Príjemný výstup mierne stúpajúcou Račkovou dolinou vás dovedie zhruba po 3 hodinách od ATC Račkova dolina k otvorenému priestranstvu, kde uvidíte Kolibu, údajne najvyššie položenú na Slovensku.

Samotná koliba je malá a nie je v nej žiadne zariadenie okrem drevených konštrukcií na spanie (pričňa). Všetko je čisté. WC som nevidel. Strecha asi zateká, igelity sú rozvešané na vnútornej strane strechy. Koliba môže slúžiť ako veľmi dobré miesto na nástup na Jakubinú alebo Bystrú.

Odjakživa slúžila ako útočisko pri hrebeňovke, dnes má alternatívu v susednej Jamníckej doline v Kolibe pod Pustým. Z koliby na hrebeň je to asi 1.30 hodiny, v závislosti na tom, ktorú z ciest si zvolíte. Priamo nad kolibou sa spájajú značky žltá (pokračuje na Račkovo sedlo), zelená (pokračuje na Gáborovo sedlo) a zo zelenej odbočujúca modrá idúca na Bystré sedlo.

Podrobné informácie nájdete na mape VKÚ č. 3 Západné Tatry Podbanské Zverovka mierka 1 : 25 000 alebo v turistickom sprievodcovi spoločnosti Dajama v edícii S batohom po Slovensku diel č. 1 Západné Tatry Chočské vrchy.

Autori fotografií: Jozef Jelenčiak a Tomáš Trstenský