Poloha

Stavba prístreška je situovaná do sedla Lúčky, ktoré sa nachádza v juhozápadnej oblasti Strážovských vrchov, časť Trenčianska vrchovina. Križuje sa tu modrá značka vedúca z Trenčianskych Teplíc do strediska uzavretej a opustenej Chaty pod Ostrým vrchom a žltá, ktorá spája Kubricu (mestská časť Trenčína) s obcou Peťovka (miestna časť Motešíc). Od bývalej chaty pod Ostrým vrchom to do sedla trvá asi 1 hodinu, z Kubrice približne 1,5 h a z obce Peťovka sa sem dostanete za necelú hodinu. Tak ako som písal pri predchádzajúcich prístreškoch, pomerne hustá sieť značených chodníkov v oblasti dovoľuje prístup z viacerých miest a smerov.

Objekt a nocľah

Stavba sa nachádza v tesnej blízkosti TIM sedlo Lúčky, je jednoduchej drevenej konštrukcie, obdĺžnikového pôdorysu s rozmermi približne 4 x 3 metre. Zastrešená je pultovou strechou. Zo všetkých strán je voľne otvorená do terénu. Pod strechou sa nachádzajú dve lavice a stôl. Zem tvorí udupaná hlina. Aj keď altánok nie je primárne určený k prenocovaniu, štyria turisti tu vcelku pohodlne môžu prečkať noc. Z toho jeden na stole, ktorý sa dá využiť ako pričňa a ďalší traja na podlahe. Použitie karimatky a spacieho vaku je samozrejmosťou. Prípadné pripevnenie celty alebo PVC fólie z náveternej strany zvýši komfort nocľahu. Vedľa besiedky sa nachádza pekne upravené ohnisko so sedením a odpadkové koše. Kúsok bokom bola v čase mojej návštevy nachystaná veľká kopa dreva. Pri rázcestí značiek stojí božia muka a informačný panel, ktorý informuje o okolí a v krátkosti opisuje dejiny bývalej osady Lúčky, ktorá stála juhovýchodne pod sedlom.

Voda a okolie

Vodný zdroj sa v tesnej blízkosti prístreška nenachádza. Najbližšiu vodu nájdete pod osadou Lúčky. Ide tu o pramenisko Svitavského potoka. Ďalší autorom overený vodný zdroj – studnička sa nachádza nad rázc. pod Ostrým vrchom, pri prístrešku pod Ostrým vrchom. Podľa mapy by sa mal nachádzať prameň na trase žltej značky v smere do obce Peťovka (autorom neoverené). Na záver spomeniem, že celá oblasť pod Ostrým vrchom poskytuje mnohé možnosti turistického vyžitia.

Súvisiace odkazy

Motešice, časť Peťovka
Trenčín, časť Kubrica