RadaRecepty na vegánske muffiny a sušienkyV prvom dieli seriálu s názvom Ako vegánsky stravovať dieťa na túre som sľúbila, že prinesiem pár tipov na konkrétne jedlá. V tomto dieli to budú muffiny a sušienky, ktoré sa dajú dobre zbaliť do rôznych nádob a vziať na túru ako zdravšia alternatíva keksíkov a iných sladkostí. Ako vyplýva z názvu, sú vhodné pre vegánov, či už z presvedčenia, alebo ak vaše dieťa (či vy) trpí alergiou na mlieko a vajcia. 28/06/18 Soňa MäkkáStrava a pitie
RadaAko vegánsky stravovať dieťa na túre Keď nášmu Maťkovi ako čerstvo dvojročnému zistili silnú alergiu na vajce a mlieko a zakázali potraviny obsahujúce aj ich stopy, boli sme zúfalí. Naša strava obsahovala samé mlieko, syry, maslo, nátierky, deti jedli kaše, domáce vajíčka. Čo len bude to úbohé dieťa jesť? A najmä, čo bude jesť vonku, kde nie je priestor na nejaké sofistikované varenie?23/05/18 Soňa MäkkáStrava a pitie
RadaAko uvariť v ešuse puding Čo-Van-Hro-MaZ cyklu Outdoor Chef’s Diary – Každé dobré jedlo by si zaslúžilo bodku, záver, sladké potešenie. Minule som vám sľúbil, že pripravím recept “dezertu”, vhodného na outdoorové aktivity. Skvelé na ňom je, že v chladných obdobiach vás nielen poteší na jazyku, ale aj pekne zahreje. Hovoríme o pudingu, ktorý určite mnohí z vás už na vandri či pri stane varili. Toto je klasika, nejdem sa tváriť, že som vymyslel nové Créme Brulé. Každopádne, ak pomôžem “receptom” čo len jedinej hladnej a zahriatia hodnej duši, môžem si zapísať dobrý skutok. Poďme na to!05/01/16 Michal BuberníkStrava a pitie
RadaAko uvariť v ešuse Linguine so sardinkamiZ cyklu Outdoor Chef’s Diary – okrem komplikovaných outdoorovo kulinárskych špecialít ako bolo Chilli Con Carne, je treba mať v zálohe chutné a jednoduché jedlá vhodné na varenie v prírode. Jedno také sme si spravili v úvodnom článku cyklu Outdoor Chef’s Diary – Dubákové Risotto. Druhé si spravíme teraz. A bez srandy - vifonkové slíže bokom, idú sa variť talianske cestoviny. Linguine di Montagna (Sardine i Pomodori Secchi).29/12/15 Michal BuberníkStrava a pitie
RadaAko uvariť v ešuse Chilli con CarneZ cyklu Outdoor Chef’s Diary – Ľubo mi sľúbil, že pôjdeme otestovať nejaké variče a ja popri tom spravím ďalšie mňamkové recepty. Kuchtiť ma baví, prírodu zbožňujem, Ľubo sa mi upísal, a tak som vymyslel jemne komplikovanejšie recepty ako rizoto naposledy. Predsa len, na moderných kozmických varičoch a hrncoch sa varí omnoho lepšie ako na mojom starom hliníkovom ešuse.22/12/15 Michal BuberníkStrava a pitie
RadaAko uvariť v ešuse dubákové rizotoOutdoor Chef’s Diary – Dnes je všetko inak. Kedysi stačilo zobrať si na vander konzervu s moravským gulášom či frankfurtskú pochúťku (starí vlci mi určite do fóra napíšu všetky laskominy, ktoré sa používali a požívali) a bolo vybavené. Dnes nám záleží na tom, čo jeme, ako to chutí a čo si do hrnca dávame. Preto som sa rozhodol začať cyklus outdoorového šéfkuchára, nech aj jedlo v prírode má trošku chuť, formu a zmysel. Predsa len, nie iba vifonky chce človek jesť.15/12/15 Michal BuberníkStrava a pitie
RadaOpekačkyPri decembrovom stretnutí autorov s redakciou sa zvrtla reč aj na námety článkov a Tóno Záhradník pripomenul jeden veľký dlh nás autorov k turistickému národu. Nenapísanie článku o opekaní. Nuž som si spomenul na moje začiatky a kam som sa samovzdelávaním dostal po tridsiatich rokoch. Dúfam, že vám bude chutiť!25/02/11 Miroslav SvítekStrava a pitie
RadaVaríme v ešuse III.V tejto časti miniseriálu nebudeme iba variť. Budeme sa zaoberať tým, ako si vyrobiť či uvariť nejakú mlsku, sladkosť či dobrotu. Z vlastnej skúsenosti viem, že aj tí najväčší a najoddanejší mäsožravci živiaci sa zásadne slaninou, škvarkami, loveckou salámou či dobre vysušenou domácou klobásou prežívajú obdobia, kedy dostávajú neodolateľnú chuť na nejakú sladkosť a pri pomyslení na puding či nejakú sladkú voňavú kašu sa im robia "mžitky" pred očami a v teple spacáku rozmýšľajú o tom, ako sa vykradnú nocou do najbližšej dediny a tam vylúpia a vyžerú cukráreň. Zadržte, nikam nechoďte. Všetko je ľahko dosiahnuteľné a vaše úchylné chúťky môžu byť naplnené.07/05/08 Boro TomisStrava a pitie
RadaVaríme v ešuse II.Dnes budeme variť už trochu vyššiu kuchársku školu. Napriek tomu som presvedčený, že to dokáže i priemerne schopný chlap a výsledok bude nezabudnuteľný. Potrebujeme k tomu trochu viac surovín, ale nič, čo by sa pokazilo, alebo nedalo odniesť. A verte mi, že vaši spolupútnici si budú spomínať na vaše dielo s rovnakým pohnutím, ako na čarovný západ slnka, alebo bohovskú sprievodkyňu vo vlaku, či nádherne vychladené pivko v tej najsprávnejšej chvíli. Skrátka, láska ide cez žalúdok a na horách to platí dvojnásobne.16/04/08 Boro TomisStrava a pitie
RadaVaríme v ešuse V malej sérii článkov sa pokúsim povedať a ukázať niečo k téme táborníckej kuchyne. Ponúknem pár rád a receptov pre tých, čo sa nechcú uspokojiť s večnými čínskymi instantnými polievkami, ktoré chutia stále rovnako, majú radi teplú a dobrú večeru a pritom nechcú stráviť dlhý čas pri variči.02/04/08 Boro TomisStrava a pitie
RadaAko na stravu a pitie v horáchSnáď každý sa pred svojou akciou zamýšľa nad tým, ako sa bude stravovať. Tí majetnejší sa stravujú na chatách, ak to situácia dovoľuje a tí menej majetní zháňajú lacné potraviny, ktoré si odnesú na svojom chrbte. Sám patrím k tým, ktorí sa veľmi nestravujú na chatách.08/03/06 Jakub SoľankaStrava a pitie