Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Cez Diery na Malý Rozsutec

MisoB

Šiel som tadiaľ 1.9. a krásny voľný deň tam vylákal toľko ľudu, čo som v tých končinách ešte nezažil. A musím sa pridať na do mančaftu Axel, Blahola, Adushka... Niežeby som mal problémy osobne, ale práve množstvo príležitostných turistov bez skúseností pohybu v takom teréne tam problémy má. Niektorí dokonca aj na "pohodovom" úseku od Zákresu zaistenom reťazami (pri výstupe aj zostupe).
Horšie ako suťovisko tesne pod vrcholom pri zostupe k Podrozsutcu sa mi vidí čosi nižšie strmý skalnatý svah, kde zvrchu spustený aj menší kameň naberie riadnu rýchlosť...
Bol som aj s manželkou a blahorečila porastu kosodreviny po oboch stranách chodníka :)

Bulat

No vsak o tom to je- ked sa chytis skaly alebo retaze, je to pohodicka- ak sa nepustis, nezletis. Ale tu sa chytas tak akurat blizkej kosodreviny- je i patricne vylestena v mnohych usekoch.
Ono za sucha a nalahko to je OK, ale za dazda ci namrazy- skuste si to predstavit. Ja by som tade za podobnych okolnosti ani neskusal zostupovat.

Marian P77

Ja si naopak myslim, ze to sutovisko je nebezpecne. Napriklad si zoberte peknu letnu nedelu, ludi je tam az az, a to nielen skusenych turistov, ale aj vikendovych teniskarov. A uvolnenych kamenov a skal je tam velmi vela, lahko sa tam moze stat vazny uraz.

Zo strany od Zakresu je to OK. Aj ked chodnik je uz znacne erodovany, co je riadna jazva na prirode.

Gustoh

Suhlasim s Merhornom.Tym sutoviskom som isiel asi 6x dole, boli sme viaceri, a nikto z nas nezosunul dole ziadnu skalu.Treba len opatrne zostupovat. Tak aj ja sa cudujem ze niekto ma s tym sutoviskom take problemy.

Merhorn

a ty vies ako chodim a co mam pochodene bulat? preco si myslis, ze ak si myslis ty nieco musi to zdielat aj iny? ja beriem, ze to niekomu pride take a onake. ani ja nemam rad sutinu ale proste mi ten zostup z rozsutca neprisiel az taky ako tu pisali a v zaujme objektivity treba uviest vsetky nazory.pisal som, ze jedna -dve retiazky by sa hore zisli ale to je cele co by som ja. :)

Bulat

merhorn, az toho pochodis viac, tak zistis, ze sutoviska su to najzakernejsie, co ta moze v horach stretnu- ked nemas pevnu oporu pod nohami a kahzdu chvilku sa mozes zviest dolu a nic proti tomu neurobis.
Inak skus si tam zajst s 20 kg baglom a budes sa chytat kazdeho korienka v okoli, to ti garantujem :)

Merhorn

Ja uznavam, ze laco aj adushka mate taky nazor, mne to prislo aj s priatelkou ok, 1-2 retiazky by som tam prihodil , hlavne v tom hornom useku ako som spominal ale aj bez nich je to aspon viac adrenalinove :) tot moj nazor :)

Adushka

Tak tak, ako neskusena turistka som sa tam 10 rokov dozadu pri zostupe dobre vytrapila, kazda kosodrevinka mi bola dobra :) aj ked Podrozsutec mi potom namahu vynahradil :)

Blahola

Merhorn nesúhlasím! Axel a spol. majú pravdu. Aj ja som sa čudoval, že to ešte nezavreli. Erózia, šutre a absencia reťazí.
Toť je môj názor.

Merhorn

Aaale, neprehanajte, nestraste ludi, ten sutovy usek je v pohode, ano jedna retiazka uplne na zaciatku by bodla ale aj bez nej je to v pohode. na suti holt si dajte pozor trosku ale nie je to nic strasne. Kramle si tam fakt neviem predstavit, to mozno na strane od zakresu ale to je velmi lahka stienka. pozor si treba davat vsade.

Axel

Ja sa priznam, ze som prekvapeny, ze kvoli erozii sa este neozvali ziadni ochranari. Len ja som spustil nadol snad 20 kil kamenov. Zaretazovanie a takisto aj kramle by terenu podla mna len prospeli. Otazka bezpecnosti ludi je tu podla mna nanajvys na mieste. Nemam toho pochodeneho az tak vela, no rozhodne to radim do TOP5 tych nebezpecnych usekov. Za dazda a s dvadsiatkou ludi na zostupe si to radsej ani nepredstavujem.

Marian P77

Tu sutovisko je strasne nebezpecne....dna 30.8 som nechtiac pustil dole svahom asi polkilovy suter, ale len len ze som netrafil maleho 5-rocneho ceskeho chlapca rovno do hlavy.....suter letel riadnou rychlostou....Z pekneho dna sa takmer stalo peklo pre chlapca aj pre mna.

Skutocne by sa mala tato trasa upravit - napriklad kramle by pomohli, a taktiez dodatocne retaze.

Inak je len otazkou casu, kedy uvolneny kamen zrani niekoho na svahu.

Bulat

Zo sutovisko som min. rok absolvoval natazko, nastastie smerom nahor :)

IND_jones
    1. byla situace stejna - hlavne sut pri sestupu je docela nebezpecna...
Axel

Tak sme si diery a maleho braceka dali konecne aj my. Druhy september, v dierach sme stretli do 10 ludi, na rozsutci za hodinku ani noha. Ten zostup sutoviskom su hotove galeje a pri vyssej koncentracii ludi podla mna aj znacne nebezpecna zabavka.
To, co nepochopim, je po lese poodkladany bordel vsade naokolo. Flase, obaly z cukrikov, rovno cez chodnik vylozeny naklad z ranajok a co snad nikdy nepochopim, su zrolovane farebne balicky zanechane damami...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov