Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ďaleké výhľady a možnosti ich pozorovaní

Peter61

stale vidno len tie nizsie Alpy, treba hladat aj tie vyssie.

Martin knor

Dnes som bol na prechadzke v Sulovskych vrchoch a pod Uvozom som nasiel este krajsi vyhlad na Alpy. Asi je takych vyhladov u nas viac.

Turista222

To je neuveritelne ;). Darmo, vychod je vychod. K tomu niet co dodat!

Peter61

Uzasne, Libor,
az do dnesneho dna som si myslel, ze to nie je mozne !!!!
Skratka je to tak, ze vsetci o dacom tvrdia, ze sa to neda, ale potom pride niekto, kto o tom nevie a urobi to.

Libor Durcek

Vychodne od obce Mirkovce okr. Presov je geokeska odkial vidiet Alpy. Je tam aj foto.

Miloss350

Veru chcem nafotit kruhovu panoramu, uz rok striehnem na dobre pocasie ale raz sa dockam. Chceli by sme tam spravit nejaku tabulku s popisom hor dookola, lebo je odtial pekny vyhlad. Uz som to raz nafotil, len som nemal dobry fotak. Dik za link, pekny clanok, urcite mi to pomoze. Lovu vyhladom zdar :-)

Wbk

Nazdar, Miloš,
pokiaľ viem klasickú užívateľskú predpoveď dohľadnosti špecificky pre Slovensko SHMÚ v nijakej forme nevydáva. Možno niečo vydávajú v leteckej meteorológii, ale ak aj áno, tak to bude výlučne pre internú prevádzku letísk.
Na nete môžeš nájsť nejaké zahraničné modelové predpovede aj pre Strednú Európu (hľadaj niečo ako "visibility forecast"), ale spoľahlivosť je podľa mňa v každom prípade dosť otázna, dohľadnosť sa predpovedá ozaj veľmi ťažko.
Môžem ti poradiť asi toľko, že tu na hikingu som písal článok na túto tému ( hiking.sk/…/meteorologicke_as… ), skús si azda pomôcť ním, ja využívam len a len tieto všeobecné poznatky odsledované v praxi, nesledujem vôbec žiadne špeciálne predpovede dohľadnosti. (Btw, u nás na webe to plánujeme v minisérii ďalších článkov ešte trochu viac rozmeniť na drobné).
Neviem v akom rozsahu smerov plánuješ fotiť tie panorámy, tu by som ťa ešte preto upozornil, že dohľadnosť býva v každom smere rôzna, veľmi veľa robí osvetlenie (poloha Slnka). Môže byť, že ak to chceš fotiť naraz rôznymi smermi prípadne urobiť kruhovku, budeš potrebovať naozaj nadpriemerne dobré podmienky s obzvlášť čistým vduchom, takže si možno na vhodnú chvíľu aj počkáš...

Miloss350

Ahoj Wbk, parádne fotky, to sa vám fakt podarilo :-).
Celkom dobrý nápad s tou stránkou, trochu som je prelúskal. Už dávnejšie chcem nafotiť panorámu z jedného kopca u nás a potrebujem k tomu výbornú meteorologickú dohľadnosť. (Najvzdialenejší kopec je zhruba 80km) Veľa krát som už bol hore na kopci (Holíš - nad Nimnicou) a vždy to nieje ono. Tento rok sa mi to ešte nepodarilo. Vieš mi prosím ťa dať link konkrétne niekam do útrob SHMU, kde by som našiel meteorologickú dohľadnosť, poprípade predpoveď?

Wbk

Len ako fun fact, ak vezmeme do úvahy nadmorské výšky Lomničáku a Ještědu, na LŠ by (vtedy či teraz) musela stáť cca 7 kilometrov vysoká rozhľadňa, aby z jej vrcholu bolo reálne možné (=zohľadňujúc všetky terénne prekážky na trase) Ještěd vidieť :)
Mimochodom, ten Praděd je z LŠ vzdialený 236 km ;)

Wbk

Za žiadnych reálnych okolností to nemohol byť Ještěd, ktorý je z Lomničáku 411 km ďaleko. Som si celkom istý, že sa jednalo o Praděd, asi takto nejak to mohlo vyzerať: viď dalekieobserwacje.eu/beskid-z…
Bolo by každopádne fajn nejak dopátrať ten zdroj, to by bol celkom unikátny materiál a fotografie :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum