Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Garmin Colorado

Lubo

Semir,

uvedenu informaciu som si preveroval aj u dovozcu. Je mozne, ze to Garmin doplnil v aktualizacii firmware, pretoze toto je velmi podstatna funkcia. A ze je to skryte je takisto dost velky problem, napr. na Viste je to hned poruke.

Oregon by sme mali v blizkej dobe testovat, tak sa tesime :-)

Semir

...Negatívom kompasu je, že ho nie je možné ručne vypnúť a tak míňa energiu, aj keď nie je práve potrebný.

Nie je to pravda
Kompas SA DÁ vypnúť.Je to trochu nešikovne schované v nastavenia-smer-kompas - vypnuť,zapnúť.Určite by som bol radšej keby to bolo v položke priamo u kompasu.A výrobca by mohol do týchto gps osádzať aj nejakú gombíkovú batériu, ktorá by držala pamäť keď sa prehadzujú AA akumulátory aby sa ten kompas nemusel pokaždom kalibrovať.Ináč je to super navigátor a Garmin už má aj nový model s dotyk.displejom OREGON.

Merhorn

Ono alfe, ak sa nepletiem ono ak mas napr PDA by nemal byt problem si naskenovat lubovolnu mapu daneho uzemia, ktoru nasledne nakalibrujes a cez sw ako napr ozi explorer sa mzoes dat navigovat pomocou modulu gps ktory vlastne sluzi len na urcovanie polohy. Takto mozes prepojit aj bezne gps s nb napriklad a pomocou rozhrania NMEA ak sa nepletiem teraz si spristupnis danu moznost.

Alfe

Hm. Škoda že sa do výroby máp pre GPS prístroje nezapojil napríklad VKU. Mapové podklady majú celkom slušné, len by to upravili do elektronickej formy pre GPS. A väčšia konkurencia nikdy nie je na škodu.

Lubo

... a ked sa uz aktivne zapaja hlava, nezabudat na helmu! :-))))))))

Merhorn

Samozrejme,ze v prvom rade treba premyslat, aj GPS moze za urcitych okolnosti davat vyrazne nepresne vysledky. Pouzivat hlavu celkvo nikdy nie je na skodu veci :)

Mfi

Ahoj Lubo, co sa tyka presnosti znackovanych chodnikov a "normalnych" ciest, je to oproti prvej verzii neporovnatelne presnejsie. Ale co sa tyka nejakej "absolutnej" presnosti, neviem ci by som bol ochotny spoliehat sa na akekolvek GPS. Mam ulozene svoje vlastne trasy, ale v neprehladnom a nebezpecnom terene by som neveril ani im (v tom zmysle, ze "o 2 metre musim odbocit o x stupnov niekam"). Ku kazdemu GPS si treba pribalit aj sedliacky rozum a skusenosti.
Parkrat sa mi ale stalo, ze ma GPS posielalo nejakym smerom a ja som mu neveril s tym, ze to je blbost. Nebola :)....

Pea C

Prispevok pisem z PDA , pripadne preklepy mi odpustte.

22/07/08 14:39 Lubo: par slov k hre Wherigo (WIG). Principom hry je najst poklad. Co ine, ze? :-).

V popise hry (listingu) na nete mate startovaci bod stanoveny. Pred samotnym zaciatkom je nutne do pristroja, vybaveneho GPS prijimacom a nainstalovanym free prehravacom WIG (Wherigo Player for PocketPC), stiahnut z wherigo.com$ret tzv. cartridge. Ta obsahuje zadanie a podmienky hry, obrazky jednotlivych zastavok (stage), ulohy, vetvenie v pripade zlej ci spravnej odpovede a pod. Cartridge vas zo startovacieho bodu vedie na dalsie miesta (podla pozicie GPS), kde plnite ulohy - odcitanie nejakych dat, zistenie informacii z infotabul, zbieranie virtualnych predmetov, odpovedanie na "zaludne" otazky atd. Hra sa moze a nemusi koncit najdenim fyzickej geocache. Ako dokaz absolvovania hry je odoslanie kodu na uvedenej www stranke. Ten sa dozviete na poslednej stage (final).

Hra je podobna klasickej multicache, s tym rozdielom, ze si viac uzijete okolia, historie, prirody... Bez nutnosti nezazivneho vypoctu suradnic dalsich stage.

Pokial ide o (ne)oblubenost medzi slovenskymi cachermi - ani sa nedivim. Asi pred tyzdnom som nakukol do zoznamu slovenskych cartridgi. Vysledok = 0. V CR je ich uz dost na vyskusanie (napr. okolie Brna - poucite sa z historie a uzijete si zabavu, mozete navstivit hrad Spilberk). Cartridge tvoria cacheri.

Tak to je v kocke asi vsetko. Nerad unavujem dlhymi textami. Prajem tym, co si WIG vyskusaju, vela zabavy.

Lubo

Podla mojich skusenosti sa na priebeh znaciek neda spolahnut. Takmer na kazdej absolvovanej ture nachadzam nepresnosti a to najma v zlozitom terene, kde by sa dobry priebeh skutocne zisiel. Nie je nicim vynimocnym, ze znacka v TOPO mape ide uplne odveci oproti realu a taktiez sa stava, ze tam vobec niektore znacky nie su, aj ked v terene su uz zopar rokov.
S mfi vsak suhlasim, ze TOPO mapa papierovu nenahradi (celkovy prehlad), no vie vyrazne pomoct pri orientacii.

Mfi

Ahoj. TOPO mapa papierovu mapu podla mna nenahradi (odbocim - v PDAcku automapa toho isteho vyrobcu papierovu automapu uz nahradi, ale to je dane niecim inym).
Vrstevnice a lesne cesty su v TOPO mape este nepresne. Znackovane trasy su uz ale relativne presne (uzitocne hlavne v zime, ked su aj znacky aj cesty pod snehom a ide sa casto iba podla GPS).
Ked pozeras na GPS svoju polohu a to co je okolo teba, je to v pohode. Ked ale chces nejaky celkovy prehlad, alebo nieco najst, je to podla mna velmi neprehladne. A ak dobre nevies co hladas, ani to nenajdes :)
Napriek vsetkemu je GPS s TOPO mapou velmi uzitocne a nedam nan dopustit (mam 60csx - jeden z prvych kusov dovezenych na slovensko).

Alfe

Ahojte. Čítam tu, že všetci máte skúsenosti s turistickými navigátormi. Rozmýšľam o kúpe niektorého. Chcem sa spýtať, jednú vec. Ako je na tom Slovakia TOPO mapa,ktorá je v Garmine v porovnaní s klasickou papierovou mapou VKU? Zaujímajú ma predovšetkým detaily ako sú lesné cesty a chodníky.
Napr. ideš po značke a v určitom bode chceš odbočiť na neznačenú cestu. VKU mapy sú z tohto hľadiska na veľmi slušnej úrovni. A čo Slovakia TOPO.

Merhorn

jjano neber ma preboha za slovo. Pozri mne je zas lautr jedno, ze co ty mas, ja som si kupyl 60ku az po nastudovani co dokaze aj jedno aj druhe. Presnost urcenia pozicoe je pre mna dolezita. Velkost mi neprekaza a ver tomu,ze ju vyuzivam skoro vsade. Dam si ju do zadneho vrecka nohavic a nemam problem, ty ano, ok. Ako pisal lubo a ako vie snad kazdy je to o osobnych preferenciach. Ja osobne by som urcite nemenil za eTrex a ver mi,ze to nepisem preto,ze uz dany model mam. To,ze ci dany pristroj vyuzivas pracovne na zameranie niecoho alebo v podstate ako zabavku na vykonanie ale toho isteho az tak dolezite nie je si myslim. Pises,ze len v cene rozdiel, ok ja som bol rad aj tej antene, patch som nechcel, resp. som bol radsej,ze som mal moznost volby aj pre Helix. Procesor ako pise Lubo po priamom porovnani je rychlejsi taktiez prijem signalu je pre spominane veci u 60ky lepsi, vacsi je dislpej, a dalsia dolezita vec, ovladanie je daleko prijemnejsie ako u eTrexov vdaka viacerym tlacidlam. Ok pre teba mozno toto nie su dovody, pre mna ano a este raz, ako pises, je mi lautr jedno ineho nazor. GPS som si kupoval pre seba aby som s nim bol ja spokojny a ja s nim teda som vrchovate.
Proste ty mas eTrex lebo tebe viac vyhovuje ten, to je ta krasa volby.
To vies my niektory si musime velkost kompenzovat inde :D

Lubo

Jano, isto je vsetko o osobnych preferenciach. To je jasne :-) a nova Vista ma velmi dobry mix ceny, velkosti, hmotnosti a vydrze na bateriu ... je to logicka a dobra volba podla mna.

Na Colorade sa waypoint da zanamenat tak ze dlhsie podrzis stredove tlacitko v rock-n-rolleri.

MatusM

Konecne sa zapojim aj ja:) Jjano, iba podrzis gombik uprostred R"n"Rollera.

Jjano

Merhorn, nie je to o milovaní, mne je to lautr jedno. Potreboval som novú GPS a starostlivo, vrátane pracovného terénneho nasadenia, som porovnal dva produkty a vyšiel mi lepšie ten etrex. Jediný dôvod (okrem ceny, ale tá nebola primárna) bol vo veľkosti, v ničom inom.

Lubo, na Geko mi nesiahaj :-) Na svoju dobu to bol genialny nemapovy pristroj a aj teraz ich este pouzivame na zaznam a navigaciu. Jeho jedinou slabinou je ten fix (holt, starsi procesor), inak v kategorii nemapovych GPS nema vyraznu slabinu.

Ja si osobne myslim, ze sestdesiatka je pre vacsinu uzivatelov (nie pre vsetkych) viac marketingova a prestizna volba - vyzera viac ako pristroj, menej ako hracka. Podla mna vacsina (nie vsetci) uzivatelov brani sestdesiatku preto, lebo ju maju a nie preto, lebo by naozaj vyuzili jej prednosti oproti etrexu...
Inak Marek Lutonsky v teste pise o tom, ze keby uz nemal sestdesiatku, tak by kupil vistu. Jemu tazko vycitat zamilovanie a neznalost: navigovat.mobilmania.cz/…/Ar.…

Pri Colorade ma este zaujima jedna vec - ked chcem zaznamenat waypoint, musim ist do menu alebo je to mozne urobit nejako podobne, ako o ustatnych garminov - gombikom?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum