Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Garmin eTrex H

Diskusná téma K článku: Garmin eTrex H

Medzi turistickými navigátormi dominujú prístroje s veľkými farebnými displejmi, nakŕmené mapami a množstvom doplnkových funkcií. Nájdu sa však ľudia, ktorý využijú iba základné GPS funkcie a za ostatné sa im platiť nechce. Staršie prístroje s nízkou výdržou a zlým príjmom v lese pre nich tiež nie sú najvhodnejšie. Ak ste sa v tejto definícii našli, čítatajte ďalej, eTrex H môže byť vhodný práve pre vás.

Mmartin

TomXX: čas je cez družicu správny, blbol dátum aj keď chytil družice. Už som to dlhším googlením vyriešil, treba aktualizovať firmware na verziu 3.60, stránka Garmin ponúka na aktualizáciu program Garmin Express, na aktualizáciu starších prístrojov treba Garmin Webupdater, ktorý je trochu lepšie schovaný.

TomXX

mmartin: ten čas sa neopraví keď chytí GPS fix? Ak áno, tak je zrejme zomretá záložná batéria na plošnom spoji.

Mmartin

Po dlhšej dobe sa vraciam k debate o etrexe H: začal mi ukazovať zlý dátum, teraz (február - marec) ma hádže do júla 1999. Skúšal som niečo nájsť na stránke Garmin, ale bezúspešne. Viete mi niekto poradiť, či sa to dá opraviť nejakou aktualizáciou, alebo čo s tým?

Lubo

Peter61, ty to vies vzdy zaklicnovat :-).

Martin63

Myslim, ze je to trochu ine ako v aute, ani ja napr. funkciu Naviguj v terene vobec nevyuzivam, mam skusenost ze pri neustalom prekreslovani mapy a prepocitavani by prilis skoro odisla baterka.

GPS mi sluzi v terene na orientaciu, v pripade ze zidem z cesty, dlho sa neobjavuje znacka alebo sa zatulam do neznameno terenu, a potrebujem si urcit polohu zobrazit ju na mape a hladam azimut k cielu alebo TZT a rozhodujem sa sam podla situacie a prekazok v terene, ktore samozrejme na mape nie su.

A tiez na motivaciu lazarov co idu so mnou -"do ciela vam ostava uz len...", "ste skveli, presli ste celkovo..." "zdolali sme uz prevysenie..."

Presnost mapovych podkladov je naozaj niekedy dost zla (aspon Garmin TOPO), naopak celkom dobru skusenost mam s mapou lesnych ciest z Narodneho lesnickeho centra.

Peter61

Sigor: neviem, aky teren mas na mysli, ale co sa tyka presnosti - zavisi o.i. aj od vyhladu oblohu.
Hrebene - cca 5 m, uzke doliny : Gde Proboha Su ?

Drobne doplnenie k Lubovi : pozor slalom na ladovci pomedzi trhliny plati par dni - ten sa hybe a trhliny utekaju dole kopcom ( Alpy - priemer 20 cm/d)

Jjano

Podobne, ako som včera spomínal v inej téme, GPS považujem za výborný doplnok k turistickým značkám - keď je zlé značenie, tak GPS viac-menej spoľahlivo pomôže pokračovať po správnej trase a nájsť značku.

Samozrejme, píšem o mapovej GPS.

Lubo

S tou vedlajsou dolinou to trochu prehanas. Ist striktne podla navigacie je v horach aj tak nemozne. Najlepsie priblizenie k presnosti je pouzitie navigacie po trase, ktoru niekto iny zaznamenal a zverejnil.

Axel

GPS-ka je len pristroj. Sposob navadzania zavisi od mapy, ktora je v nej nahrata.
Navadzanie za nosom je samozrejmostou, navadzanie po TZT nie (tu poriadia ini experti, ktora mapa naviguje po TZT.) Avsak presnost TZT v sucasnych mapach je aj v dnesnej dobe casto mizerna, takze nechavat sa po nich striktne navigovat moze znamenat lozenie po kriakoch vo vedlajsej doline.

Peter61

Sigor :
ak zadas :

  • bod a "naviguj", naviguje to rovno

  • ak mas trasu ( zazanam vlastnej prejdenej trasy, vlastnu vytvorenu z bodov, stiahnutu) naviguje ta po trase - teda aj po TZCH, ak su zhodne.

  • pozn. - ak si das "zaznam" a potrebujes sa vratit, staci urobit celom vzad a zadat: "naviguj na zaciatok" (
    alebo daco podobne.

Viac ti poradai experti, ja pouzivam GPS ako lekarnicku - " v nudzi"

Sigor

Nazdar,vie mi niekto povedat
ako navadza GPS-ka v terene?
Bude ma to viest priamo za nosom,najkratsou cestou, alebo po TZT.
Nerad by som kupoval\"pomocnika\"co mi v terene skor pritazi ako ulahci trek.
Vdaka.

Jjano

V počítačových obchodoch by sa to malo dať objednať, aspoň ja som to tak kúpil.

Robocar

Neviete niekdo kde sa dá zohnať ten konektor u RS232 na usb?? PLS potrebujem to vedieť DIKI

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma