Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Cestou-necestou na Gerlach

Leo

Kľudne aj formou petície a informovaním poslancov, že ak sa nezasadia o zmenu status quo tak ich nebudeme/-te voliť. Síce ich to pobaví, ale časom sa dosmejú.

A k verejnosti so záujmom o VHT môžme pokojne započítať aj horských vodcov samotných - dôkazom nech je prípad spred pár dní, keď v uzavretej doline Kyseľ čapli a pokutovali skupinku vedenú práve horským vodcom (!) :))) A že PR služba asociácie horských vodcov bezchybne funguje videl každý kto reportáž o tomto priestupku v správach TV JOJ zachytil - úplne neviniatka. Ja hovorím preč s nimi, nemajú tam čo hľadať lebo to je ako ten príslovečný cap záhradníkom.

Peter61

ad 09:22 Leo :
verejnosť so záujmom o VHT. kto to je ?
Spolky a kluby maju za ulohu vyjednavania : vid sezonna uzavera a zamietnute pripomienky KST
hiking.sk/…/sezonna_uzavera_v…
Takze pre neorganizovanu verejnost ostavaju protesty na uliacia alebo na chodnikoch ?

Leo

Je zarážajúce, že sa venuje pozornosť tomu, či tam poľská vodkyňa bola oprávnene alebo nie. To je predsa úplne druhoradé. Rozhodujúce je, že ten zrejme horský vodca nemal v žiadnom prípade právo nejako fyzicky inzultovať / ohrozovať inú osobu, i ak by tam bola neoprávnene.

Zábavný fakt: horský vodca z Chamonix si musí dať tu na SK niekomu potvrdiť, že môže niekoho niekam vyviesť? Akože vážne? V teréne obtiažnosti okolo II?

Neviem, prečo sa slovenská verejnosť so záujmom o VHT teda o pohyb v teréne s obtiažnosťou pod III ešte nedokázala zorganizovať a protestovať proti týmto pomerom. Tento stav je ABSURDNÝ.

A p. R. Gálfy ma v reportáži k tejto téme dojal. Chápem, že má svoje záujmy, no i tak ma dojal.

Zivan

Hádajte prečo nevedie na Gerlach žiadna značka? Bol by tiež problém tam doplniť na kritických úsekoch nejakú retiazku, či stupačku? Veď keď je ten výstup/zostup tak orientačne náročný bolo by hádam logické aby tam boli. Je nám zrejmé komu tento stav najviac vyhovuje.

Peter61

19:48 Lubo
bolo tam opakovanie toho, co pp.Ratkovská, Trávniček a R.Gálfy hovorili v telke.
Riešia konflikt UIAGM vs.UIMLA cez centralu UIAGM v CH.

Tramtária

Sa mi stalo,
že som v lete zostupoval centrálnym žľabom z Vysokej a zdola akurát vystupoval guide s dvoma ovečkami na lane. Aj keď vlastním kartičku horospolku, na tomto mieste som nemal čo robiť. Kameň môže spadnúť v týchto miestach kedykoľvek, predstavoval som nebezpečenstvo pre neho a hlavne ľudí, za ktorých bol zodpovedný.
Uhol som sa im, mohol hromžiť, pozdravil som, aj mi v pohode odzdravil.

Je to o správaní sa k tomu druhému. Ostatné je obyčajná politika.

Lubo

No čo Peťo, dozvedel si sa niečo nové v Šnicelhlase?

Peter61

najnovsie info ku konfliktu
przewodnik vs. UIAGM budu v spravach o 18.00 v RR
(= Rezník Rozhlás)

Vrana

hm, no mne to moze byt jedno, na vodcov odkazany nie som. Len je z toho cloveku smutno, kam to speje ...

Peter61
:-) vrana, to Ti mam verit, ze si bol na Gerlachu ??? -)
Vrana

len cumim

zhodnotit vystup na Gerlach ako tazsi v porovnani s Matterhornom chce poriadnu davku fantazie. Ako potom verit dalsim tvrdeniem v texte?

Rast

mohli by sme urobit jednoduchsi vystup na Gerlach - vrtulnikom ;-) to pojde už aj v papučiach, len bude treba dobre počasie :-)

Sona

Mna zaujal tento citat: Úžasné v Alpách je, že tam nevzniká ten medzičlánok, že turista si zrazu povie, veď aj ja by som tu mohol ísť. Tam sú väčšinou ľudia, ktorí sa pripravia, chcú zažiť dobrodružstvo, a buď už sú horolezci, alebo ak nemajú skúsenosti, tak si zavolajú horského vodcu a nerozmýšľajú, ako to obísť.

No ved prave to, ze v Alpach - aspon v tych castiach, kde som bola - je teren bud zatvoreny pre vsetkych, alebo otvoreny pre vsetkych, a az podla kondicie a znalosti sa clovek rozhodne, ci to ide sam alebo s vodcom.

Peter61

ad zakon :
"Horskí vodcovia neboli pri tvorbe zákona o HZS. Viem, že HZS to urobila čisto z hľadiska bezpečnosti a pohybu v teréne. Vodcovia nemali na to vplyv."

r.2005 bola Mikloškova novela :

nahvsr.sk/historia/ : "Zákonom č.567 z 8.novembra 2005 sa mení postavenie NAHVSR v legislatíve Slovenskej republiky z občianskeho združenia na samosprávnu stavovskú inštitúciu."

Zákon NR SR 567/2005 Z.z.
z 8. novembra 2005
ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 544/2002 Z. z. o Horskej záchrannej službe
v znení zákona č. 515/2003 Z. z. a o zmene ďalších zákonov
....

  1. Za § 2 sa vkladajú § 2a až 2d, ktoré vrátane nadpisov znejú:
    ......
    § 2b
    Zriadenie a postavenie
    Národnej asociácie horských vodcov

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum