Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

autor foto: OZ Kráľova studňa
autor foto: OZ Kráľova studňa Zatvoriť

Správa Na Kráľovej studni odhalili Lavicu troch kráľov

Veľkofatranskú Kráľovu studňu pozná väčšina turistov, ale tiež v menej navštevovanej Ľubovnianskej vrchovine nájdete rovnomenný vrch. Leží priamo na poľsko-slovenskej hranici a na jej vrchole sa vypína jediná tzv. výhľadňa na Slovensku. Okrem drevenej veže a útulne od júna 2016 pribudla nad prameňom Kráľovej studne tiež lavica troch kráľov, podľa ktorých je lokalita pomenovaná.

Aktívne občianske združenie Kráľova studňa z Lenartova neustále vyvíja činnosť na zatraktívnenie pohraničných hôr v okrese Bardejov. Okrem pravidelných športových podujatí sú to tiež kultúrne akcie. Výsledkom poslednej aktivity bol rezbársky plenér, ktorého výstupom budú sochy kráľov. Aby pripomínali stretnutie uhorského a poľského panovníka v roku 1471. Konečná podoba Mateja Korvína, Kažimíra IV. Jagellonského a Svätého Kažimíra je dielom troch rezbárov: Alena Mrekajová, Dalibor Novotný, Albert Šimrák a Ján Šima. Z dubového dreva vytvorili tri plastiky a prepojili ich dvomi lavicami, čím vznikla tzv. Lavica troch kráľov.

Slávnostné odhalenie lavice sa uskutočnilo v sobotu 18. júna 2016 počas športovo-kultúrneho podujatia Lenartovský rebriňák za účasti okolo 400 turistov. Vrch Kráľova studňa sa nachádza na hlavnom a zároveň hraničnom hrebeni Ľubovnianskej vrchoviny v nadmorskej výške 773 metrov nad obcou Lenartov, odkiaľ vedie zelená značka (1,5 hodiny chôdze).

Súvisiace odkazy

Autori fotografií: Miloš Bortnik ml. a Jaroslav Šivec

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš