Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma palice ano či nie?

Merhorn

turis: Leki mas jednu z najrenomovanejsich znaciek na palicky, kup si tie a mas vystarane, maju jedny z naj upevnovacich systemov.

Axel

OK, a co spravna dlzka? Ja si moje nastavujem na 115-110cm na rovinu a do mierneho stupania, dole kopcom na 120-125. (180 vyska). Nejako mi vtedy sedia do ruky.

Lubo

Mam Leki a som celkom spokojny, no v zime sa stava, ze mi zamrzne ten otacaci mechanizmus, co je dost naprd.

Odporucam take palice, ktore nemaju otocny system, ale aretovaciu packu. Napriklad Black Diamond, konkretne by som teraz volil model TRAIL:
hudy.cz/goodsdetail_ls.asp?nG…
vyborna je ta predlzena guma, ale to ma zmysel len ak chodis dost aj v zime. Ak nechodis, tak postaci lacnejsi TRAIL BACK.

Merhorn

Lubo a neskusal si si mazat vnutorny povrch? Ja si to mazem s WD 40 a nemrzne mi to ani v zime a navyse to lahsie ide. A nestalo sa mi ani raz, ze by mi to sa posunulo vplyvom vrstvy wd-cka.
Ja mam vysku 183cm a na rovinu si davam dlzku cca 120 a na stupanie, mimo extremneho si nastavuejm sirokopouzitelnyuniverzal 115. Toto sa mi osvedcilo.
Na klesanie tych 125 ako pise Axel, mame to podobne s nim nastavene cize sa zda,ze to je naozaj optimalne nastavenie pre tuto vysku. :)

PetoH

Mne vyhovuje okolo tych 105-110cm pri vyske cca 180cm. Na rovinke mi to pomaha drzat pekny rytmus, dolu kopcom ak nemozem ist shusom, tak ma nebolia kolena. Ale najma do kopca je to fasa vec. Na miernych stupaniach sice nepocitujem az take odlahcenie, ale so zvysujucim sa sklonom sa zvysuje ich prinos. Proste cim strmsi kopec, tym si viac citim ruky :) . A pravdaze pri prekracovani potokov, strmych zrazov a pod. je to na nezaplatenie.

Rujir

Pridavam sa k tym, ktori tvrdia, ze palicky jednoznacne ANO. Fakt su super. Len upozornujem, ze zo zaciatku, kym si clovek zvykne, tak ma 100 chuti ich hodit po psovi. Ale akonahle "prejdu do krvi" uz je to v pohode.
Inak plny suhlas s Lubom:

  1. rozhodne ziadny antishock
  2. rucka radsej korok, guma alebo pena, rozhodne nie plast
  3. ak su len na trek tak pozitivny sklon je fajn
  4. aretacny system jednoznacne ala Black Diamond a nie klasicky konicky - ten je na draka nech je od ktorejkolvek znacky
  5. Cim tensie, tym lahsie, ale na druhu stranu na pevnych povrchoch vibruju - niekomu to vadi, mne nie, ale bacha na to.
  6. Nastavanie dlzky je podla mna individualne - kazdemu vyhovuje nieco ine. Ja som ich zo zaciatku prestavoval pred kazdym stupanim a klesanim. Teraz ich nastavim raz - rano - a vydrzim s tym cely den. :-D
  7. Zistil som, ze na ladovcovych turach su palicky zbytocne
  8. jednoznace vymenitelne tanieriky - aspon letne a jedny do snehu
  9. vymenne hroty su mozno fajn, ale zatial som vzdy skor znicil palicky ako hroty
    Snad vsetko... :-)
Petr Sadecky

Potom co jsem skoro polovinu klesání z Triglavu na Aljažev dom seskákal po jedné noze používám hůlky a i když si ze začátku na ně člověk težko zvyká jak píše Rujir tak dnes bych bez nich neudělal krok. Od té doby jsem měl sice ještě menší problémy s kolenem a dokonce měl už i domluvený termín operace s ortopedem tak jsem to po dvou měsících v Alpách rozchodil právě díky hůlkám a přenášením váhy na ně hlavně u klesání... To je jeden důvod PRO hůlky z praxe, ostatní myslím dobře popsali Lubo a Rujir.

OndrejP

moj nazor (ako keby niekoho zaujimal, ze :-)

vystup - palicky nie, okrem dlhych vystupov s narvanou 80kou-100vkou

zostup - palicky ano, okrem skalnatych a podobnyh terenov (samozrejme, plus ladovec), kde su viac na skodu ako na uzitok.

znacka - vrele odporucam Black Diamond - maju taky "klipsnovy" system (niekto tu zavalil ze aretacny, ale tomu ja nerozumiem, ja som jednoduchy chlapec z dediny). na jednu z nich som samozrejme hned stupil, v pohode vydrzala, len sa trochu ohla - vyrovnal som ju o zveraku a je to ok :-) pred tym som mal masters s antishock - to bol teda shock! nikdy viac :-)

No-name

Inac vsetky vyhody paliciek tu uz boli spomenute a ja pridam jednu nevyhodu.. Clovek ich pouzivanim straca cit pre rovnovahu. Bohuzial to neviem z vlstnej praxe potvrdit, ale kdesi som o tom cital:)

OndrejP

no-name> ja som to necital, ale prezil :-) a mozem ti to potvrdit - vid moj prispevok nizsie.

Bacaardi

ja k tomu pridal uz len tolko ze palicky nemam, dlho som ich odmietal, po zimnej hrebenovke malej fatry a par zostupoch z vrchov som pochopil, ze palicky ano, je ich treba.

MisoM

tiez hlasujem za ANO, su situacie ked sa velmi hodia. Na vystup ich nepouzivam, len ak by bol blatisty chodni, ze sa smyka a pod. Na zostup okrem skal kde skor zavadzaju, pouzvam skoro vzdy.

Ked nahodou odide koleno pri zostupe (co sa mi raz stalo :)) su na nezaplatenie. Black Diamond mam a som s nimi spokojny, su pomerne odolne a kadeco uz prezili a su stale rovne a neohnute. (to som ich raz natiahol ako luk co som sa poklzol a myslel som ze je uz po nej).

Adushka

Ja mam Mastersky, s korkovou ruckou, uz zo styri roky, som s nimi maximalne spokojna, pomer cena/vykon na pohodu.

Ursus

ja len jednu mozno blbu otazku na znalcov: neexistuje nieco univerzalne co by sa dalo pouzit aj k bezkam, teda back country najmä,
dik

Sifon

Pri túrach na ťažko určite ANO. Ja osobne som zástanca paličiek nebol (však ma nič nebolí, nie?), avšak dostal som jedny ako dar a tak som ich nenechal v skrini stáť a urobil som dobre. Najmä pri prudšom stúpaní naťažko je to skvelá pomoc. Ako ich mám len raz som si ich nezobral a musím povedať, že mi chýbali.Čo sa týka zavadzania v určitých situáciách, je to presne tak, ako napísal Lubo.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov