Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Salaš Smrekovica

Radoslav

S jalovicami do Blatnice schádzal v piatok 11. sept., z Vrátnej šli o nejaký deň skôr. Vtedy ešte však bol zamknutý, všetky veci naraz nemohol brať so sebou. Plus tam aj občas prebývali známi (i počas sezóny, keď bol na 2. kolibe). Tak bolo i pár dní neskôr, čo som šiel okolo. Teraz neviem ako, už som takmer 2 týždne zrovna tam nebol, nateraz ani nepraje počasie. Poznám len z rozhovorov s nimi, chodím do tých končín už cca 4O r. často.

Nepasú pri dobrom počasí, ale primárne, že by mali končiť pred vrcholom jelenej ruje a zároveň neskôr pre málo výživné pasenie to už hore nemá zmysel, keď dole po letnej kosbe je nová výživnejšia pastva. No napr. pod Šiprúňom je iný režim, lebo aj iný typ dobytka.
Napríklad na Krátkom nad Pohr. Polhorou je to ale naopak, tam zase v lete neboli, vtedy tam kosili a vyšli znovu až v septembri na novú a ostanú i do konca októbra. No je to aj o 400-500 mnm nižšie. MI mgrácia je tam aj jednoduchšia. S ovcami vo Fatre ale ostávajú podľa počasia dlhšie v októbri (ako všade, v nedeľu som napr. videl ešte ovce i na Ľubiet. Bukovine). Len posl. roky ovčiarov viac trápia vlky.
Btw tento rok prišli o 1 jalovicu, nebola v dobrej kondícii už na jar, jej mršinu obžieral v sept. i medveď (v poraste od sev. kotla na Studňu). Pred rokmi pri Borišove (tuším 2014), čo bola nehoda cca tucta jalovíc (tie ale zo Sklabinej), ich podľa priameho svedka zapríčinil nezodpovedý turista s veľkým neuvazaným psom, ktorý ich tam vohnal.
Čo od nich viem, stavali ich dávnejšie samotní salašníci, mnohí ešte žijú a majú k nim vzťah nielen pre výkon pasenia. Ale to už sú i tak len zlomky z čias pred komunizmom, i keď i vtedy sa pásavalo viac, ale aj postupne menej kosilo, keď sa predtým kosilo i vyššie intenzívne. Z ružomber. strany lúky boli doslova posiate seníkmi, niektoré sa ešte dajú nájsť aj v hustých náletoch drevín, kde sa postupne prestalo užívať a lúky zanikli.

Possum

@RADOSLAV (24/08/20): Radoslav, zda sa, ze mas o tychto budach trosku viac insider info ako bezny turista. Nevedel by si povedat trochu viac?

Strasne rad by som sa dozvedel kto ich postavil, kedy ich postavili, historiu pouzivania a pod. Myslim info typu naucna tabula.

Nechcem otravovat, ale ak aspon co-to vies, mohol by som Ti napisat?

Mozem rovno sem, alebo radsej na email?

Matobee

Ja si myslím, že sa ešte pasie. Je teplo celý september, ale choď sa prejsť uvidíš :) Ak tak prespíš hore v Kolibe nad Kráľovou studňou.

Samuel Backady

zdravim, takze v tomto termine (koniec septembra) by mohol byt uz opat dostupny?

Peter61

na foto z 24.8.2020 vidno aj solárny panel , niet čo riešiť

Adelmos

Celkom určite to tak bude; dal som to sem len ako info aby si tam niekto neplánoval nocľah ;-)

Radoslav

PChH a adelmos: Nikto sa nena... Salaš roky od najskôr pol. júna do najneskôr pol. sept. obýva pastier z Blatnice (tento rok 80 jalovíc). Tak logicky je cez deň uzamknutý, keď tam má všetko potrebné na pobyt a nemusí pri návrate (zvykne okolo 18. hod.) vypoklonkovávať nocľažníkov. Aj keď občas prespí so stádom v 2. kolibe pod Frčkovom.
Podobne aj salaš Yukon v blízkej Vrátnej dol. pod Bielou skalou, kde je ďalšia časť jalovíc (tento rok asi 70 ks). Nakoniec ako celá rada ďalších let. salašov vo VF.

Adelmos

Upozornenie - momentálne (stav z 15.8.2020) je salaš Smrekovica uzamknutý! - zámku asi dali pastieri dobytka; koliba hore pri pamätníku je otvorená a dá sa v nej prespať.

Daulagiri

Prespal som tu z 2/3.6. 2020, vo vnútri je fakt luxusné vybavenie od výmyslu sveta, čisto a poriadok. Pri vchode je papier s oznamom že je tam zákaz vstupu, lebo salaš je v pastierskej sezóne obsadený pastiermi, ale teraz tam ešte nik nebol, sezóna ešte nezačala. Takže teraz v lete by som tu už neplánoval nocľah. Pri odchode som pozametal a všetko nechal tak ako bolo. Odpadky tam neboli. V noci čosi šramotalo.

Anonymized_25093

Na salasi vsetko v poriadku, minimum odpadkov, plno jedla a aj trochu dreva bolo prichistane.

BorisK

Mapa od "Mirina" je tá istá ako od "lukasa".
Ďaľší vrch Smrekovica okrem V. Fatry sa nachádza na Branisku na vých. Slovensku.

PaliT

Ja som vychádzal z vojenskej mapy, kde je názov Smrekovica tak indiferentne viac na juh, viď foto. Ale beriem späť, po štúdiu starých vojenských máp z 18. a 19. stor. pripúšťam, že ten 1415m vysoký vrch sa už v tom čase označoval Smrekovica. Sranda len je, že priamo na ňom je ten druhý salaš, ktorý sa volá “Koliba nad Kráľovou studňou”.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma