Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Santiago de Compostela

Ota

Ahojte, chystam sa na put do Santiaga. Planujem vyrazit z Porta. Prosim, viete mi niekto poradit, kde sa vlastne zacina? Prilet do Porta mam vo vecernych hodinach a chcela by som rezervovat ubytovanie niekde blizko startu. Zrejme sa zacina pri nejakej katedrale, kde by som mala dostat preukaz putnika, mapu a asi nejake potrebne informacie. Poradte mi prosim v ktorej casti Porta sa katedrala nachadza? Pripadne, ak mate niekto tuto trasu za sebou, mozem vam napisat a popytat sa na detaily? Vopred dakujem
Ota

Ando007

V ubytovniach som zažil matrace, dali ti k tomu postelnú bielizeň na jedno použite (fakt, pomaly ako papier :))

Ujlacan

Treba tam karimatku?
Alebo to tie ubytovne maju na matracoch vsetko?

Ujlacan

Predpokladam ze na prespatie treba karimatku a spacak.
Napadla ma este otazka ohladom pocasia.Niekde som cital ze su tam celkom dazde pravdepodobne.Viete aj nejaky teplotny rozsah na zaciatok septembra?

Kossuri

Uljacan: ak chceš ísť na 14 dní, skús porozmýšlať nad portugalskou cestou. Z Porta do Santiaga je cca 255 km, ideálne je pokračovať potom ešte na Fisterru (+90 km). Ja som tak bol v roku 2012, presne 14 dní (10 dní Porto-Santiago-Fisterra + 2 dni cesta tam a späť + 2 dni v Porte). Letenky do Porta sú za priaznivé ceny (167 eur), stan tam netreba, ubytovne stoja 5-6 eur.
Ak by niekto zaujímali postrehy z Camino Portugués alebo Camino Inglés, som k dispozícii :)

Kajsi

Ahoj, tohto roku som siel do Compostely, z Presova, peso az tam. Viem Ti poradit o ceste, o moznostiach spania, o vsetkom podstatnom, ci pojdes len spanielsku cast ci akukolvek.

Eva12

Ahojte,
pred rokom som absolvovala Camino Primitivo, nadherna priroda a ludia, ale tuzim po Camino Portugues... nechystate sa niekto?

Knor

Celkom ma to zaujalo. Nasiel som super stranku:
ultreia.cz/svatojabuska_cesta
je tam aj zratana dlzka vyznacenej trasy z Prahy. Z Bratislavy trasu vidno ked si clovek pozrie na tej stranke mapku Rakuska. Aj som pozeral na turistickych mapach ktore mam, kadial ta trasa ide (jej symbol vypada skoro ako Shell musla). Zvacsa pohodlne udoliami. Mozno raz, ked budem na penzii, sa tou trasou do Compostely vyberiem :-).

Ando007

Ak niečo je potrebné doplniť, pýtaj sa.

Ujlacan

Vdaka za skvele a obsirne informacie.
budem si to musiet lepsie pozriet a nastudovat.Tych stras je neurekom...

Ando007

Ahoj, ja som absolvoval

Camino Portugues- 117 km(100 km zaručuje získanie "certifikátu"), trvalo mi to 5 dní(lebo sme si dve etapy spojili :)). Ty si to ale spoj aj s úsekom na Cape Finisterre, časovo cca by Ti to mohlo pasovať.

Bol som tam v roku 2010 presne s príchodom do Santiaga na sviatok sv. Jakuba. Takže tlačenka.

Sú aj krajšie španielske mestá ako je Santiago :)

AKO SA TAM DOSTAŤ:
Začínal som v meste Tui/Tuy na portugalskej hranici. Dostal som sa tam celkom jednoducho. Pristál som v Madride, a potom som išiel nočným vlakom do nejakého mestečka v Galícii, kde sme mali jeden prestup a teda doobeda mohla začať púť. Lístok na ten nočný vlak som si kúpil u nás doma na stanici v Humennom a nebol s ním žiaden problém. Vlakové spoje si nájdeš na cp.sk$ret :) alebo na renfe.es$ret čo je prepravca v ESP, uznáva RAIL PLUS preukazy.

SPÄŤ
som išiel busom priamo do Madridu, ale dá sa využiť aj na cestu tam. Vyberieš si trasu, a mesto, kde by si chcel začať, možno bude nejaký spoj.
goo.gl/mpcYa1

UBYTOVANIE/STRAVA
link na ofikoš ubytovne na ceste goo.gl/XQPgzz (je tam aj anglická verzia, zvoľ si svoju trasu)

Keďže išlo o "svätý" rok, spal som v ubytovni pre pútnikov len raz(v O Porri?u). Bolo plno, ale mestá sprístupnili svoje športové haly, tak sme mali kde spať. Niekedy zadara, niekedy za príspevok 3€, ale vždy tam bola sprcha. Ubytovanie bola najmenej nákladná položka výletu :) Obedovali sme v reštikách, kde mali menu za 6/7€(nápoj,jedlo, zákusok). Večera- nejaký supermarket, ich šunka, bageta a spinkať.

NAVIGÁCIA
V mestách trošku nebolo vidieť šipky, ale inak všade boli smerovníky. GPS nebolo treba, veď sme neboli sami na ceste.

SLNEČNÝ SVIT
goo.gl/pP1lwG mali by mať o dve hodiny menej než my :)
ráno chceš už o siedmej vyraziť, ale ono ešte tma a trošku zima...

JAZYK
Angličtinu nechaj doma.

ZÁŽITOK
Skvelý. Ľudia boli príjemný, Galícia je taká zaspatá oblasť, nie je tam cez leto extra teplo, je to zelená časť Španielska. Cesta väčšinou križovala menšie dedinky, kde som sa cítil ako niekde u babky na dedine- kozy, kravy na dvore. Prosto pohoda. Človek sa nemá čoho báť.

Ujlacan

To nie je zo Santiaga do Santiaga..ale z bodu A do Santiaga.Bod A zavisi od dopravy.

Niekde som cital ze nocovanie pri utulniach je vporiadku ale radsej sa na to mrknem

Knor

Zo Santiaga do Santiaga za 14 dni? Neprecenujete trochu svoje moznosti?

Pencurák

Ujlacan: na jar som bol v Barcelone a domáci mi hovorili,že v celom Španielsku je už niekoľko rokov zákaz stanovania a bivakovania vo voľnej prírode(okrem vyhradených miest),takže si to over pre istotu,aby si nemal opletačky s políciou.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov