Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Priepasť Žajdlíkov hostinec

Diskusná téma K článku: Priepasť Žajdlíkov hostinec

Už niekoľko rokov som sa snažil zistiť, kde sa v kopcoch pri Banskej Bystrici nachádza priepasť Žajdlíkov hostinec. Vedel som, že je niekde nad Sásovskou dolinou v masíve kopca Baranovo. Po dlhom úsilí sa mi podarilo od člena speleologického klubu v Banskej Bystrici zistiť aspoň jej približnú polohu, za čo mu mimochodom veľmi pekne ďakujem. A tak som sa síce s malou, ale predsa nádejou vybral skúsiť ju objaviť.

Jantaara

Včera som to našla na druhý pokus. Je krajšia ako na fotkách. Len som si krepá nezobrala žiadne svetlo. A zaujímalo by ma, ako vznikol názov.

A čo tá priepasť Vápenica? Našiel ju niekto?

Zoltán

Premeral som to a bolo to iba 10,5 metra čistej hĺbky. Dá sa ísť ešte hlbšie, no nie o veľa.

Zoltán

No neviem... ja som bol dole, ale nezdalo sa mi to ako 30 metrov.

Snow1

mc
dik za mail, dlho som nebol na nete a dik za aspon trosku objasnenie toho, kde to moze byt. tiez som si dlhu dobu lamal nad tym hlavu :-)
teraz mam zas dalsi typ: niekde nad harmaneckou jaskynou je priepast Vapenica. ideme hladat? :-)
mojeicq 297493492

Rasto

Na tuto temu mozeme diskutovat do nemoty a aj tak nic nevyriesime. Ale som povzbudeny, ze viaceri ochranu prirody na SLovensku vidia kriticky, to je prvy krok k tomu, aby sa nieco zmenilo. Zial, pre niektore skupiny ludi su informacie o prirodnych zaujimavostiach akoby vyhradene a maju ako "jedini" na ne pravo. Ked sa zverejni, je z toho "zle". Je to skoda. Ale musia byt pripraveni, ze im Hikingu a ich podobnym webom pojdeme op "krku". Este stale plati, ze to nie je ich privilegiom. A bude v dnesnej spolocnosti, kde sa je coraz lahsie dostat k informaciam, toto privilegium postupne slabnut. Ale nemyslim si, ze by tobolo zle. Ozaj nechapem, preco by sa vychdzka k prirodnej zaujimavosti rovnala nejakemu hazardu. Dalsej veci, ktorej nerozumiem je, ze chodniky sa zavru bez akejkolvek analyzy na zivote prostredie, staci virtulne riziko (vid zatvorenie znacky nad Juranovou tiesnavou alebo na Tomanovske sedlo), ale na otvorenie noveho musia byt roky studii, ci to prirodu neposkodi. K tomuto niet co dodat a myslim si, ze nech sa nadalej zatvaraju chodniky, mne to pomaly prestava vadit... :-)

Cipo11

Musím sa pozastaviť nad vynucovaním si privilegovaného práva niektorých skupín ľudí kvázi si privlastniť prírodné zaujímavosti na Slovensku. Či už sa jedná o skupiny horských vodcov alebo niektorých speleológov. Ten speleológ, ktorý bol taký láskavý a poradil mi kde priepasť hľadať sa zrejmä nebál, že sa k nej vzápätí vrhnú davy turistov a dobrodruhov s cieľom sa do nej zlaniť, skočiť alebo sa zasamovraždiť. Článok iba poukázal na prírodnú zaujímavosť a tip na vychádzku v prírode. A slovenská príroda asi patrí nám všetkým. Nie ako vo Vysokých Tatrách kde ak sa chcete pozrieť na najvyšší štít Slovenska-Gerlach, musíte naplniť vrecko horského vodcu ak nechcete porušiť zákon. Už dávno mali byť na Gerlach, Vysokú, Lomničák...atď. vybudované dobre značené a zabezpečené chodníky, aby ich zdolanie nebolo privilégiom iba solventných "turistov".

Misoo

Pardon za offtopic, islo to nejak spontanne...
Bacaardi, dik za odkaz. A zevraj tam nie je na co pozerat :)

Sona

Stanovisko redakcie k uverejneniu clanku: Clanok je pisany ako tip na vylet k zaujimavemu miestu v okoli Banskej Bystrice. Autor citatela nenabada, aby sa do priepasti spustil. Dokonca ho v zavere vyzyva, aby do diery nevhadzoval ziaden odpad. Preto si myslime, ze Jaskyniarove slova o nezodpovednom pristupe nie su na mieste.

Bacaardi

ahoj jaskyniar, moj nazor je, ze kazdy si zodpoveda za svoj zivot sam, a tu nikto nenabadal citatelov k tomu, aby sli do jaskyne ohrozovat svoje zivoty. tak ako nikto nepise ludom, aby sli do tatier nechat sa zaypat lavinou, aj ked pise o ture z toho prostredia. a veta: "hned im pisem o tvojom pristupe" to je ako v skolke, akoze ja to poviem tete ucitelke...
ked sme pri skole, endemity sa pisu s tvrdym i. tak isto jaskynny system.
a samozrejme, endemity treba chranit..

Jaskyniar

Nazdar Marian tak za tento článok Ta Bystrický jaskyniari nepochvália. Ja ich poznám osobne pretože som členom iného jaskyniarskeho klubu a hneď im píšem o tvojom nezodpovednom prístupe, pri ktorom si ohrozil životy čitateľov tejto domény. Len tak pre zaujímavosť viacero čitateľov a dobrodruhov sme vyťahovali, zachraňovali s jaskýň. Jaskynní ekosystém je veľmi krehký, ktorý treba ochraňovať a jaskyňa nieje cenná len keď má kalcitovú výplň, ale žijú tam endemiti maličké milimetrové živočíchy, zimujú tam netopiere a študujú sa geologické javy.Pre verejnosť sú sprístupnené jaskyne, kde je ukončený výskum,prieskum a je zabezpečená ochrana zdravia návštevníkov. Áno je pravda ,že treba niektoré jaskyne vyhlásiť za voľno prístupné verejnosti, ale to je na dlhé lakte a má to pod palcom Krajský úrad v Banskej Bystrici. A pre ostatných žiadny jaskyniar si neodkladá objavi a jaskyne pre seba, ale ak niekto chce navštíviť jaskyňu ktorá nieje sprístupnená tak nech osloví predsedov skupín a klubov na Slovensku a dohodne sa s nimi. Nájdete ich na stránke sss.sk$ret A ak sa Ti to zapáči a budeš ochotní pracovať v jaskyniach dni a niekedy aj roky bez nároku na odmenu môžeš sa stať členom niektorého klubu v SSS. Na záver chcem dodať, že vstúpiť do jaskýň je nielen zakázané, ale aj veľmi nebezpečné.

Misoo

Tak to som fakt zvedavy ako to s tym navstevnym poriadkom dopadne. Zo zaciatku to vyzeralo celkom slubne, ale teraz...
Rasto, neviem ci ta nazvat pesimistom alebo realistom, ale tiez to vidim podobne. Taky zakaz, onaky zakaz a ked nechces, tak plat. No ale to uz patri inde. Asi sa zacnem orientovat na Alpy, viaceri tvrdia ze v porovnani s Tatrami je to o dost lepsie. Smutne aby Slovak chodil za horami za hranice...

Rasto

Novy poriadok nebude, a ak bude tak sa zavrie co najviac sucasnych chodnikov, lebo sa zisti, ze maju velmi zly vplyv na zivotne prostredie. Tie co ostanu, tak budu ohradene ostnatym drotom, aby sa nahodou v ich okoli nestal vacsi zasah cloveka do prirody, spanie v prirode bude novy zakon trestat pod hrozbou vazenia. Tolko moja vizia ked sa divam na sucasne trendy. Vsetko zavriet, nic nedovolit, podla moznosti vstup len pre vyvolenych.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma