Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako na ferraty I.

Diskusná téma K článku: Ako na ferraty I.

V posledných rokoch sa aj na Slovensku tešia čím ďalej, tým viac obľube zaistené cesty - via ferraty. Mnoho turistov chce totiž vyskúšať aj niečo náročnejšie, iné, dostať sa na miesta, kam sa klasickým turistickým chodníkom nedostane. Nie každý si však trúfa na klasické horolezectvo. V tomto článku, ktorý je prvým z viacdielneho seriálu, sa pokúsime začínajúcim ferratistom priblížiť, o čo vlastne ide.

Kubik83

ferraty su len zlym kompenzovanim komplexu turistov vyplavujuceho z toho,ze nemaju na to,aby sa stali horolezcami :-)

Sona

Hm...pocula som uz take nazory, ale vsetci, co chodime na ferraty, aj lezieme. A predsa len je to kazde o inom.

Bacaardi

ja si myslim, ze aj kopa horolezcov (dobrych) vyuziva ferraty ako spestretnie a prijemny fun oddych. to je take tvrdenie, ze motokary jazdia iba ti, ktori maju komplex ze nemozu byt v kolotoci F1.

Lubo

Kubik, ferraty casto spristupnuju horolezecky teren nehorolezcom. Nevidim na tom nic zleho. Je mozne ist nalahko a uzit si kopce. Mimochodom, to je podobne ako ked niektori lezci zaznavaju borhaky alebo madzo.

Bacaardi

ok, tak pouzijem toto: ked sa niekto smeje skutristom ze to su ti, ktori nemaju na poriadnu motorku (dusevne nie financne). pritom ti co jazdia zavodne skutre vedia take veci ze by motorkari mohli tisko zavidiet.

Lubo

Citim, ze zacina klasicky ferratisticky flame :-)
Ferraty v Alpach su, patria k nim podobne, ako retaze do Tatier. Osobne som rad, ze su, pretoze nemam cas sa venovat horolezectvu tak, ako by som rad, no napriek tomu chcem obcas okusit vzdusnost velkych hor mimo beznych turistickych chodnikov. Som si isty, ze existuje dostatocne mnozstvo horolezeckych terenov, kde sa horolezci vysantia bez ocumovania ferratistami. Vsak Alpy su dostatocne velke pre obe skupiny, ci nie?

Sona

Suhlas s Lubom. Kubik - rozdiely medzi boulderingom, skalkami a horolezectvom su nam celkom jasne. Ja osobne - kedze nemam partiu na lezenie v Tatrach, ale z tych par horolezeckych tur, co som tam bola, sa mi to velmi pacilo, je to jeden z dovodov, preco volim ferraty.

Bacaardi

pripajam sa k soni, spojit sa s niekym kto tatry pozna dokonale, je ochotny a ma dost casu vtedy kedy ty je niekedy velmi tazke.

Axel

Preco sem tahate Tatry, ved kubik pod horolezectvom predsa myslel iba kopceky nad 7500, nezaistene lezenie, bivakovanie nad 8000 a tomu podobne aktivity... :-)))
A myslim, ze je nacase sa venovat teme.
Robia sa aj ferratove kurzy pre zaciatocnikov?

Pepa

Já mám odlezeno celkem dost,na ferratech jsem to zkusil úplně v začátcích,od té doby už ne.. nevadí mi,naopak mám k nim vztah z toho důvodu,že jsem tam poznal svou polovinu a teď nevím,jesli se mám radovat,nebo nééé protože: - za měsíc navštívím ferraty znova po takové době a bude mi tam strčena hlava do chomoutu-pomooc,vidíte sami,že i ferraty mohou být pěkně nebezpečné:-)))

Bacaardi

vidis pepa, jedna ferratka a mas horolezecky vystup na cely zivot :-)))))

Pepa

Přesně tak a to jsem se nemusel pachtit ani nad těch 7500m a už v tom lítám,říkám-nebezpečí číhá i v nižších výškách,tak bacha pánové:-))

Sona

K tym zaciatocnikom - co sme zatial videli, tak sa to nacvicovalo v ramci zajazdu s CK prvy den rovno na lahkej ferrate.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum