Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Garmin Colorado

Merhorn

Lubo vdaka,ze si ma ohodnotil ako fajnsmekra. To som si nedokazal odpustit :D

Jjano

Inak, priznám sa, že nedokážem pochopiť nadšenie (z inak skvelého)GPS60CSx. Veď je to strašne veľké a ťažké! Mal som to zo sebou len pár hodín, ale aj tie stačili, že som si potom kúpil menší, ľahší, praktickejší a skladnejší (a navyše lacnejší) etrex legend hcx ... Je aj Colorado taká tehla?

Lubo

Jano, Colorado je podstatne vacsie ako eTrex, avsak nie az taka tehla ako 60CSx, telo je viacmenej porovnatelne no antena je vyrazne mensia. Sesdesiatka je pre ludi, ktorym vazne zalezi (z akehokolvek dovodu) na tom, aby mali maximalne presny a odolny pristroj. Velka antena a SirfStarIII chip je ovela lepsia volba v tomto pripade, ako MTK chip a mala externa antena Colorada, ci len interna v pripade eTrexu. Antena celkom zavazi v hustom poraste, ako som mal moznost otestovat v Lucanskej Malej Fatre. Ako som vsak napisal v predchadzajucom prispevku, ak nie si fajnsmeker ani geocacher, vysokocitlivy eTrex je idealna volba, t.j. Vista HCx, Legend HCx alebo eTrex H.

Jjano

No, v takom prípade by ma definícia fajnšmekra zaujímala :-), lebo ja používam Legend HCx na časté nekompromisné pracovné nasadenie - moja práca je dosť terénna, z veľkej časti sa deje v teréne, kde GPS v kuse využívam a pracujem s ňou ... :-) Buď sa prijímač vála niekde v batohu, kde je mletý s inými vecami (stále na príjme a bez výpadkov), alebo ho mám v bocnom vrecku alebo na popruhu batoha, kde nan posobia vsetky zivly ... S tehlou si to ani neviem predstavit, tehlu napríklad do vrecka vetrovky nedám a pritom Vista HCx ponúka presne to isté, ako tehla ... rozdiel je len v ovládaní, ale to u mňa nevyvažuje tehloidnosť šesťdesiatky ... aha, tak vlaste preto nie som fajnšmeker - nie som ochotný vláčiť tehlu :-) :.-) :-)

Merhorn

No jjano, 60ka ma v prvom rade antenu helix a eTrexy maju patch. Navyse, no vidis, nadseny som z nej ako by som z Legendu nebol :)
CO ti na to viac povedat, ked ju milujes nie je co riesit :D

Lubo

Takže po poriadku:

MTK chipset fix drzi naozaj pekne, to je pravda – jeho presnost (vid clanok) je vsak horsia a v niektorych pripadoch ma dost problemy s odrazmi. SirfStarIII je v tomto smere na tom lepsie a 60tka este profituje z anteny s ovela lepsim ziskom ako ma eTrex. Preto si eTrex musi vo vacsej miere "vymyslat" a tazsie filtruje odrazy. Mam to overene z mnozstva tracklogov, ktore som analyzoval cez softver, v ktorom sa tvoria data Hikeplanner. Inac je uplne nediskutovatelne, ze tvoj eTrex ma ovela lepsi prijem oproti tomu, na co si bol zvyknuty u hrackarskeho Geka :-)

Ad ovladanie: Myslim, ze velky rozdiel medzi 60tkou a eTrexom pocitis v zime, ked treba pristroj ovladat v rukaviciach. Taky eTrexovsky cicik je podla mojich zisteni takmer neovladatalny.

60tka ma vacsi a kvalitnejsi displej ako eTrex + pohyb v mape je sviznejsi pre rychlejsi procesor. Zaroven vydrzi podla mna nesetrnejsie zaobchadzanie.

Inac pod fajnsmekrom som myslel okrem potreby profesionalneho pouzitia aj urcity osobnostny rys - obluba technickych hraciek - ktory nasledne vyvazuje negativum hmotnostneho a objemoveho charakteru.

Osobne by som si kupil eTrex Vista HCx, keby som kupoval pristroj pre svoje potreby :-).

Jjano

Merhorn, nie je to o milovaní, mne je to lautr jedno. Potreboval som novú GPS a starostlivo, vrátane pracovného terénneho nasadenia, som porovnal dva produkty a vyšiel mi lepšie ten etrex. Jediný dôvod (okrem ceny, ale tá nebola primárna) bol vo veľkosti, v ničom inom.

Lubo, na Geko mi nesiahaj :-) Na svoju dobu to bol genialny nemapovy pristroj a aj teraz ich este pouzivame na zaznam a navigaciu. Jeho jedinou slabinou je ten fix (holt, starsi procesor), inak v kategorii nemapovych GPS nema vyraznu slabinu.

Ja si osobne myslim, ze sestdesiatka je pre vacsinu uzivatelov (nie pre vsetkych) viac marketingova a prestizna volba - vyzera viac ako pristroj, menej ako hracka. Podla mna vacsina (nie vsetci) uzivatelov brani sestdesiatku preto, lebo ju maju a nie preto, lebo by naozaj vyuzili jej prednosti oproti etrexu...
Inak Marek Lutonsky v teste pise o tom, ze keby uz nemal sestdesiatku, tak by kupil vistu. Jemu tazko vycitat zamilovanie a neznalost: navigovat.mobilmania.cz/…/Ar.…

Pri Colorade ma este zaujima jedna vec - ked chcem zaznamenat waypoint, musim ist do menu alebo je to mozne urobit nejako podobne, ako o ustatnych garminov - gombikom?

MatusM

Konecne sa zapojim aj ja:) Jjano, iba podrzis gombik uprostred R"n"Rollera.

Lubo

Jano, isto je vsetko o osobnych preferenciach. To je jasne :-) a nova Vista ma velmi dobry mix ceny, velkosti, hmotnosti a vydrze na bateriu ... je to logicka a dobra volba podla mna.

Na Colorade sa waypoint da zanamenat tak ze dlhsie podrzis stredove tlacitko v rock-n-rolleri.

Merhorn

jjano neber ma preboha za slovo. Pozri mne je zas lautr jedno, ze co ty mas, ja som si kupyl 60ku az po nastudovani co dokaze aj jedno aj druhe. Presnost urcenia pozicoe je pre mna dolezita. Velkost mi neprekaza a ver tomu,ze ju vyuzivam skoro vsade. Dam si ju do zadneho vrecka nohavic a nemam problem, ty ano, ok. Ako pisal lubo a ako vie snad kazdy je to o osobnych preferenciach. Ja osobne by som urcite nemenil za eTrex a ver mi,ze to nepisem preto,ze uz dany model mam. To,ze ci dany pristroj vyuzivas pracovne na zameranie niecoho alebo v podstate ako zabavku na vykonanie ale toho isteho az tak dolezite nie je si myslim. Pises,ze len v cene rozdiel, ok ja som bol rad aj tej antene, patch som nechcel, resp. som bol radsej,ze som mal moznost volby aj pre Helix. Procesor ako pise Lubo po priamom porovnani je rychlejsi taktiez prijem signalu je pre spominane veci u 60ky lepsi, vacsi je dislpej, a dalsia dolezita vec, ovladanie je daleko prijemnejsie ako u eTrexov vdaka viacerym tlacidlam. Ok pre teba mozno toto nie su dovody, pre mna ano a este raz, ako pises, je mi lautr jedno ineho nazor. GPS som si kupoval pre seba aby som s nim bol ja spokojny a ja s nim teda som vrchovate.
Proste ty mas eTrex lebo tebe viac vyhovuje ten, to je ta krasa volby.
To vies my niektory si musime velkost kompenzovat inde :D

Alfe

Ahojte. Čítam tu, že všetci máte skúsenosti s turistickými navigátormi. Rozmýšľam o kúpe niektorého. Chcem sa spýtať, jednú vec. Ako je na tom Slovakia TOPO mapa,ktorá je v Garmine v porovnaní s klasickou papierovou mapou VKU? Zaujímajú ma predovšetkým detaily ako sú lesné cesty a chodníky.
Napr. ideš po značke a v určitom bode chceš odbočiť na neznačenú cestu. VKU mapy sú z tohto hľadiska na veľmi slušnej úrovni. A čo Slovakia TOPO.

Mfi

Ahoj. TOPO mapa papierovu mapu podla mna nenahradi (odbocim - v PDAcku automapa toho isteho vyrobcu papierovu automapu uz nahradi, ale to je dane niecim inym).
Vrstevnice a lesne cesty su v TOPO mape este nepresne. Znackovane trasy su uz ale relativne presne (uzitocne hlavne v zime, ked su aj znacky aj cesty pod snehom a ide sa casto iba podla GPS).
Ked pozeras na GPS svoju polohu a to co je okolo teba, je to v pohode. Ked ale chces nejaky celkovy prehlad, alebo nieco najst, je to podla mna velmi neprehladne. A ak dobre nevies co hladas, ani to nenajdes :)
Napriek vsetkemu je GPS s TOPO mapou velmi uzitocne a nedam nan dopustit (mam 60csx - jeden z prvych kusov dovezenych na slovensko).

Lubo

Podla mojich skusenosti sa na priebeh znaciek neda spolahnut. Takmer na kazdej absolvovanej ture nachadzam nepresnosti a to najma v zlozitom terene, kde by sa dobry priebeh skutocne zisiel. Nie je nicim vynimocnym, ze znacka v TOPO mape ide uplne odveci oproti realu a taktiez sa stava, ze tam vobec niektore znacky nie su, aj ked v terene su uz zopar rokov.
S mfi vsak suhlasim, ze TOPO mapa papierovu nenahradi (celkovy prehlad), no vie vyrazne pomoct pri orientacii.

Pea C

Prispevok pisem z PDA , pripadne preklepy mi odpustte.

22/07/08 14:39 Lubo: par slov k hre Wherigo (WIG). Principom hry je najst poklad. Co ine, ze? :-).

V popise hry (listingu) na nete mate startovaci bod stanoveny. Pred samotnym zaciatkom je nutne do pristroja, vybaveneho GPS prijimacom a nainstalovanym free prehravacom WIG (Wherigo Player for PocketPC), stiahnut z wherigo.com$ret tzv. cartridge. Ta obsahuje zadanie a podmienky hry, obrazky jednotlivych zastavok (stage), ulohy, vetvenie v pripade zlej ci spravnej odpovede a pod. Cartridge vas zo startovacieho bodu vedie na dalsie miesta (podla pozicie GPS), kde plnite ulohy - odcitanie nejakych dat, zistenie informacii z infotabul, zbieranie virtualnych predmetov, odpovedanie na "zaludne" otazky atd. Hra sa moze a nemusi koncit najdenim fyzickej geocache. Ako dokaz absolvovania hry je odoslanie kodu na uvedenej www stranke. Ten sa dozviete na poslednej stage (final).

Hra je podobna klasickej multicache, s tym rozdielom, ze si viac uzijete okolia, historie, prirody... Bez nutnosti nezazivneho vypoctu suradnic dalsich stage.

Pokial ide o (ne)oblubenost medzi slovenskymi cachermi - ani sa nedivim. Asi pred tyzdnom som nakukol do zoznamu slovenskych cartridgi. Vysledok = 0. V CR je ich uz dost na vyskusanie (napr. okolie Brna - poucite sa z historie a uzijete si zabavu, mozete navstivit hrad Spilberk). Cartridge tvoria cacheri.

Tak to je v kocke asi vsetko. Nerad unavujem dlhymi textami. Prajem tym, co si WIG vyskusaju, vela zabavy.

Mfi

Ahoj Lubo, co sa tyka presnosti znackovanych chodnikov a "normalnych" ciest, je to oproti prvej verzii neporovnatelne presnejsie. Ale co sa tyka nejakej "absolutnej" presnosti, neviem ci by som bol ochotny spoliehat sa na akekolvek GPS. Mam ulozene svoje vlastne trasy, ale v neprehladnom a nebezpecnom terene by som neveril ani im (v tom zmysle, ze "o 2 metre musim odbocit o x stupnov niekam"). Ku kazdemu GPS si treba pribalit aj sedliacky rozum a skusenosti.
Parkrat sa mi ale stalo, ze ma GPS posielalo nejakym smerom a ja som mu neveril s tym, ze to je blbost. Nebola :)....

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum