Poloha a prístup

Objekt prístrešku – kolkárne je situovaný do sedla Havran (390 m n. m.), ktoré sa nachádza v južnej časti pohoria Považský Inovec, v podcelku Krahulčie vrchy. Sedlom prechádza nielen dôležitá hlavná cesta, spájajúca Považie s Ponitrím, ale križuje sa tu viacero turistických chodníkov. Najvýznamnejšia je červená značka, vedúca hrebeňom pohoria (Hlohovec – Marhát – Bezovec – Inovec – Mníchova Lehota). Ďalej je to modrá značka z Piešťan, ktorá pokračuje k motorestu Čertova pec. Alternatívny prístup do sedla je možný z viacerých miest, stačí sa pozrieť na TuristickaMapa.sk. TIM Sedlo Havran sa nachádza hneď vedľa objektu hostinca.

Objekt a nocľah

Stavba prístreška, bývalej kolkárne, sa nachádza v areáli opusteného hostinca Havran. Je voľne prístupná. Ide o jednoduchý objekt drevenej konštrukcie, ktorý je zastrešený zachovalou sedlovou strechou. Jeho dĺžka je približne 18 m a šírka asi 2,5 m. Podlaha sa skladá z jednej polovice z betónovej dráhy a z druhej, kde ju tvorí udupaná hlina. Na nocovanie sa najlepšie hodí západná časť objektu, ktorú chránia z troch strán steny z dosiek. Na východnom konci sa tak isto nachádza obvodovými stenami uzavretá časť, no v lete 2013 bola takmer celá zaprataná stavebným odpadom. Na prespanie dobre poslúži aj samotná dráha, hoci tu nie sú bočné steny. Preto pripevnenie celty alebo PVC fólie z bočnej náveternej strany zvýši komfort nocľahu. Celkovo pohodlne v spacích vakoch na karimatkách dokáže prenocovať aj väčšia skupina turistov (10 – 12 osôb). Pred prístreškom – kolkárňou sa nachádza niekoľko stolov s lavicami a upravené ohnisko.

Voda a okolie

Vodný zdroj sa v tesnej blízkosti nenachádza. Najbližšie sa dá voda načerpať v areáli reštaurácie a obory Furman pri TIM Vila Bakchus. Zato okolie sedla Havran je bohaté na viaceré zaujímavosti. Najvýznamnejšia je jednoznačne červená značka vedúca hrebeňom pohoria. Z vlastivedného hľadiska je najatraktívnejšia jaskyňa Čertova pec s blízkym motorestom. Ďalej samotné Piešťany s kúpeľmi či obce Moravany nad Váhom (kaštieľ, nálezisko pravekej Venuše z Moravian), Hubina (stredoveký hrádok na Hradišti), Ducové - Kostolec (veľmožský dvorec) a Sokolovce (dodnes zachovalá veža stredovekého hrádku).

Túry hlavným hrebeňom Považského Inovca

Opis hrebeňovky Považského Inovca
Hrebeňom Považského Inovca trochu inak
Zimný prechod hrebeňa Považského Inovca

Súvisiace odkazy

Jaskyňa Čertova pec
Motorest Čertova pec
Mesto Piešťany
Reštaurácia a obora Furman
Moravany nad Váhom
Hubina
Ducové - Kostolec
Sokolovce