Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako na ferraty I.

Vrana

spagat Beal z Madagascaru mam tiez, 5-ty rok ;)

Spacer

@Peter61:
neviem, kto dal recall prvy a kto posledny, to by ma celkom aj zaujimalo, dik za hint.

Peter61

petozbb.

  • takze na kurz neprides ? tak zasa budeme vytahovat luciu + betku

  • laskavo keby si neprekrucal moje prispevky ( "prsak lacnejsi v sade, alebo nie") To je dovod, preco vlastne opat reagujem na tvoju grafomansku exploziu

  • katastrofa v Bangladesi je hrozna, suhlasim, RIP, ale nie je to vec, ktora by dajak ovplyvnovala mpj vyber matrosa

  • btw. Beal presunul cast vyroby z SK na Madagaskar, co teraz ? Budem si slingy strikovat doma ?

Peter61

@ spacer, na uvahu:
je lepsia firma, ktora da preventivny recall ako prva, alebo ta, ktora da posledna ?
je lepsie, ak napr. sakto da zivotnost 5 rokov, alebo 7 rokov ?

Spacer

Rozdiel je, ze ocun ma dlhsiu zivotnost.

.ph

peto.z.bb - neuraz sa, ale evidentne mas problem citat s porozumenimem. peter61 nikde netvrdi ze prsny uvaz nie je vhodny na feraty a ani ze ze ho netreba pouzivat. Tie smajliky vo svojom komentary nema nahodou. Peter ho dokonca pouziva aj pri lezeni na skalkach. Ked je raz instruktor tak musi ist prikladom. Ivana Zilu si tiez nepochopil, no a na tvoju skodu si zahodil skvelu prilezitost. No a na zaver by mozno nezaskodilo trochu menej tej pranoje ala J&T, horsky vodcovia atd.

Peto.z.bb

spacer, podla mna ferratove sety neposudis tak ako napr. topanky, podrazky atd. Elasticke popruhy su prakticka vychytavka, samozrejme len ak su bezpecne. Ale verim, ze rizikom je len prilisne pouzivanie setov v komercnych pozicovniach. A akykolvek teraz kupeny set, ktory budes mat len pre seba a kamaratov ktorym veris, je absolutne bezpecny, a riziko je len to ak ho my pouzivame zle. Ocun, Singing rock aj Rock empire su stale verim "human made in Czech rep.", a nie "slave made in China, Bangladesh, Indonesia atd."

Spacer

Co hovorite na sety ocun, alebo singing rock s elastickymi popruhmi typu "trombon"?

Peto.z.bb

Peter61, ziadnu ponuku od I. Zilu som nedostal. Kazdy si mohol precitat ten jeho prispevok, plny osobnych utokov, ponizovani, ved si sam Peter61 poslal link. Ty by si Peter61 siel na hory s niekym kto o Tebe verejne napise ze patris na psychiatriu?

A teraz k teme -v sulade s clankom som tvrdil, ze ze prsak je na ferraty vhodny. Aspon pre zaciatocnikov. A nielen sedak. Ty Peter61 si nesuhlasil. Netvrdim ze nemas pravdu, skor asi mas, ved napr. aj Hudy Ti dava za pravdu - hudy.cz/…/via-ferrata---jak-s….

Jedine s cim s Tebou Peter61 nesuhlasim, je to, ci je prsak lacnejsi v sade, alebo nie. Dobre vyrobky a obchody nepotrebuju PR, tzv. predstavenia a pod. Ale kedze asi najskor J&T :(, Siroky :(, Kmotrik :( ci iny cucac eurofondov ma otvorit tu ferratu z Priecneho na Sedielko, tak kto nechce riskovat s pozicanym setom, a preplacat, nech zvazi napr. aj tuto ponuku: lacnyskialp.sk/…/ferratovy-ko…. Amen :)))

Peter61

pardon:
"Nie som taky velkorysy ako svojho casu I.Zila,.."

Peter61

Fangorn, peti.z.bb dostal ponuku od I.Zilu na turu na tatransky stit gratis, povazuje to za utok.
Mna mozu rusit hluk a tie cierne vrecia pod vrtulnikom.

Nie som taky velkorysy ako svojho I.Zila, ponukam mu kurz VhT ( na svts-sk su aktualne terminy), akurat ze:

  • Hoblik s feratou uz tejto jari bol
  • na Bodoň ho v sobotu beriem s priplatkom 100 %
    ( MisoM uz ma svoje skusenosti z Brnce)
  • v pripade potreby sa moze zucastnit uz celovkoveho Bodoňkurzu v piatok ako zavazie pri zachrane
Peto.z.bb

Peter61, mame na mysli 2 uplne uplne odlisne veci. Nie po prvy krat :). Radsej koncim, ako dalsie nedorozumenie, a dalsi osobny utok na mna a la I. Zila na inom fore. To, preco niektori zasadne chodia bez prsaka, a ini tak robia na lahsich ferratach, si radsej necham este raz dovysvetlit na najblizsej ferratovej akcii. Cim nespochybnujem dolezitost Tebou otvorenej temy, to rozhodne nie. Len sam si tu 19/05/13 06:27 nejasne ci nepriamo lobboval za nepouzivanie prsneho uvazu - ak som sam co Ta zle pochopil, tak sa ospravedlnujem Tebe aj adminovi ktor nech v takom pripade moju grafomaniu opat zmaze :). Len fakt vidim mnohych lozit len so sedakmi, bez prsakov, a mam dojem ze su to prave ti zdatnejsi, lahsi, bez tuku :)

Fangorn

Peter61: však ho nechaj, nech si lezie aj bez setu ak si neváži vlastný život a zdravie. je to každého osobná zodpovednosť čo si dá na seba. asi mu stačí tá vrstva podkožného tuku :)

Peter61

JEŽKOVY VOČI, petozbb !

padove faktory na feratach su v clanku

ak dojde k nekontrolovanemu padu na horach (=bezvedomie po zasahu padajucim telesom, bocny zasah bleskom a pod.), aky je rozdiel medzi 75 kilovym spickovao trenovanym horolezcom a bezne trenovanym turistom ? vrstv apodkozneho tuku a mnozstvo (v bezvedomi relaxovaneho) svalstva ? sa tu ideme bavit o deformacnych zonach crash test dummies ? hzs.sk/…/1190273980_1_www-P91…

Peto.z.bb

@Peter61, len kontrolne (ci to aj Ty vnimas rovnako): tym zdatnejsim, s know-how aj vydatnymi skusenostami v 'ne-ferratovom' horolezectve, staci len sedaci uvaz. Ale pre zaciatocnikov, a dalsich u koho je vyssie riziko padu, je vhodny aj prsny uvaz - je potrebny na to, aby v pripade padu necakali na helikopteru pol hodinu zaveseni dolu hlavou. Z toho, ze tu na Hiking.sk hojne prispievaju aj 'ne-hikeri': napr. JAMESaci a ini horolezci, je logicke ze pisu, ze sami prsak nepouzivaju.

Nechcem malovat certa na stenu, ale nemozeme vylucit, ze po zrejme eurofondovo-TMR PR kampani pre tu udajne coskoro otvorenu ferratu z Priecneho do Sedielka nenastane vo VT nieco masovo sialenejsie. Sam v TV sledujem len hokej, ale mam dojem ze postaci jedna hlupa relacia s Rozborilom v J&T Joj, ako niekomu splni ferratovy sen, a masovy nakup a McDonaldovse ferratovanie v SR moze zacat. Preto verim mnohym pomoze aj Tvoj prehlad 'perál' z diskusii, a snad aj 'analyza' :) toho kedy len sedak a kedy sedak+prsak. Nie je to samozrejme take cierno-biele ako sme zacali, ved napr. aj system "na lahke ferraty len sedak, a na rizikovejsie aj s hrudakom" verim ma cosi do seba. A komu je co tazke a lahke, je samozrejme individualne.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma