Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Garmin eTrex H

Diskusná téma K článku: Garmin eTrex H

Medzi turistickými navigátormi dominujú prístroje s veľkými farebnými displejmi, nakŕmené mapami a množstvom doplnkových funkcií. Nájdu sa však ľudia, ktorý využijú iba základné GPS funkcie a za ostatné sa im platiť nechce. Staršie prístroje s nízkou výdržou a zlým príjmom v lese pre nich tiež nie sú najvhodnejšie. Ak ste sa v tejto definícii našli, čítatajte ďalej, eTrex H môže byť vhodný práve pre vás.

Merhorn

Idem si este len precitat clanok, ktory bude urcite super ako vzdy od Luba, no uz teraz suhlasim so zaverecnym verdiktom, tyto zakladny "zltaskovia" su podla mna super tak pre ludi s mensim rozpoctom ako aj ako hracka na ci na naucenie sa s GPS. Mne osobne su velmi sympaticke tieto vykastrovane modely, prave pre ich priamost a nenarocnost. Nehraju sa na nic :)

No-name

a neexistuje nieco este viac minimalizovane a lacnejsie? napr. aby to ukazovalo len suradnice s cenou pod 1000sk

Merhorn

Mas Geko 201, ktory je este lacnejsi, teda ak sa bavime o produktoch garmin, teraz GOS modul sa zacina montovat tak do mobilov, fotoaparatov a pod. takze pripadne tam mozno aj najdes, ale do akej miery to bude davat vystupne udaje ako chces a do akej miery, napr. pri fotoapartoch budu dane data viazane len na EXIF povedzme, to ti moentalne neviem povedat, to si uz zistis. Takiez ak sa nemylim SUNTO hodinky maju niektore vyssie modely GPS jednotku, ale za cely balik zaplatis zas ty pekny balik :) Neviem neviem ci je nieco vyslovene ako napr Pager kde ti vyhodi len cisto suradnice.
To Geko si myslim,ze uz je dostatocne minimalisticke aj ked viwm co myslis :)

Rolfi

kup si lacny GPS BT modul, stiahni si soft do mobilu a mas najlacnejsie riesenie ako zistit suradnice a svoju polohu.

Map

Tento model používam asi rok na pešiu turistiku ale aj bike. Vzhľadom na biednu kvalitu mapových podkladov Slovakia TOPO (hlavne chýbajú detaily ako neznačené lesné cesty, chodníky apod.), mi nevadí, že sa nedajú používať s týmto modelom. Trasu si vždy pripravujem na OziExploreri z mapových podkladov VKU.
Najvačšie nedostatky tohto prístroja:

  1. Nemožnosť rolovať displej s trasou (chýba joystick)
  2. Chybne zobrazuje dlžku prejdenej trasy, obvykle je kratšia oproti skutočnosti o 5-20%. Nerozumiem prečo to už dávno neopravili v najnovších firmware update. Toto nie je ojedinelý problém. Čítal som o tom už aj na iných fórach. Firmware mám najnovší 3.0 zo 6/2008. Zaujímavé je že ak trasu nahrám do OziExplorera, tam je dlžka správna.
Merhorn

Ahoj map, rozumiem tomu spravne, ze teda problem nie je v datach nazbieranych danym pristrojom ale "len" generovanie prepocitanych odajov z prvotne zmeranych?

Map

to merhorn.
Presne tak. Pristroj zaznamená do pamäti celú trasu presne. Po nahraní dát do počítača, OziExplorer ukáže prejdenu trasu (napr. 24,3km) vrátane výškového profilu veľmi presne. Displej prístroja však ukazuje prejdenú trasu 19.1km. Podľa mňa je to fatálna chyba. Nechápem prečo to už dávno neopravili napriek tomu, že už boli vydané asi 4 firmware update.
Všimol som si, že táto chyba sa prejavuje hlavne pri pomalom pohybe (napr. veľké stúpanie, keď sa pohybujem rýchlosťou 1km/h).
Ak idem na bike a rýchlosť neklesá pod nejakých 5km/h chyba sa neprejavuje.
Rád by som vedel či majú takýto problém aj drahšie modely turistických Garminov.

Merhorn

Overim ti to na Garmine 60CSx, co je jeden z najprepracovanejsich a procesom nespocetnych aktualizacii firmwaru najdotiahnutejsich outdoor Garmin prostrojov ak nie vobec ten naj. Pozriem sa ti na to dnes vecer, alebo zajtra a nasledne teda v tom case ti aj napisem odpoved.

Merhorn

Este jeden dotaz, kedze nemam momentalne nainstalvoany OE, pozri sa ci je rozdiel aj medzi pristorojom a map source produktom, ano? Len pre istotu.
Este jedna vec, tu dlzku trasy v garmine myslis ked si pozeras nahrate trasy z pamate pristroja, alebo dlzku prejdenej trasy z trasoveho pocitaca?

Map

To merhorn.
Dlžka prejdenej trasy je určite zaznamenaná v pamäti správne, pretože keď trasu prehrám do počítača, OE zobrazí 24,3km, čo zodpovedá skutočnosti (aj podľa map source je to OK). Napriek tomu počítadlo na displeji prístroja "TRIP ODOM" zobrazuje prejdenú dlžku len 19,1km a to je chybné.
Podľa mňa je to chyba softwéru prístroja, nejaký problém pri výpočte v závislosti na rýchlosti alebo čo. Myslím, že sa to bude týkať len eTrex H.

Merhorn

ahaaa, ja som myslel,ze mas na mysli to ked si das zobrazit data o prejdenej trase v prostroji,ze tam ti zle ukazuje ale ak ta teraz dobre chapem tak aj v saomtnom pristroji mas akoby duality vyslednej dlzky, ano? Povedzme,ze idem z bodu A do bodu B.V bode A si zresetujem a teda vynulujem pocitadlo a navyse aktivujem tracklog. Po dosiahnuti bodu B vypnes zanamenavanie trasy a nasledne si ju povedzme ulozis. Pozries sa na trip odometer na statisticke stranke pristroja a zistis,ze vzdialenost bola tych 19,1km. Ok. Potom si pozries aka je vzdialenost prejdenej a ulozenej trasy z pamate kde mas ulozene tracklogy a tam, no stale v pristroji ti ukaze hodnotu 24,3km, je tak?

Map

To merhorn.
Presne tak ako píšeš, až na posledné 2 riadky. Tento pristroj je jednoduchý. Štatistika tu zobrazi len aktívnu trasu. Akonáhle ju uložíš medzi ostatné prejdené tracklogy a zresetuješ aktívny tracklog, už sa k jej štatistickým dátam (priem.rýchlosť, dlžka, čas, ...) nedostaneš. Musíš si ju potom natiahnut do počítača a pozrieť pomocou OE. A tam vidím že trasa bola v skutočnosti 24,3km.

Merhorn

No tak ci tak, dolezite je,ze mas na mysli, teda aspon pre mna rozdiel medzi trip odometrom a track logom.
Ano tu je rozdiel aj v mojom prostrji a myslim,ze aj v ostatnych.
Problem ale nevidim v chybe fw ako skor v rozdielnej metodike zaznamu, resp. vypoctu danej trasy.
Alebo este inak. dlzku prejdenej trasy mi z ulozeneho tracklogu ukaze samozrejme identicky v pristroji ako aj v sw pracujucom s tymito datami, no a vstupne data pre trip odomoter budu prechadzat inymi algoritmami ako pre track log. Track log ako taky je viac menej priblizny, kompromis v presnosti a co najuspornejsej strate pamatoveho miesta priblizne pvoedane, tu by som teda hladal pricinu. Tak isto ako mas rozdiel medzi aktivnym tracklogom a tym ulozenym, resp. ulozenym v roznych modoch, kde sa tak isto budu lisit parametre dlzky tak moj typ smeruje sem, resp do tejto oblasti, no viac som ti nie schopny v tomto momente povedat,kedze dany problem moze byt rieseny taktiez rozdielne nie len pre rozne znacky ale aj modely prostrojov.

Map

To merhorn.
Ja v tých rozdieloch vidím zásadný problém.
Pripomínam moje testy v rôznych situáciach:

  1. cesta autom - dlžka podľa "TRIP ODOM"-152km versus tachometer auta-151km
  2. cesta na bike - dlžka podľa "TRIP ODOM"-42,3km versus cyklokomp-42,9km
  3. túra v Tatrách - dlžka podľa "TRIP ODOM"-19,1km versus skutoč.vzdial.-24,3km
    Prvé dva prípady považujem za OK, tretí je poriadne uletený. Algoritmus je tu predsa rovnaký u všetkých troch. Jediný logický výstup: ak sa s prístrojom pohybujem veľmi pomaly (cca 1-2km/h) nie je schopný na počítadle "TRIP ODOM" pripočítavať skutočnú prejdenú vzdialenosť napriek tomu, že do tracklogu ju ukladá správne.
    Mne z toho stále vychádza len chyba sw.
    Chce to dlhšie testy - vyskúšaj to na tvojom Garmine, hlavne pri tom pomalom pohybe. Som zvedavý.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum