Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Salaš Smrekovica

Diskusná téma K článku: Salaš Smrekovica

Veľká Fatra je asi najhustejšie posiata salašmi a kolibami, v ktorých sa dá prenocovať alebo prečkať zhoršené počasie. Ďalším rozšírením ponuky je salaš nachádzajúci sa na horskej lúke v oblasti Kráľovej studne medzi Smrekovicou a Smrekovom.

PaliT , 3 reakcie

Zvažujeme, že by naše OZ vymenilo dymovody, ale radi by sme sa vyhli kolízii s pastiermi, ktorí zdá sa, stále salaš využívajú. Nemá niekto vedomosť, kto tam pasie, prípadne nejaký kontakt na nich, že by sme to vedeli s nimi skoordinovať? Opakovane sa nám totiž stalo, že sme sa snažili prispieť k renovácii nejakého objektu a ešte sme dostali od domácich "pucung", že čo sa im do toho miešame.

Uvítali by sme aj nejaký príspevok od turistov, tie dymovody tiež nie sú zadarmo. Kde a ako prispieť, nájdete tu: slobodapohybu.sk/zbierky-a-2-…

Jjano

Pali, pasie tam pán Klimas. On je odniekaľ zdola z Turca, z niektorej dediny dole pod Fatrou. Som si istý, že na národnom parku budú vedieť aspoň že pre ktoré družstvo robí.

TomasDe

Ahojte. Stretli sme ho minuly rok na Rovniach, pan baca pasie pre RD Blatnica ak sa nemylim. Spravny clovek, on osobne sa zasadil o to, ze Smrekovica aj Rovne su (zatial stale) otvorene. Chalani co menili na Rovniach strechu to s nim asi tiez konzultovali (tak hovoril baca) zdalo sa se je tomu rad.

Pavol.horvath , 1 reakcia

Na salasi bol riadny bordel, vsade aj pod postelami. Okno (sklo) ktore sa menilo vdaka spolupraci viacerych tu na hikingu je prasknute. Vonku boli stopy po pileni zivych stromov motorovou pilou plus velky krater (predpokladam ze niekto robil vatru) a otvorena jama (hned pri chate) ktora sluzila ako zachod (vid foto). Komin je v havarijnom stave a pri kureni hrozi poziar! Niektore casti steny nad kominom su uz obhorete! Nechal som upozornenie, pohybujem ze to niekto bude brat vazne.

Matobee

Pavol viem, že som tam jeden dva krát videl, že v salaši alebo okolo neho spalo aj 50 ludí. Chodia tam robiť nejaké "kurzy prežitia." Raz v zime už za večerného šera som od Koliby nad K. Studňou zbadal, ze tam cca 50 ludí okolo vatry. Ja že sa mi sníva.
Tak som tam ani nešiel a prespal som v kolibe.
Tak ktovie či to nebolo takéto dačo. Ale snáď tam majú skusených inštruktorov, že by nespravili vatru meter od salaša.

Ondrej Valigura

Spal som tu z 2. na 3.6.2023. Salaš bol otvorený, relatívne čistý, drevo bolo nachystané pri piecke, vonku vedľa dverí a aj pri ohnisku. V salaši bolo na rôznych miestach "pokrytých" veľa potravín no mnohé boli pokazené. Našiel som niekoľko kíl zhnitých zemiakov, cibule, taktiež pokazené vajcia a mlieko... Všetky úložné priestory som skontroloval a tie potraviny, ktoré boli v poriadku som roztriedil a uložil do linky logicky ku sebe. Týmto chcem apelovať na návštevníkov aby nenechávali na salašoch zeleninu, ovocie a rýchlo kaziteľné potraviny, pretože to priláka akurát hlodavce. Salaš nie je zelovoc ani odkladisko nepotrebných balení. Tých niekoľko odpadkov, ktoré vznikli pri "inventúre", som zobral so sebou.

Anonymized_25093

Vsetko v poriadku. Drevo nebolo prichystane ziadne.
Ked niekto pojdete kupte a zoberte novy obrus (plus pripinacky), rozmer 120cm x 120cm. Dik

Daulagiri

Spal som tu z 23. na 24.1. 2022. Salaš bol otvorený, vnútri bolo čisto a poriadok a tak som to aj nechal. Vo vnútri bolo aj nejaké drevo, vonku za dverami tiež, ale nekúril som. Výbava od výmyslu sveta, najviac ma dostali akési (LED ?) svetielka na strope, ktoré sa dali zapnúť vypínačom pri dverách. Žiadne myši nešramotili, úplná pohoda. Vonku panovala krásna zimná idylka.

Tomas Vohlarik

Radoslav - :-) jasne ze nie, bud by sme spali niekde pobliz, kedze mozes bivakovat 50 m od salasa, alebo v bude pri Kralovej studni. ako som pisal, mali sme este dost casu prejst na salas pod suchym vrchom. dobre sme urobili, konecne som na Kriznej a celej holnej casti az po salas nestretol ani zivu dusu :-)

Radoslav

katarina.mihalova: Bača, v tomto prípade pastier, lebo tam viac pastierov niet, okrem dvojice jeho vlčiakov.
Predvčerom som sa s ním rozprával, že cca o 2 týždne (spomenul 7. sept.) je predbežne plán. Iné roky schádzali s jalovicami i neskôr o týždeň, a tento je aj stále dobrá paša, že nie tak vyschnutá. A aj nastupovali v júni o viac dní neskôr (konkrítne 17.6., pastier o deň skôr, pripravil kolibu a miesto), že i hore vegetácia meškala. Zostup však môže urýchliť aj možný nástup väčšieho nočného chladu či vytrvalých dažďov. No prípadne vie aj pozdržať pre veľmi premočenú pôdu na trase dolu, že sa nejaký deň počká na obschbutie. (foto zo stredy 25.aug.)

Tomas.Vohlarik: uf, snáď ste sa mu nechceli nanominovať na noc, veď je to jednak majetok Blatničanov a iste chce mať svoj kľud na svojom letnom "mikrodomove". Dosť že nechávajú k dispozícii mimo pastiersku sezónu. Btw myší je tento rok vo Fatre veľmi veľa (nemyslím len tie hlodavce obývajúce salaše). Dravce majú hody, no teraz koncom leta už vidno, že ich poriadne preriedili, na začiatku sa to len tak hemžilo.

Tomas Vohlarik

Ahoj Katarina, min tyzden vo stvrtok sme tam chceli prespat, ale baca povedal, ze ma plno... Mali sme este dost casu, tak sme presli na salas pod Suchym vrchom a prespali tam. Ale ako sa pisalo nedavno tu v diskusii buda pri Kralovej studni by mala byt ok. Len je tam vsade vela mysi...

Katarina.mihalova

Ahojte,

nemate niekto prosim aktualne info o salasi? Myslite ze zaciatkom septembra ho bude este obyvat baca? tento rok je celkom chladnejsie tak myslim ze uz by pomaly mohol byt volny :)

Dakujem za kazdu radu

Anonymized_25093

Na salai vsetko v poriadku. Trocha dreva bolo prichistane, ja som tiez prichistal nejake (vid foto). Bordelu bolo minimum, vsetko som pozbieral do modreho sacku. ten sa mi nepodarilo zobral, ked niekto pojdete hore a budete mat moznost zoberte ho, je ulozeny zo zadnej strany. Dik

Svatopluk Štěpánek

Radoslav, Vy viete o senníkoch takmer všetko !
Niekde som čítal, že senníky ( a krnačky ) boli vo V. Fatre na holiach pretože v dedinách bolo zakázané ich stavať, ako protipožiarne opatrenie.
Kosili, sušili a dávali do senníkov a v zime seno na krnačkách vozili do dedín.
Je to tak ?

Possum

@Radoslav: Dakujem. Neviem preco, ale tieto info su pre mna fascinujuce.

Velmi potesilo :)

Adelmos

@Radoslav - klobúk dolu máš celkom prehľad. ja som stretol v polovici septembra 2016 (16.9.) pasúce sa jalovice na čistine pod Čiernym kameňom zo strany od ľubochnianskej doliny, vo výške pribl. 1300 mnm - približne tu mapy.hiking.sk/?x=19.14133… Dosť ma to prekvapilo vzhľadom k ročnej dobe aj nadmorskej výške... Prikladám foto.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma