Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zimný Chleb

Lubo

Vrsan, vsetko zavisi od vole,
aj pokrytie celeho Slovenska sietou turistickych chodnikov nebola lahka uloha, no na turistickamapa.sk$ret su publikovane a su to vsetko nase vlastne data. Je mi jasne, ze by neslo o projekt z vecera do rana, no ak sa do toho pustime a budu zdroje informacii, dokazeme to do buducej sezony znad zvladnut...
Vsetko vsak zalezi od ustretovosti SLP.

Eric

No vidis Peto, tak predsa len tento pekny aj ked sice trochu nezodpovedny vylet bude mat mozno velmi pozitivny dopad na informovanost turistov v zime :))

Andomakac

Peter pouzil len expresivnejsi vyraz, dodalo to pribehu stavu, nemyslim si zeby nejk extremne riskoval. Riskoval by keby nesiel kolmo ale kedze dobre cital teren a asi to tam aj poznal, riziko bolo vzhladom na podmienky minimalne. Vsetkym je jasne ze zimna turistika je omnoho nebezpecnejsia ako letna, vzdy tu bude riziko laviny, casto je to len o stasti, lavina moze zhucat aj v case ked to nik necaka a tam kde je to malo pravdepodobne.

Foreigner

to: andomakac
aj ten chlapik, co ho pochovala lavina z druhej strany Chlebu na Silvestra to tam vraj poznal dobre...a vieme ako skoncil...
takze podla mna sa autor mozno posudil situaciu spravne, ale MAL sa vratit a nie za kazdu cenu pokracovat...a tym, ze zisiel zo znacky PORUSIL pravidla NP !!!...
aby som bol uprimny, tiez sa mi to uz neraz stalo...ALE rozhodne to nevypisujem na internete a takto nedavam "rozumy" nejakym menej skusenym, ktori so povedia, ved som to cital...

Foreigner

a ak budem do detailov dosledny, zaroven clanok porusil pravidla o tom, ako pisat clanok na HIKING.SK --> "Ak článok v niektorom bode porušuje návštevný poriadok národného parku, napríklad nocovaním na nedovolenom mieste, redakcia na záver článku o tom pridá zmienku spolu s linkom na návštevný poriadok."

Lubo

Foreigner,
mam pocit, ze to s moralizovanim dost prehanas, pritom si tam nebol a situaciu nepoznas. V danej situacii spravili velmi dobre rozhodnutie, ktore viedlo k zachovanou bezpecnosti druzstva.
Navyse, ked si taky velky znalec textu navstevneho poriadku NPMF, mal by si vediet, ze tento predpis nepozna pojem "sneznicovy turista" ani "skialpinista". Otazka vztahu tychto aktivit k pravidlam pohybu na TZT je z pravneho hladiska preto velmi otazna.

Foreigner

Lubo,
nechcem, aby to vyznelo, ze sa chcem hadat, moralizovat ci mat pravdu za kazdu cenu, ale rad by som este doplnil nasledovne:

  1. mas pravdu, nebol som tam, situaciu poznam len z clanku
  2. podla mna, v danej situacii, aby nedoslo k ich ohrozeniu, mali este inu moznost, nez porusit predpisy a pokracovat ako to spravili, a tou bol navrat
  3. za znalca navstevneho poriadku NPMF sa nepovazujem, ale tento pozna jediny pojem - navstevnik. takze podla mna ci uz mam na nohach sandale, lyze alebo sneznice som stale navstevnikom, pre ktoreho su jasne definovane pravidla.

prajem pekny vecer

Jana T.

:)...turistika je naša radosť...a v Peťkovom podaní ,,PARÁDA " !!! :)

Andomakac

foreigner:

Ja si myslim ze zvolil spravne riesenie. MOhol sa vratit ale v takomto terene je riziko stale, takze potom by do hor v zime nemohol ist nikto.

A nech sa prihlasi ten co este nikdy neporusil navstevny poriadok (tymto nechcem obhajovat porusovanie), ale v tomto pripade bolo porusenie opodstatnene. Keby siel po znacne, tak ten clanok Peto mozno uz nenapise.

Pitr

Návštevné poriadky na Slovenku sú 100 rokov za opicami. Prečo v Rakúsku a v Alpách všeobecne nikoho nezaujíma kadiaľ, kam, kedy a prečo ide? U nás potrebujeme vodcu na Gerlach, pritom na taký Blanc nikoho nepotrebujem. To nehovorím o skialpinistických trasách, veď keby som mal chodiť len v dovolených terénoch, tak sa chodím na chaty ožierať. Proste v tomto veľmi zaostávame.

Andomakac

Sa mi zda ze ako clen Jamesu sa mozes pohybovat aj mimo vyznacenych horskych ciest.

Navstevny poriadok a pohyb po vyznacenych chodnikoch ma svoje opodstatnenie v letnej sezone, netusim dovod obmedzenia v zime. toto je urcite na zamyslenie.

Jjano

Môžeme sa baviť, či je návštevný poriadok národného parku zle alebo dobre zostavený, ale opodstatnenie určite má a to aj v zime. Aj v zime môže nevhodný pohyb návštevníkov môže poškodiť predmet ochrany národného parku.

Najprv treba pochopiť, prečo sa reguluje pohyb návštevníkov (závisí od konkrétneho národného parku) a až potom posudzovať, či ide o oprávnenú alebo zbytočnú reguláciu.

Pitr, mimochodom, a čo tak porovnávať sa nielen s Alpami, ale trebárs aj s americkými parkami? Tam je regulácia pohybu návštevníkov v národných parkoch ešte prísnejšia ako u nás... Navyše Alpy a Tatry ťažko porovnávať, Alpy sú podstatne väčšie a tak sú tlaky menšie.

Pitr

Parky v USA? a čo Aljaška a heliskiing, a podobné aktivity bez obmedzenia.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum