Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Výstup na Monte Perdido

Diskusná téma K článku: Výstup na Monte Perdido

Roky som márne túžil navštíviť Pyreneje. Naivne som sa domnieval, že počas prázdnin ma bude po nich sprevádzať mladšia dcéra, študujúca v Bordeaux. Už štyri roky tam neštuduje a ani cestovky sa zrovna do Pyrenejí nehrnú. Tento rok som si v zamestnaní kvôli zavedenu eura, keďže pracujem v Národnej banke, musel vybrať celoročnú dovolenku v júni. Tú som konečne rozhodol stráviť v Pyrenejach.

Lubo

Prosim, nerieste tu slovenske hory, ked ide o spanielske!

Axel

Sipka - ta otazka je skutocne mimo temu tohto clanku ;-)
Ale budiz: je to tura na minimalne 7 hodin s prevysenim 1200 metrov. Treba si to porovnat s tymi Karpatmi a zvazit skusenosti s Tatrami. A v neposlednom rade - vystup nie je jednosmerka, kedykolvek sa da otocit, treba to vsak urobit vcas...

Sipka

mam44 a laka ma Krivan,chodim asi 2 roka ale len Male Karpaty zvladnem to alebo mam radsej ostat doma
sipka

Bacaardi

jasne ze zalezi od podmienok a hlavne treba prax... nacvik... nikto necaka ze s iclovek precita katalog a bude hned pripraveny...

OndrejP

Bacaardi> no nepaci sa mi prilis to prekracovanie noh bokom do svahu... je dost velke riziko, ze si stupis na druhu nohu, alebo sa o nu zachytis mackou... treba pri tom davat velky pozor na kazdy krok, co nie je pri takom povedzme 6hodinovom vystupe vobec jednoduche.

ak je svah miernejsi, radsej chodim priamo do neho, ak je strmsi, tak traverz (ak sa da, ak nie, tak bokom), do strmych stien samozrejme na predne hroty a cakan.

taktiez sa mi viac osvedcil zostup s nohami rovnobezne | | ako do V, aj ked zase pri Vcku ked sa ti smykne noha smerom dolu, druhu mas do protipohybu, takze to lahsie zachytis a nehodis papulaka. no, zhrniem to tak, ze zalezi od podmienok :-)

Bacaardi

velmi pekne to ukazuje PETZL katalog... odporucam navstivit nejakuy outdoor obchod a nafasovat... urcite vam to aspon teoreticky pomoze VEDIET ako by ste to mali robit... aj ked vam rozum a cit na svahu potom bude hovorit nieco ine :-)

OndrejP

pohyb v mackach nie je taky jednoduchy, ako sa to mozno zda. hlavne s strmsom terene. ale neboj, po case by si sa naucil.

zial, kedze mato niekedy zenie tie vystupy na hranu, neostava cas na poriadne vysvetlenie a vyskusanie chodenia po ladovci. "stupajte na celu macku, nie iba na hrany" je fajn. este by sa ziadalo dodat, ze ked ides po sikmine (napriklad tarverzujes), je lepsie kompenzovat sklon kolenom ("vysunut" ho do boku) ako clenkom. pri zostupe priamo dolu kopcom by si mal drzat chodidla priamo dopredu, asi 30-50cm od seba (podla vysky). tak sa vyhnes tomu, ze si stupis alebo sa zachytis o druhu macku.

neboj, trauma prejde a po nejakom case budes mat zase chut ist na ladovec. ver mi :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum