Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zimná túra Volovskými vrchmi

Diskusná téma K článku: Zimná túra Volovskými vrchmi

Keď napadne prvý sneh, hneď ma to ťahá von, do kopcov. Predstava, ako idem so snežnicami na nohách, ešte neprešľapaným chodníkom, je veľmi vábivá. Musím čo najskôr vyraziť! Tak som pre tohtoročnú prvosnehovú túru zvolil Volovské vrchy. Ťahalo ma to už do tohto kúta Slovenska aj tak dlho. Len si naplánujem trasu a nič mi nebráni, aby som nočným rýchlikom vyrazil na východ Slovenska.

Igor STRHÁRSKÝ

Článok ma veľmi potešil, keďže ide o môj "domovský" kraj. Je to oblasť vhodná na úplne všetky druhy turistiky (pešo, na bickli, na lyžiach). Škoda len, že tam turistický ruch čím ďalej tým viac vymiera. Hádam sa už túto sezónu niečo zmení. Ale na druhej strane to má aj výhody v podobe kľudu od hlučných turistov. Teda ak nepočítam osadenstvo bývalej meteorologickej stanice, ktorá sa zmenila na sukromnú neverejnú chatu.

Eskimo

pekný článok... akurát namiesto názvu Folkmarské skaly som zvyknutý skôr na jeho jednotnočíselnú podobu (teda pokiaľ nejde o dve rôzne veci, ale snáď nie)...

btw. chata Erika sa prerába už hodne dlho, takmer dva roky... a ani predtým to nebolo žiadne veľké terno - chata, ku ktorej ide asfaltová cesta nie je podľa mňa turistická chata, ale skôr krčma za mestom (česť výnimkám) - podobne na tom bola dnes už bývalá Chata na Suchom vrchu... oveľa radšej než Eriku mám Chatu Lajoška.

Pietro

Aj ja mam vyhradu voci Folkmarskej skale a aby toho nebolo malo,tak aj ku "Kutravej skale" - pismenka sa Ti tam asi zamotali...

Tono

Pekný večer páni, prepáčte že zareagujem až teraz, ale nejako ma skátila choroba, tak preto.
Eskimo, názov Folkmarské skaly som čerpal z mapy VKU 115 a 136 kde je uvedený názov tak ako v článku.
Pietro, máš pravdu, toto mi utieklo (Kutravá - Kurtavá skala).Ďakujem za upozornenie, napisem Lubovi email, či by sa to nedalo v článku opraviť.
Prajem veľa zdaru.

Berto 112

Pekny článok takmer z "môjho" kraja. V zime je Kojšovka nádherná. Mám len dve technické pripomienky-sedlo "Trohanky" mám dojem je trochu viac na západ po hrebeni(niekde pri troch studniach) a na záver si išiel asi Perlovou dolinou.

Funttomas - pomocný editor

Opravil som v texte prešmyčku o Kurtavej skale.
Ďakujeme za upozornenie. Ak objavíte nejakú chybu, stačí napísať do fóra (netreba e-mail). Niekto z editorov to po overení opraví.

Tono

Berto, ja nepisem o Trohankach co su pri Troch studniach, ale o znizenine ,,Trochanky,,. Ide o nazov zaneseny v mape VKU 136 2. vydanie, ktorym je pomenovaný priestor - sedlo medzi Zlatoidskou horou a Kojsovskou holou.
Ozaj, chcem sa este opytat, je spravny nazov Folkmarske skaly alebo Folkmarska skala? Na spomenutej mape je uvedeny v mnoznom cisle. Mate dojem, ze na mape nespravny nazov? Tiez som tu narazil na clanok Igora Strharskeho FOLKMARSKA SKALA hiking.sk/…/folkmarska_skala.… kde je uvedny nazov v jednom cisle. Ak mozem poprosit, Pietro, Eskimo, Igor, skusite mi objasnit danu problematiku nazvu? Potom by bolo dobre to v clanku zmenit. Vpored dakujem,

Igor STRHÁRSKÝ

Nie som miestopisný znalec, ale ja to osobne poznám v jednotnom čísle, teda Folkmarská skala.

Tono

Ved hej Igor, ale ako je spravne, Folkmarska skala, alebo Folkmarske skaly???

Pietro

Znalec nie som tiez, ale asi si treba uvedomit, ze Folkmarska skala neznamena, ze to je akesi dominantne bralo siroko daleko. Je to v podstate nazov zalesneneho vrchu, z ktoreho svahov na viacerych miestach vystupuju vapence. Preto sa Ti moze zdat vhodne aj mnozne cislo. A ak to je niekde v mape napisane, moze to pochadzat aj z miestneho pomenovavania lokalit. To je vsak vsade dost neurcite...
Bohuzial nemozem to v mape skontrolovat. Ale kedze v 99% pripadov sa mysli ten vrch, tak to jednotne cislo je urcite vhodnejsie.
PS-kebyze odfotis Havraniu skalu v Slovraji, tak nenapises do popisku mnozne cislo, aj ked tych skal tam je viac...

Tono

Pietro, ono v tej mape ani nie je zaneseny nazov vrchu, ale len chotarny nazov Folk. skaly, ktory podla mna ma charak. prave tie skalne vybezky. Preto som mal dojem, ze spravne je mnozne cislo, ktore charakterizuje pohlad na skaly vybiehajuce z kopca. Nieco podobne sa dost intenzivne riesilo ohladne nazvu kopca medzi obcami Medzianky a Hanusovce nad Toplou, kde stoji hrad ,,Medzianky,,. Ide o vrch s nazvami Madzianske skaly, skala, skalie... a pod.

Zolo

Co sa tu hadate o slovicka, ved je to jedno. Vsetci vieme ze ide o Folkmarske skaly alebo o Folkmarsku skalu. Nepodstatnymi vecami sa zatazujete. Tolko moj nazor.

Berto 112

Tono s Trochankami máš pravdu, netušil som že sa to takto volá. Teraz mám k náhľadu len mapu ktorá je na magnezitferona.wz.sk$ret a je na nej naznačená trasa Rudohorskej stovky, tam tie Trochanky sú. Trasa vedie aj cez Folkmarske skaly, čo podľa mapy je vyhľadový bod na vrchu s názvom Skala. Mám kolegu z Kojšova, skúsim sa ho na to spítať.A to že pri Gelnici je Perlová a nie Petrová dolina chcem uviesť na pravú mieru aby si to niekto nemílil a nehľadal niečo čo tam nieje. Ja sa tiež spolieham na info z hikingu preto si myslím že by malo byt presné. Inač na Kojšovke sa pravdepodobne bude lyžovať už túto zimu ale na chate Erika ešte prebiehaju rekonštrukčne práce. Bol som na vrchole niekoľkokrát a stále som mal šťastie na nádherné vyhľady až po Kráľovú hoľu či Vysoké Tatry. Určite odporúčam navštíviť.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum