Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ferrata HZS z Martina na Martinské hole

Diskusná téma K článku: Ferrata HZS z Martina na Martinské hole

Tento rok sa Martinské hole zaradili do zoznamu hôr, kde sa dá na výstup použiť zaistený turistický chodník, tu konkrétne s názvom "ferrata HZS". Dňa 7. 9. 2013 bola ferrata s dvomi variantmi obtiažnosti výstupu, kopírujúca Pivovarský potok, oficiálne otvorená. Ľahší variant má obtiažnosť B, ťažší je za C.

Fericki

počul som o tom,takže to nebude len fáma.na kaňoning je to pekna trasa.uvidíme čo tam porobia...

MisoM

tak zatial sa to len stavia, takze nie su o tom aj preto asi ziadne informacie, treba vydrzat asi este

Phalike

No paradna "atrakcia" pribudne do Turcianskej zahradky :)

Bulat

tá Lučanská Fatra je samé prekvapenie !

Bulat

neviem, či pán Topercer navštevuje tieto turistické stránky, ale nedá mi neuviesť jeho diskusný príspevok z iného článku venovanému tejto dobre utajenej lokalite - citujem teda Jana Topercera:

"Túto dolinku sme už v r. 1993 zaradili do regionálneho územného systému ekologickej stability (R-ÚSES) okresu Martin ako genofondovú lokalitu č. 27 Mlynský potok. Zároveň je to už dávnejšie navrhnuté maloplošné chránené územie, kde-tu s ešte stále zachovanými rôznovekými starými porastami bučín a smrečín s prirodzeným druhovým zložením a výskytom viacerých ohrozených druhov živočíchov, o.i. citlivých na vyrušovanie (tuná ich nebudem menovať). Dolina Mlynského potoka je jedno z 2-3 území v Lúčanskej Fatre, kde tí chudáci ešte žijú (či skôr dožívajú). Žiaľ, sme na nenažratom pakomančskom Slovensku a v "transparentnom" Martine - no a v pôsobnosti demoralizovaného Ministerstva životného prostredia SR a Štátnej ochrany prírody SR, kde najmä od r. 2006 obhajujú (česť výnimkám) už +-len záujmy prežitia na svojich flekoch a nie záujmy prežitia prírody. Majú - samozrejme neoficiálne - zakázané vyhlasovať chránené územia a v tých existujúcich odkývavajú skoro všetko, čo si niekto len trochu prachatejší/vplyvnejší zmyslí - lesné cesty, holoruby (pozri Drobkov, Smrekovicu, východné Nízke Tatry,,,), chaty, zjazdovky (pozri Chopok, T. Lomnicu,,, ale aj Martinské hole), heliporty (pozri Štrbu) a plno iných ničivých zámerov, medzi ktoré sa, žiaľ, zaraďuje aj chodník a ferata, ktorú teraz ťahajú cez túto dolinu. Čo si pamätám, tak branža ochrany prírody a ŽP ešte nebola v takých s*ačkách ako teraz - a asi až keď dofaklia poslednú nesprístupnenú dolinu, tak im (či skôr až ich deckám) možno-možno dôjde, o čo nás všetkých pripravili"

... berte prosím ako pohľad druhej strany na danú problematiku

Saso2

Zatial je tam postavenych niekolko drevenych rebrikov.

Jantaara

Aj keď to tam urobia, nemyslím, že to bude nejaká masovka.

Peto.z.bb

jantaara, nejde o to, ci z toho bude masovka. Ale o princip, ze v SR je viacero ovela vhodnejsich lokalit. Spolu so Sirokou vezou mi pride tento vyber lokality dost nevhodny, resp. mu nerozumiem, hoc ma bavi o tejto teme sledovat v mediach co najviac.

Jantaara

Myslím, že to nie je o tom, či je niekde vhodnejšia lokalita, ale o tom, či sa nejakí miestni nadšenci alebo obec rozhodne niečo urobiť. Teraz nemyslím Širokú vežu - Tatry a pár ďalších najatraktívnejších oblastí sú úplne inde ako zvyšok Slovenska. Pivovarský potok sám o sebe žiadne milióny neprinesie. Preto takéto oblasti zostávajú len pre tých nadšencov.

Peto.z.bb

Jantaara, zrejme v reportazi slovo "ferrata" pouzili inac, ako ho chapem ja. Napr. taky Travny zdiar hiking.sk/…/skalna_vyhliadka_… by som nikdy ferratou nenazval, hoc su tam rebriky uz zelezne. Spristupnenie doliny Pivovarskeho potoka mi pride OK, je to blizko mesta, v prostredi uz beztak dost poskodenom civilizaciou. Ale davat tam kovove prvky ktore sa pouzivaju s ferratovym setom mi pride dost nevhodne - pokazi to estetiku miesta.

Rast

Vsak tam nebude ferrata v pravom zmysle slova, len nejake retaze a tak, rebriky. Myslim si, ze je to dobre, ze sa to spristupni.

MisoM

peto no a co na tom ze je viac vhodnych lokalit? Spravia to tu pri MT a ja som za, bude pekna cesta na hole a zaujimava, aspon v tomto pripade neboli len dleh diskusie ako sa nieco ide robit ale rovno sa to spravilo a len dalo vediet ze sa uz buduje

Peto.z.bb

Miso, kamenom urazu :) je asi ten vyraz ferrata. Dost o tom tocime na inom fore. Je podla mna skoda, ak sa slovo ferrata pouziva aj na take TZT, na ktore sa bezne ide bez tzv. ferratoveho setu. Je to matuce. Takato nazvime "plnokrvna" ferrata ma vela roznych negativnych externalit, od ktorych by bolo dobre Dolinu mlynskeho potoka usetrit. Ak sa tam urobi TZT, s vhodnymi retazami a rebrikmi tam kde je to nevyhnutne, nemam samozrejme nic proti. A zacnem chodit ferratami :) aj na Travny zdiar mnou spominany nizsie, ci na Polanu, Ostru, Zbojnicku atd. Uz sklzam do off topicu, tak nech premostim naspat, dajte potom niekto miestny ci zasvateny vediet kolko a akeho zeleza planuju, resp. uz pouzili na danu novu TZT. A ci je to bezpecne aj pre povedzme 6r. dieta, vopred vdaka!

MisoM

tak kolko zeleza a ako to bude vypadat zistis asi az ked to dorobia, neviem presne kde to zacina, takze treba pockat pokial to dorobia a potom si to pojdem prejst, kedze to mam za rohom :))

No a ci to je alebo nie je ferrata, teraz diskutovat nejdem lebo okrem videa o tom nemam ziadnu info, v principe v rakusku mas lano natiahnuter pri turistickom chodniku a par rebrikov a ako ferrata, obtiaznost A je to uz vedene v zozname, takez ked tu tahaju lano, nie retaz ferrata to asi moze byt, co to je ale teraz tazko povedat nech sa to vypada akokolvek

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum