Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ochrana prírody je v slepej uličke

Diskusná téma K článku: Ochrana prírody je v slepej uličke

Do februára 2007 bol riaditeľom Správy Národného parku Nízke Tatry (NAPANT). Po odvolaní všetkých riaditeľov národných parkov a chránených krajinných oblastí bývalým riaditeľom Štátnej ochrany prírody (ŠOP) ostal pracovať na správe parku ako pracovník envirovýchovy. Onedlho odchádza úplne, pretože je presvedčený, že v súčasnosti štát prírodu chrániť nechce. Ing. Marián Jasík.

Peter61

04/10/20 07:29

Rudo Pado k 20 rokom OZ Tatry:
"Ochrana životného prostredia sú preteky bez cieľovej brány. Všetky víťazstva sú dočasné a všetky prehry trvalé. "

Peter61

čo sa týka tohto pána, zrejme sa v prvej minúte nevenoval riadeniu motorového vozidla, takže dopraváci majú čo riešiť, ale jinak, u mne dobrý, ďalej som to nekukal.

Podľa týchto prvých seqencií som usúdil, že v orientácii je dobrý, smerovali na Kriváň vo VT . To je lepší výsledok, ako jeho zelenotričkoví súkmeňovci, ktorí onehdá hľadali stopy Štúrovcov na fatranskom Kriváni ( nepamätám, bol to Malý vo Veľkej Fatre, alebo Veľký v Malej ?)
Ja som to nepozeral ďalej, ale nevidím žiadne problémy. Aj kamzíkovia si chcú užiť pyrotechniky.
Comments are turned off.
youtube.com/watch?v=mysjydo8h…

Martin knor

Ano. Smrek bol velmi vdacnou drevinou, pretoze rychlo rastie a je nenarocny. Preto sa sadil aj tam, kde nemal svoje optimum, cize na nizsie pahorkatiny. Z takych miest teraz celkom vymizne a vyssie sa snad budu sadit zmiesane lesy a nie monokultury. To je vsak hudba buducnosti. Pre pritomnost je dolezite vediet, ze sa da boj proti sireniu lykozruta robit aj inac ako holorubmi. (Aj ked o uspesnosti obidvoch sposobov mozno opravnene pochybovat.)

PaliT

Zaujímavú debatu som mal počas prejazdu z Passau popri Dunaji, majitelia jedného kempu totiž zároveň vlastnia les. Povedali mi, že smreky sú úplne na odpis, vymierajú prakticky všetky. Skúšali všetko možné, holoruby, odkôrnenie, preventívne odstraňovanie napadnutých stromov, nepomohlo vraj NIČ. Na jednom ich kopci vraj z celého porastu prežil JEDEN strom a ten teraz chodia študovať vedci až toť z Viedne, vraj či nemá nejakú špeciálnu genetickú výbavu, ktorá ho robí odolným.

Píly v okolí sú vraj vybukované na dva roky dopredu, tak oni vyťažené stromy štiepkujú.

Záver bol taký, že idú komplet zmeniť štruktúru lesa, smreky už nechcú ani vidieť, pritom ich tam pestovali 300 rokov.

Martin knor

Takto vypada boj s lykozrutovou kalamitou v Nemecku (Berchtesgardener Alpen). Popadane napadnute smreky co najskor odkornia. Ako vidno, moznosti je viac, netreba okamzite robit holoruby.

Martin knor

16/09/18 21:46 som v tomto vlakne pisal, ze su v Gaderskej doline 2 tabule, na ktorych sa lesnici chvalia tym, ako sa staraju o les a SOP im to znemoznuje. Uz tam nie je ani jedna. Bud slo o cierne stavby, alebo ten vlanajsi poziar maju na svedomi lesni robotnici a jednoducho sa nie je cim chvalit.

Martin knor

V roku 2016 boli v Slovenskom Raji zrusene vsetky maloplosne rezervacie, zrejme v ramci novej zonacie. Ako to dopadlo, mozno vidiet z obrazka. Na strome je znacka SPR (Meander Hnilca) a za nim holorub.

Sona

"Dlhodobé výhrady voči lesnému hospodáreniu, ale aj neriešenie zásadných a naliehavých problémov v rezorte pôdohospodárstva a rozvoja vidieka viedlo zástupcov viacerých iniciatív a mimovládnych organizácií, aby založili petíciu za odvolanie ministerky Gabriely Matečnej. Do dnešného dňa ju podpísalo 41 259 ľudí.
Dnes túto výzvu „A DOSŤ! pani ministerka“ odovzdali na Úrade vlády predsedovi vlády Petrovi Pellegrinimu, ktorého žiadajú, aby prezidentovi do konca marca navrhol bezodkladné odvolanie Gabriely Matečnej z postu ministerky."
aktuality.sk/…/?fbclid=IwAR2Z…

Sona

Bezdovodne utoky na inych diskutujucich tu nebudeme tolerovat. Pravidla pouzitia nasho fora to hovoria jasne.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma