Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma palice ano či nie?

Diskusná téma palice ano či nie?

Prosim poradte, vrtaju mi v hlave teleskopicke trekove palice, po viacerých naročných túrach som nad nimi rozmýšlal ale teraz ma čaka 10 dňová akcia,Majú paličky zmysel? za rady dakujem

Lubo

Hlasujem: jednoznacne ano :-)
Bez nich by som pomaly nemohol chodit do hor, lebo zdrave kolena ostali niekde na NT hrebeni pred x rokmi. Jednodnovky s malou zatazou zvladam bez nich, pri ostatnych turach su mimoriadne pre mna dolezite. Najma ak idem s velkym tazkym batohom, da sa dobre do nich zapriet. Je to fajn ako pri vystupe tak aj pri zostupe, navyse pomahaju aj stabilite.

Turis

Ináč ja som už tiež rozmýšlal o paličkách, ja chodím na jednodenné túry ale za to náročné. A ku koncu túry už pekne cítim nohy hlavne kolená. Rozmýšlal som o bandáži ale možno skúsim aj paličky. Ja si myslím že je to len o zvyku. Ináč neprekážajú tak trošku pri chôdzi? V neakých extrémnych terénoch napr...

Kp

určite áno, neskutočne to odľahčuje kolená, keď som ich nepoužívala, po každej väčšej túre som mala veľké problémy s kolenami.

Kp

turis, v extrémnych terénoch (reťaze a tak) sa dajú rýchlo skrátiť a pripnúť na batoh. keďže mám kolená trochu pošramotené, mám aj bandáže aj palice a to mi dáva šancu druhý deň nekrívať.

Adushka

Ja som tiez jednoznacne za palice. Klby sa ti potom podakuju. Ja po poslednych skusenostiach beriem palice aj na narocnejsie jednodnovky, nielen na viacdenne treky.

Robox

dakujem za rady viac menej som sa chcel len utvrdit v nazore,
a ked už tak aké neverim moc kompozitnym materialom ako carbon a pod. ake mate s skúsenosti s týmto dakujem.

Turis

Tiež by som rád vedel aký typ by ste vedeli odporučiť kedže ako som si všimol na trhu je velmi široká ponuka..

Lubo

Podla mna su palicky lepsie ako bandaze,
pretoze bandaze vlastne nahradzaju vazivovu pevnost kolien. Tie sa tak netrenuju a maju tendenciu sa "spoliehat" na badaz. Palicky vsak funguju inak - predchadzaju poskodzovaniu vaziv tym, ze do ruk prenasaju cast hmotnosti. Kolena stale vsak musia fungovat a nespoliehat sa na stiahnutie badazami. Ten prenos hmotnosti vlastne kompenzuje zvysenu telesnu hmotnost sposobenu tazkym batohom :-). Neviem, ci som to podal presne, v tomto zmysle ma totiz pred casom instruoval ortoped a odporcil mi siahnut po bandazi az ako na poslednu moznost ... idealne krizovu, nie beznu.
Co sa tyka zavadzania, tak su chvile kedy bakule dobre zavadzaju. Staci aj uzky chodnicek s vysokou travou a koskou. Taktiez suvisla skala je problem. Vtedy je namieste zlozit a pripnut na batoh ako spomina KP.

Axel

V detstve mi dedo pri kazdom vylete do lesa vyrezal lieskovu palicu a sam chodil s valaskou. Vtedy som to este nevedel ocenit. No po kupe paliciek jednoznacne hovorim - ANO.
Nebolia ma kolena pri zostupe, mam lepsiu stabilitu s batohom (take parhodinove brodenie potokom alebo prudky zostup po blatistom svahu so 60-kou na chrbte si uz inak neviem predstavit), odstrkujem nimi zihlavu z chodnika, pouzivam ako monopod, ked som lenivy tahat velky stativ z batoha,...
Mam uplne lacne palicky zn. Gabel (za akciovych 500) a zatial bez problemov (mojich 80 kil + 10 batoh)

Merhorn

Palicky, absolutne a vsetkymi 10mi ano, uuplne bez pochyby, aj o polnoci a v polospanku ano.
Jeden priklad za vsetky, nedavno s bratom sme slapali na Babiu horu a brat uz nevladal a nedalo mu nepozicat si ich na vyskusanie. Vysledok bol asi ten,ze na druhy den sme mu sli kupyt jeho vlastne. Neskutocne pomahaju pri vystupe ak mas zvladnuty techniku, pri zotupe tak isto ale uz to nie je tak vyrazne a samozrejme aj rovnovahu pomahaju odrziavat, ale pri vystupe je to pecka.

Lubo

Co sa tyka vyberu, myslim, ze to s high-tech materialmi netreba prehanat. Rozdiel hmotnosti nebude velky a navyse carbon bude mat kratsiu zivotnost ... je pormene haklivy. Je to to iste ako carbonove kostry na bike. Je to pre pretekarov, pre bezneho cloveka zbytocne a niekedy az kontraproduktivne.

Rovnako neverim na vselijake antishocky v palickach. Dobre je volit take, co maju spolahlivy zavieraci mechanizmus, nie su prehnane tazke, maju lahko vymenitelne kruzky, dobrou vecou je aj neodymovy hrot ci korkova rucka, ktora je prijemnejsia nez plast. Pozitivny uhol rucky voci zvysku je dobry na turistiku, osobne vsak pouzivam bakulky aj na skialp a tam to az take dobre nie je.

Axel

Mozno blba otazka - ale aka je "spravna" technika chodze s palickami?

Turis

Lubo vedel by si odporučiť aj niečo konkrétnejšie? Značku alebo tak? Lebo z toho čo si napísal, ja ako laik do týchto vecí, som toho veľa nepochopil:)

Merhorn

axel , to ti urcite nepoviem, to sa naucis sam ako som sa aj ja. Proste asi tak ked ti pomahaju a nie su na obtiaz tak to bude ok :)
Ja osobe si tiez myslim,ze antishock a pod srandy strasne a zbytocne predrazuju palice a vzdy som sa tomu vyhybal, jedina dobra vec na antishokoch sa mi zda,ze je to,ze sa to da vypnut :) Ja mam Leki Healthrek 1000 a som velmi spokojny, nedavno som sa pytal aky je rozdiel medzi lacnymi Leki a Makalu modelom. No ocividne som zaskocil vsetkych v predajni a odpoved bola napokon,ze zrejme hlavne v povrchovej oprave tyciek, ktora by mala byt odolnejsia. Aj vahovo je to podobne.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov