Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Novinka Aktuálne z Vysokých Tatier

Boli sme sa pozrieť cez víkend v Malej a Veľkej Studenej doline, prešli sme Priečne sedlo a prinášame pár postrehov.

Priečne sedlo na jeseň

V stredných polohách je pestrofarebná jeseň bez snehu. Takto je to až po Zamkovského chatu. V Malej Studenej doline, na hornej hranici lesa, začína snehová pokrývka a od cca 1800 m n.m. je súvislá. Sneh je na chodníkoch utlačený a často zľadovateľný. Odporúčame aspoň turistické retiazky.

Nad Téryho chatou je súvislý sneh, pod Pfinnovou kopou v traverze boli nestabilné vankúše snehu. V žľabe stúpajúcom do Priečneho sedla nafúkaný sneh nebol. Bola tu však asi 20cm hrubá vrstva čerstvého nestabilného snehu bez podkladu. Pohyb v teréne bol preto náročný. Reťazová línia vpravo nebola pod snehom ani ľadom, v pohode použiteľná. Ľavá čiastočne pod snehom. Nutné sú mačky. S cepínom nie je veľmi čoho sa chytiť, keďže sneh ešte nie je nosný.

Zostup do Veľkej Studenej doliny v súvislom snehu. V žľabe neboli nebezpečne previate snehy ani iné nástrahy. Po opustení zľabu úbytok snehu a až k Sivému plesu ho nie je veľa, no je nestabilný, takže postup je pomalší, lebo nikdy neviete, do čoho stúpate. Viac snehu a čiastočne aj naviateho je v traverze Javorového štítu. Na zbojíckej pláni smerom k Starolesnianskemu plesu je miestami vyfúkané na skalný podklad, miestami naviate a prebára sa až nad kolená. Od plesa k Zbojníckej chate už bez problémov.

Zostup zo Zbojníckej chaty bol bezproblémový. Na chodníku bol utlačený a ojedinele zľadovatelý sneh. Reťaz nad Dlhým plesom prišla vhod. V zostupe do Brány občas ľad. Chodník ponad potok s reťazami už viacmenej bez snehu. Následne sa po kameňoch bez snehu dá hopsať asi od 1700 m n.m. Ďalej je zostup až k rázcestiu nad Rainerovou chatou bezproblémový. Pozor si len treba dávať na mimoriadne šmykľavé drevo na mostíkoch.

Pripájame krátky videoreport z nášho Instagramu.

View this post on Instagram

A post shared by HIKING.SK (@hiking.sk) on

Novinky