pred štyrmi rokmi, keď sme s manželkou odpočívali na lúke pod vrchom Radzim blízko obce Brdárka. Vtedy sme si povedali, že na tento majestátny hrebeň raz určite pôjdeme. Keď mi potom neskôr kamarát rozprával o svojom sne, ktorý mal pod Kohútom, kde sa mu snívalo o zlatom voze ťahanom drakmi, tak bolo definitívne rozhodnuté. Voľný deň 8. mája nám prišiel so Silviou veľmi vhod a tak sme sa vybrali na trojdenný prechod Stolických vrchov.

Brano

Na Kohút 1409m n.m., je viacero ciest. Sú aj pohodové , menej náročné po značených chodníkoch ale najnáročnejšia je od Pstrúžneho po hrebeni na chatu Parajka a odtiaľ ďalej do vrchu.Naozaj len pre náročných. Krásne výhľady- Parajka, Klepaná skala,Bukoviny na Zdychavou Kohút z Čiernolehotskej strany.
Dnes je tých výhľadov oveľa viac ako v minulosti kvôli nedávnej intenzívnej ťažbe.
Proste nádhera.

FunTTomas

Podľa dokumentu KST kst.sk/…/tzt_pomen.pdf končí Rudná magistrála na Kohúte a nie na Stolici. Vidím to prvý raz, avšak trasa RM je výlučne červeno značená a červená nie je predĺžená až na Kohút, tak to skôr považujem za chybný údaj, lebo predĺžená červená by sa minimálne raz križovala s ďalšou červenou, čo nie je prípustné pre normu TZT, aj keď v teréne by sa to dalo vyriešiť napriek hustej sieti súčasných značiek na Stolici a Kohúte.

Sona

Ja som sa spoliehala na volby...neviem, co ine sa s tym este da robit...Mato, ak mas fotky, posli mi pls.

KM

To, čo sa deje v slovenských lesoch za ostatné roky možno nazvať len jedným slovom: katastrofa! Preto potrebovali vyhnať cyklistov z lesných ciest, zrušiť ministerstvo životného prostredia…To ich nikto nezastaví? A čo robia kompetentné kontrolné inštitúcie?! (Na Stolici a v okolí som bol v júni toho roku, vtedy to bolo ešte relatívne dobré).

Daulagiri

Minulé leto som šiel hrebeň Stolických od Tresníka po Kohút a tamojšie lesy ma tak očarili ako skoro žiadne iné na Slovensku. Vtedy pílili len na Kohúte, ale les tam bol ešte normálny.
V januári tohto roku som šiel úsek Tresník - Telgártska priehybka a na Tres. a za ním boli už rozsiahle rúbaniská (bolo to skôr bezuzdné drancovanie ako obvyklá tažba), priznám sa že keď som to videl skoro som sa rozplakal, stretol som tam vtedy aj dva Harvestory.
Keď teraz čítam že na Kohúte a v Telg. priehybke už nieje les, neviem čo mám napísať, som sklamaný, šokovaný, naštvaný :-(
Na túto pre mňa jednu z naj lokalít Slovenska mi zostali už iba fotky a spomienky, škoda že už to čaro tam nik nezažije...

FunTTomas

soňa: nepotrebuješ mať ani plán ťažby, lebo sa ťaží všade, či to je hospodársky les alebo rezervácia.... :-( Takže si treba pobehať asi všetky lesy nielen v Rudohorí.

Zivan

Libor, viem si to predstaviť, Niečo podobné som zažil v tejto oblasti v júni v sedle Telgártska priehybka.
Rúbe sa hlava nehlava, bez ohľadu na počasie. Čleveku je smutno, keď vidí ten rozbahnený, rozrytý povrch čo tam ostáva po ťažbe. Najmä tie meter hlboké koľaje sú naozaj príšerné na pohľad.
V súčasnosti je to však v slovenských horách už bežná realita.

Sona

Tak to je smutne :((( nema niekto pristup k nejakemu centralnemu planovaniu tazby na Slovensku, aby sme vedeli, co si mame rychlo este prejst?

Libor M.

"Vrchol Kohuta.. les má atmosféru ako z Pána prsteňov......"

Tazko sa mi to pise, ale niet tam viac tej atmosfery, ba ani lesa.
Na vrchole najdete len rubanisko, polmetrove bahno, kolaje od lesnych mechanizmov...

Thailon

Vyborne, tesim sa tam ! A pozdravujem tymto autora clanku, jeho predmet na VS bol jednym z mojich najoblubenejsich :)

Libor M.

Urcite sa tu pridte pozriet (tiez som z Revucej), stoji to za to.
Naozaj nikde nikto...
Balzam na dusu... turistu, cyklistu i bezkara...
V okoli Kohuta pribudli nove znacky, dostanete sa nan z Revucky (modra popri hoteli Hunter), z Chyzneho po zelenej...

Cs 92

Bol som na kohúte s otcom 6.4 2008 a bolo kopu snehu približne od malého kohúta. Boli sme tu prvý krát bola veľká hmla a skoro sme zablúdili, lebo sme si mysleli ,že malý kohút je kohút. Nakoniec sme s malého kohúta išli po takom strmom skalnatom hrebeni(zabijak) .. Hore bolo ešte pol metra snehu a slabá námraza, ticho nikde ani nohy.

Axel

Mozno este drobne doplnenie k tunelu.
Na fotke nie je prepadnuty strop, ale vstupny portal tunela. Zdanie klame, pretoze prijazd k tunelu (zarez pre trat) ani oblozenie vchodu neboli nikdy dokoncene.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma