Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Outdoorové cestovné kancelárie na Slovensku

Diskusná téma Outdoorové cestovné kancelárie na Slovensku

Skúste vyjadriť svoj osobný názor na základe vlastnej skúsenosti k outdoorovým cestovným kanceláriam na Slovensku (výhody, nevýhody, dobré i zlé skúsenosti apod.).

Peter

Bol som s Matom na Venedigeri vlani a bolo bohovsky. Treba vsak ratat s tym, kedze je to az v oktobri, ze vas mozu stihnut vsetky druhy pocasia. My sme mali prvy den, pocas vystupu na chatu pekelne teplo a s 20 kilovymi batohmi je to dost umorne. druhy den, vystupovy, sa uz dost mracilo, neskor zacalo dost fukat a posledny den sme sa zobudili do zasnezenej krajiny, kde sa pri zostupe snezenie s ubudajucou vyskou menilo na dost husty dazd.
O takomto case uz je chata zavreta a spi sa vo winterraume. My sme mali stastie, ze bol prazdny, ale nemusi to byt pravidlo. Winterraum je vyborne vybaveny. K dispozicii je kompletny riad, hrnce, pec, kopa dreva, deky. Ale ak uz je obsadeny, trebe sa pripravit na bivakovanie pri chate. Mato bude urcite brat aj bivakovacie stany. Takze okrem lan bude treba hore vyniest dalsiu zataz. Voda tu nie je ziadna, ale je takmer iste, ze sa v okoli chaty najde nejaky firn. Ale po tohtorocnej slabej zime by som sa na to nespoliehal. Ale samotna turistika je skutocne krasna.
Odporucam vsetkym.

Peha

Super, teším sa, že sa spoznáme :-).

Sona

Tak na Lago di Garda sa stretneme :-)

Peha

Ideme na Hory v okolí Lago di Garda rukami-nohami a na Großvenediger 3667 m (ak bude ešte miesto).

Axel

A na ktore zajazdy ste sa prihlasili?
Ja idem s nimi do Chorvatska v auguste.

Peha

Od 4. - 17.6.2007 sme sa spolu s manželom prvý krát zúčastnili zájazdu s CK Rokošport - Za krásami Pyrenejí. Celý pobyt, program, túry, atmosféru, kamarátsky prístup a tiež profesionálny prístup na túrach hodnotíme na plných 100 % (My by sme dali aj 200% :-)). Z Rokošportu boli Maťo a Kika. Už sme sa prihlásili na ďalšie dva zájazdy ešte na tento rok. A nabudúci rok tiež len s nimi. Môžem porovnať s CK BUBO, s ktorou sme boli pred 2 rokmi vo Walliských alpách. Bubo boli tiež fajn, ale sprievodcovia neposkytovali toľkú zábavu, profesionálny prístup na túrach, informácie o okolí... Vo Walliských alpách sme neurobili všetky túry ako písali v katalógu. Viac sme s nimi už nešli na žiadny zájazd. Ale máme s manželom aj s Walliských álp nádherné spomienky a chceme sa ešte do tejto oblasti vrátiť.

Dana Dvorakova

jednu vec Vam poviemReagovať | Rozbaliť príspevokZbaliť príspevok | Oznám správcovi
zamyslite sa nad slovom ZAKAZNIK a SLUZBA ZAKAZNIKOM. Zakaznik je clovek, ktory si zplatil za sluzby a nie NEPRIATEL. Vase spravanie sa k zakaznikom - vsetkym ! - mozno preslo mlcanim v case, kedy ste boli mladi, ale nie teraz.
ps: Samozrejme, ze som ocakavala aka bude Vasa reakcia. Ked sa citite zhrdeny nemoze byt Vasa reakcia objektivna ci uznanliva. Za svojim nazorom si stojim. Clanok vysiel dost neskoro aby neslo o histericke nactiutrhanie. Takze pekny den Vam prajem :)

Alino

Na CK Rokosport sa naozaj neda povedat ani jedno zle slovo. :-)

Il

Síce neskoro ale predsa, pridávam na tomto fóre vyjadrenie majiteľa CK Naturtours k téme Elbrus a Dana Dvořáková:

Kto nebol v posledných rokoch na Kaukaze, nemôže celkom dobre pochopiť niektoré veci, o ktorých Dana Dvořáková z Trnavy píše. Najprv bola rozčarovaná z toho, že som zaplatil bakšiš policajtom 150 USD. Nerád píšem o tom, čo sa pod Kaukazom deje, ale policajné kontroly vyžadujú úplatky a je len vecou šťastia, koľko kontrol bude a na aké typy policajtov (sú to vôbec policajti?) natrafíte. My sme platili pokutu napríklad za to, že sme na prázdnej dedinskej ceste prešli cez plnú čiaru, keď po celej ceste šlo veľké stádo kráv. Policajti najprv vezmú vodičom dokumenty a potom vyrubia taxu. Získať chcú čo najviac, ktovie či nemusia odvádzať aj komusi v pozadí... V roku 2005 nám vodič českého autobusu hovoril veľmi nešťastný svoju skúsenosť: podrobil sa „skúške“ na alkohol – cez rúrku z novinového papiera musel fúknuť na policajta, ten konštatoval, že vodič pil. Vodič nepil a chcel dokázať svoju nevinu tak, že pôjde na odber krvi do nemocnice. Policajt šiel pred ním najprv vec vybaviť, a tak mu aj pri odbere „dokázali“ že pil – stálo ho to 800 USD. Slečna Dvořáková si v našom prípade trúfala zjednať platbu – úplatok na 150 rubľov (v tom čase 1 USD bol 24,50 rubľa). Teda traja policajti sa mali uspokojiť so 6 USD! Realita je taká, že pri skupine zvyknú pýtať cca 5 USD za osobu, ba aj viac (musím pre úplnosť dodať, že to je špecialita uvedenej oblasti. Vlani sme boli napríklad na Nordkappe, cez Ruskú federáciu sme išli od Petrohradu do Murmanska a mali sme len výborné skúsenosti).
Opísaním týchto reálií, ako to pod Kaukazom beží, sa môžeme odraziť aj k iným problémom. V týchto horách nie je možný voľný pohyb (ani v Tatrách turista nesmie opustiť značkovaný chodník). Iste, dá sa riskovať a chodiť bez povolení – aj v Tatrách sa dá chodiť mimo chodníkov... Kto mieni rešpektovať pravidlá, má mať dve povolenia - bumažky: vstup do pohraničnej oblasti a vstup do národného parku. Je to síce jednoduchá administratívna záležitosť, ale treba za tým chodiť. V tejto veci som išiel autom s majiteľom kempu „Saklya“ Osmanom do Nalčiku, kde sa odohrala príhoda - stretnutie so starostom mesta a šéfom kaukazských projektov Akadémie nauk v Moskve. Stal som sa „rukojemníkom“, musel som sa podriadiť ich programu, bola v tom aj v kritike spomínaná svadba. V žiadnom prípade však som si nešiel „vyhodiť z kopýtka“. Bumažky na druhý deň boli, ale ďalšie problémy boli na svete. Z tretej ruky sa niektorí účastníci dozvedeli predpoveď počasia z internetu pre celú oblasť, ktorá je málo presná pre masív Elbrusu. Ja viac verím údajom, ktoré má horská služba z meteorologickej stanice na svahu Elbrusu. To síce nie je Chamonix, kde trikrát denne vydávajú meteorologický bulletin s údajmi pre všetky výškové hladiny, ale horskí vodcovia nepovažovali počasie za vhodné pre výstup na Elbrus. A tu sme pri najviac bolestivom bode – je skutočne neuveriteľné, kam až zašla slečna Dvořáková, keď renomovaných horských vodcov opisuje ako chlapíkov z miestnej dediny (to sedí, veď aj horskí vodcovia vo Vysokých Tatrách sú napríklad zo Smokovca), ktorí hore chodia nosiť toaleťáky. Všetci traja sú veľmi skúsenými horolezcami (hovorím o tých, ktorí mali zaistiť náš výstup na vrchol), Albert Chadžijev bol so sovietskou expedíciou na Evereste a na Elbruse sprevádzal aj Reinholda Messnera...
Že prečo som poskytol možnosť ísť hore s horskými vodcami? V žiadnom prípade nie preto, že by som si myslel, že bez nich by to nešlo, ale v tamojších horách kto má vodcu, má zadarmo aj prípadnú pomoc horskej služby. Čert nespí, ako sa hovorí - v roku 2004 jeden účastník z našej skupiny utrpel úraz (vykĺbenie ramena), pred pár rokmi v chodeckom teréne na Elbruse zahynula od únavy vtedajšia najlepšia slovenská horolezkyňa. V rokoch 2004 a 2005 vystúpilo na vrchol Elbrusu z mojich zájazdov po 26 účastníkov s horskými vodcami, ktorí na nebezpečnom ľadovom traverze natiahli lano a nikto sa necítil ponížený. Dohoda s horskými vodcami sa nerobí písomne, to je tam jednoducho tak.
Pre mňa je prijatie služieb horských vodcov jedinou možnosťou ako zabezpečiť maximálnu bezpečnosť účastníkov a toto na Kaukaze odporúčam každému. Niektorí horskí vodcovia z Vysokých Tatier ma dokonca kritizujú, že to nerobím aj v Alpách - na vrchole Mont Blancu bolo so mnou 538 turistov a horolezcov z mojich zájazdov (viete o niekom, kto by sa aspoň priblížil k tomuto číslu?) a nikdy to nebolo s horským vodcom. Tam je to však niečo iné, Kaukaz nie je Chamonix, kde sú stále vo vzduchu záchranné vrtuľníky, ktoré ešte aj večer kontrolujú situáciu. V masíve Elbrusu nie je ani jedna...
O horách niečo viem, bol som reprezentantom Československa v horolezectve, chodil som po horách na piatich kontinentoch a som aj celoživotným dobrovoľným členom Tatranskej horskej služby. Videl som v horách zomierať ľudí, preto je aj mojou povinnosťou ponúknuť bezpečnejšiu možnosť výstupu na Elbrus, aby aj turisti bez veľkých skúseností v horách mali reálnu šancu na úspech a tým, ktorí prichádzajú príliš suverénne pripomenúť, že do hôr treba chodiť žiť a nie umierať. V skupine o ktorej je reč, boli účastníci, ktorí sú v horách doma, ale aj takí, ktorí poznajú hory iba z rozprávania skúsenejšieho priateľa. Takže nie je pravdou ani to, že sa všetci účastníci spikli proti mne – mnohí veľmi dobre rozumeli tomu, o čo ide a keď slečna Dvořáková organizovala revoltu, na jej hystérii sa dobre zabávali. Som rád, že som v tej situácii našiel aj nových priateľov, s ktorými sa určite stretnem v našich milovaných horách. Však, Paľo, Rasťo, Alex, Jozef, Julo a ďalší?
Za zlé považuje slečna Dvořáková to, že som otázku vodcov postavil tak, že sú dve možnosti: kto chce a kto nechce. To jej nepasovalo do kariet, ona chcela jednotu proti mne. Napokon všetci súhlasili s mojím návrhom, keď však o všetkom rozhodlo nepriaznivé počasie, niektorí mi nedali peniaze, ktoré som ja vodcom zaplatil. Slečna Dvořáková si dokonca myslí, že som z toho mal províziu... Prisahám, že som nedostal nič! Keď pokus o výstup na vrchol nevyšiel kvôli počasiu, ani ja som nebol spokojný s odvedenými službami horských vodcov, pozval som ich do kempu a dožadoval som sa vrátenia časti platby. Dlho som vyjednával aj spolu s Osmanom, majiteľom kempu a jeho manželkou Ľudmilou (videli, že strácajú klienta, ja sa tam nehodlám vrátiť). Nič nepomohlo, moja finančná strata bola spečatená.
Aj napriek tomu, že som tak urobil už tam, ešte raz sa ospravedlňujem za to, že som „uletel“ – ani moje železné nervy (tak ma poznajú tisíce ľudí v kruhoch horolezeckých, turistických, lyžiarskych i prírodovedeckých) nestačili na hystériu choleričky (sama sa k tomu hlási), ktorá pokazila dovolenku nielen sebe, ale aj ďalším účastníkom zájazdu.
A ešte k poslednému odstavcu, kde slečna píše, že u mňa zaplatili účastníci o 8000,- Sk viac ako Prievidžania. Nuž, nechce sa mi zisťovať, čo všetko bolo či nebolo v cene zájazdu Prievidžanov, ale viem, že za autobusovú dopravu (prenájom autobusu, nafta, diéty vodičov, stojné, cestná daň, mzda druhého vodiča, cestné a hraničné poplatky) som zaplatil 201 040,- Sk (cesta dlhá 6388 km), za poistenie účastníkov 19 152,- Sk, výdavky vo valutách boli 110 117,- Sk a za víza + vízovú podporu som zaplatil 48 000,- Sk. Pri cene zájazdu 18 499,- Sk za osobu bol celkový príjem 388 479,- Sk, výdavky spolu boli 378 310,- Sk. To znamená, že zisk bol 10 169,- Sk. Prosím, ukážte mi, kto robí riskantný porovnateľný 21-denný zájazd na Kaukaz s takýmto ziskom!
Najradšej by som dal do modlitby vetu: chráň ma, Bože, pred cholerikom popísaného typu, ktorý je schopný rozbiť a rozoštvať aj ináč dobrú partiu.

Lubo

Musim sa pridat k pozitivnym ohlasom na CK Rokosport.
Boli sme s nimi na Dachsteine a vsetko dopadlo na jednicku. Dokonca aj pocasie sa umudrilo na vybornu, aj ked to najprv vyzeralo vselijako. Mato Nemcek ako sprievodca je vazne super ... niet co dodat. Pojdem s nimi znova a rad.

Dafi

No precitala som si tie clanky o Elbruse a Natourtours.Kamarat bol s nimi v r. 2005 a tiez bol mierne nahnevany ze od nich na mieste povyberal dolare navyse o ktorych predtym nebolo ani reci a v katalogu ma jasne uvedene ze "konecna cena" je tolko a tolko. Mna len zarazilo ze presne to iste zopakoval aj v r. 2006. Prave v tom case sme boli na Elbruse aj my s Adrenom a v kempe kde sme sa chodili stravovat sme stretli zopar pekne napalenych ludi od Lehotskeho. Po tom clanku od p. Dany a to co sme si vypuculi aj my sa im vobec nedivim. Je len divne ze na mieste su nasrati na organizaciu a akonahle sa im podari vrchol na vsetko sa rychlo zabuda, a vsetko je zrazu ok.Aj to ze ich obtiahne o dalsie peniaze. My sme s adrenom boli na Elbruse 8, v cene bola lanovka,doprava,sprievodca, poplatky statnym zamestnancom, poplatky za vstupy do dolin, na tury. Nikto od nas nepytal na mieste ani po ceste korunu na daku pokutu ci povolenie na trek.Taktiez vodca s nami chodil na tury a neplatili sme si ziadneho miestneho tzv. vodcu. No co uz.Ja sa divim ze to lehotskemu uz tolko rokov fungovalo - tenot rok uz v katalogu Elbrus nema - preco asi?

Funttomas

Čo narobíme s CK Rokošport, keď je naozaj perfektná? O tom, že sa tiež pridávam k ováciám, sa môžete presvedčiť v týchto dvoch reportážach: hiking.sk/…/zakarpatska_ukraj… a hiking.sk/…/polske_poloniny_b…. Želám im, nech skvelá rodinná atmosféra na ich zájazdoch je nemenná a nech im vydrží terajší vysoko profesionálny zápal pre vec. A vedúcemu Maťovi zas prajem dobrých a spokojných zákazníkov. Viac už nemám, čo napísať. Lebo všetky pochvaly už odzneli.
Peterf krásne vystihol myšlienku celého CK Rokošport.

Jano

Tak to ma mrzi, mne to islo bez problemov, ale je to mozno tym, ze si moj comp pamata automaticky heslo. Pre tych, co su registrovani ako peterf je clanok v sekcii Horske forum- Reportaze- Tak som tam bol od Figa. Je to pomerne obsiahla reportaz zo zajazdu na Elbrus a autor sa tu o majitelovi cestovky, ktoreho nazyva ujo Vana /je zjavne, ze ide o tu istu osobu a CK ako v prechadzajucom pripade/ zmienuje dost negativne a potvrdzuje skusenost Dany Dvorakovej.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum