Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Vysokohorske poistenie

Diskusná téma Vysokohorske poistenie

Ahojte, idem do tatier a dal som sa poistit, chcem vediet ci to poistenie plati aj pre polsku zachrannu sluzbu, ked budem na polskej strane. Dal som sa poistit v unione, oni mi povedali, ze ano, ale nevizeralo to z i strany velmi s istotou. Viete niekto ako to je?

Jjano

Veď hej, podľa zákona a pokynov HZS to má logiku a procesnosť. V prípade návštevného poriadku je to však také pitoreskné ... :-)

Peter61

Ano, jjano:
je to taky kuriozny pozostatok a podla NP TANAPu to platí to pre horolezcov "B.
PODMIENKY PRE VYKONÁVANIE HOROLEZECTVA A SKALOLEZECTVA
NA VYHRADENÝCH MIESTACH
"
Vseobecne 6 h. limit plati pre vsetkych podla Zakona o HZS a Pokynov HZS

Jjano

Ooops, zabudol som, že sa bavíme o VH poistení všeobecne... ja si spájam VH poistenie automaticky s OEAV a Uniqua, tak mi to nejako ušlo. Áno, čo si takto zpamäti spomínam na podmienky slovenských poisťovní, tak tam sa obmedzenie na turistické chodníky vyskytuje a dokonca mi slečna na call centre nejakej z nich ani nevedela povedať, ako bude riešená situácia pri "vynútenom" opustení značeného chodníka (zabludenie v hmle, záchrana života a pod.).

To ustanovenie 5. je tiež dosť nejasné. Nie som horolezec, čo je to "východiskové zariadenie" a "táborová kniha"? Keď vyrážam z domu, tak PODĽA NÁVŠTEVNÉHO PORIADKU mám nechať u manželky záznam o smere a cieli túry? A ako je myslená tá konštrukcia: ak neprídem do 6 hodín po plánovanom návrate, tak je šéf východiskového zariadenia PODĽA NÁVŠTEVNÉHO PORIADKU povinný volať horskú službu? Podľa mňa je tam to ustanovenie nejaký zabudnutý pozostatok z čias (takmer) povinne organizovaného horolezectva a navyše nevidím priamu súvis s poistnými podmienkami.

Peter61

2jjano Eskimak :-) niektoré spacerove prispevky su tu poněkud vhdoné na upresnenie. Ak sa v nejakej diskusii dohodne par anonymov na nespravnom vyklade VPP, nezaujima to nikoho z likvidatorov v poistovni.
Mas recht na 100%, ak sa jedna o poistne podmienky Uniqua by OeAV.
Co sa tyka slovenskych poisteni na zasah HZS, stupen poistenia je u viacerych obmedzeny podla toho, ci sa jedna o TZCH alebo nie. Takze nepriama odvolavka na NP tu je ( ale nie kvoli ochrane prirody, ale kvoli obtiaznosti/bezpecnosti) svts.sk/index.php?a=279

Do sucasneho NP se vloudila veticka o bezpecnosti nasledovne: Príloha 8. B." 5. Pred odchodom na túru sú horolezci povinní zanechať záznam o smere a cieli túry vo východiskovom zariadení alebo v táborovej knihe. V prípade uvedenia času návratu sa považuje jeho prekročenie o viac ako 6 hodín za priamu žiadosť o záchranu. Vedúci organizovanej skupiny je povinný s ostatnými členmi skupiny bezodkladne po prekročení predpokladaného návratu svojho lanového družstva vykonať po ňom pátranie."

Jjano

Ja osobne si myslím (a dúfam že nikde nebudem mať príležitosť si to overovať :-), že pokiaľ to poisťovňa nemá vyslovene v poistných podmienkach, tak je úplne irelevantné, či si pri tom porušil nejaký návštevný poriadok alebo nie. Návštevný poriadok je vydaný podľa zákona o ochrane prírody a krajiny a nemá nič s bezpečnosťou. Pokiaľ viem, OAEV nemá v podmienkach žiadne relevantné obmedzenie.

Spacer: neviem, kto je "Praha", ale staré eskimácke príslovie a porekadlo hovorí, že záväznú interpretáciu poistných podmienok robí až súd :-)

Spacer

Tak po par vymenenych mailoch.
"Odpoved z Prahy.
Pojištění v rámci členství v AV platí na volnočasové aktivity. Takže na ošetření se pojištění vztahuje, ale neumožňuje to povolení jít do oblastí, kde není dovoleno chodit. "

Ta druha cast je jasna.

Spacer

Peter61:
dakujem za info. V jednej diskusii som tiez cital, ze na tom nezalezi. Ale pre uplne info sa budem musiet asi obratit na nich.
Inak chcem povedat.
Nie som nijaky velky porusovatel. Doteraz som dost poctivo dodrzoval NP.
A nejde mi ani tak o zakazy z hladiska ochrany prirody, tie beriem. Ale aby zakazovali niekam ist, len preto, aby sa mi nieco nestalo. To je postavene na hlavu. Ale o tom uz bolo popisane vela.
Cize lahko povedane nemam vsetko "v pazi".

Peter61

Spacer - odporucam obratit sa na OeAV.
Podla mna by poistne plnenie nemalo byt kratenie kvoli poruseniu NP TANAPu.

Peter61

2bacaardi - na linku acvtiveplanet je skodove hlasenie - preklad z N do Cz.

Spacer

Google asi nevie prekladat pdf ka s nem. jazykom pravda :D :D

Bacaardi

peter aj nam prezradis co je na tych debilnych scanoch otocenych nakrivo alebo to musime lustit?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov