Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako na ferraty II.

Diskusná téma K článku: Ako na ferraty II.

V minulom článku sme si povedali niečo o histórii a klasifikácii ferrát a o potrebnej výstroji. Dnes sa budeme špeciálne venovať tomu, ako sa na ferrate bezpečne pohybovať a eliminovať možnosť úrazu. Samozrejme, nácvik v praxi pred tým, ako sa vydáme na samotnú zaistenú cestu, je nevyhnutný.

Bacaardi

za vypocet padoveho faktoru 100 bodov. vhodne pre "borcov", ktori si robia ferratove setiky doma na kolene...

Pinus

Veľmi dobre napísaný článok pre záujemcov o ferraty. Hodnotím +. Pre ďalšie informácie o pohybe na ferratách dostať práve teraz v každej pobočke Hudy športu bezplatne noviny Hudy, kde je táto činnosť tiež dobre rozobraná a k tomu nebezpečenstvo úrazu bleskom a prvá pomoc pri úraze.

Ppp

fajn clanok ale mam pripomienky ;)

1: prilba!

2: rukavice. hlavne pre tych co idu na feratu prvy krat a isto by ich nenapadlo´zopbrat si ich.

3: v typ sa v sucastnosti (uz dost dlho) nepouziva a nepovazuje za bezpecny (chyba "zaloha" jedinej karabiny ktorou je clovek pripnuty)

4:ja mam doma vyrobeny feratovy set a splna vsetko co by mal + mi pripada praktickejsi a bezpecnejsi ako klasicke ypsilony (nepocitam petzl scorpio) to je uz fakt luxus.

Bacaardi

k petzl scorprio - drahy luxusny a dost na rit. vdaka bohu ze existuju aj predavaci ktori sa rozumeju do remesla - v hudy mi predavac "pripomenul" (v treklande mi to povedali az ked som sa na to pytal) - scorpio je ferratovy set TRHACI. t.j. predlzovac padu (ztlmovac) nefunguje pomocou tej kovovej srandy ale ma proste trhaci popruh, ktory sa padom postupne "trha". cize je to sranda a luxus na JEDNO POUZITIE za 3600 SK. v hudy maju teraz perfektny set od rock empire, s dlanovymi karabinami - fakt kus dobreho matrosu.

Sona

To ppp:O prilbe a rukaviciach a vseobecne o potrebnom vystroji som pisala v 1. dieli tohto serialu - hiking.sk/…/ako_na_ferraty_i.…, tu slo o metodiku. Co sa tyka V typu, poznam ludi, co ho pouzivaju, preto o nom pisem. Ak si si clanok precital cely, vidis, ze spominam, ze ako bezpecnejsi sa odporuca Y.

Ppp

@ sona: to viem ale o prilbach je super sa zmienovat furt podla mna a v-brzdy si zasa radi robia radi ludia podomacky a tiez to neni rozumne.

@bacaardi: scorpio je na pouzivanie najprijemnejsie feratove istitko a osobne by som po pade menil cely komplet aj tak, nikdy nevies ci nieje leno spalene ci inak poskodene a karabiny su urcite nepouzitelne. plus na feratach sa nepada. nie vzdy je najlacnejsie najlepsie...

Bacaardi

to pozor, rock empire nie je najlacnejsie, a nie je to sunt. a karabiny ma take iste dlanove ako scorpio. cize na ovladanie - tak isto pohodlne.

Bacaardi

rock empire - inhibitor tech - 1940 Sk. scorpio - 3600 sk - je rozdiel ci po pade brutalnom vymenis nieco za 2000 alebo za 3600 sk, a po drobnom pade rock empire nevymenis, ale scorpio hej.-). a vobec, od petzl mam len helmu, ostatne black diamond, tak uz nebudem radsej do petzlu hovorit lebo sa mi nepaci:-)

Sifón

Super článok (aj ten prvý). Konečne sa dostávam do obrazu.

Tykadlo

Vyborny clanok.
Chcel som len k tym ferratovym setom - osobne som mal tu cest vyskusat viacero znaciek. Zacal som s inhibitorom od rock empire (ta modry Y-slucka). Bolo to fajn, akurt, ze sa mi to stale plantalo pod nohami (okaj, je to aj moja nesikovnost). Potom som skusil zosity komplet sedak + Y-slucka tusim to bolo od singing rocku (to si ale nie som isty). Ten bol podstatne lepsi, mal osobitne puzdro na brzdove lano a elasticke slucky s automatickymi karabinami.
Posledny a najlepsi sa mi javi inhinitor tech od rock empire, jedna sa o vylepseny starsi model - elasticke slucky (vyborny akcny radius), "odlozitelne" lano (da sa zavesit na uvaz) a vynikajuce karabiny (protichodny zamok). Prave sa ho snazim, zial marne, zohnat... Kazdopadne som sa uz do tohto setu stihol aj poriadne opriet - nebol to nejaky super dlhy pad, cca. 1,5 metra, ale bolo to pohodlne. Navyse lano v brzde sa posunulo len o par milimetrov.
Takze asi tolko k setom.
btw. odporucam pouzitie aj prsneho uvazu, hlavne pre ludi, ktori si nie su isty na stene...

Lubo

Z clanku to priamo nevyplyva, no sedak+prsak je trochu nesikovna kombinacia. Kto to s ferratami mysli vazne a chce mat lapsiu mieru bezpecnosti, odporucam celotelovy uvaz. Lahsie sa do toho oblieka, clovek nespravi chybu pri navazovani sa sluckou a je to aj pohodlnejsie a neplanta tolko veci...

Mrnka

hmm, neviem ako pokrocila doba, na feratach som bola pred dvomi-tromi rokmi? Kazdopadne sme mali aj prsak a prilbu. Nepocitila som ziadny nekomfort. Prsak je podla mna tak ako aj pri lezeni vo velkych stenach vhodny, nakolko sa znizuje riziko poranenia chrbtice.Ako vsak pise Lubo, treba to vediet spravne naviazat, takze v ziadnom pripade nepodcenovat!
Pre feraty sa odporuca jedno pravidlo: nepadat. Osobne ak by som padla, feratovy set vyhadzujem. Tak mi aj bolo odporucene a tak to vraj robia aj ti, co poziciavaju sety. Mozno to neplati pre vami spominany petzl..naozaj nepoznam.

1adrenalin

No to už je dosť. Niekto si tu vyrobil ferrat. set.PPP Prajem ti Prijemné Pády. V horolezectve sa vypočítavajú pádové faktory a z osobnej skúsenosti možem povedať, že lepší je 15metrový pád s faktorom 0,
5, ako dvojmetrový pád s faktorom 2. POZOR!!!! pri ferratách môže byť pádový faktor 5 i viac!!!! Sám som liezol voľakedy veľké steny ale do ferraty by som si robený set nikdy nevzal. Aj tie originály testované sa mi zdajú na také pádové faktory tvrdé.

Peter61

Bacarrdi: ad "ferratovy set TRHACI.... je to sranda a luxus na JEDNO POUZITIE "

Pozor na vec, ferratovy set s lanovou brzdou je tiez jednorazovka: lano sa sice da po tazkom pade prevliect spat, ale tiez sa ma (vcitane karabin) VYMENIT.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum